20. september 2021
Fredag ved 17-tiden sendte Slagelse Kommune en advarsel ud om ikke at have direkte kontakt med vandet og bunden i Korsør Nor, der her på billedet ses i baggrunden. Borgere, der har spist PFOS-forgiftet kalvekød, var der ingen ny hjælp til. Foto: Helge Wedel
Fredag ved 17-tiden sendte Slagelse Kommune en advarsel ud om ikke at have direkte kontakt med vandet og bunden i Korsør Nor, der her på billedet ses i baggrunden. Borgere, der har spist PFOS-forgiftet kalvekød, var der ingen ny hjælp til. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-forgiftet: Vi svigtes fuldstændig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

PFOS-forgiftet: Vi svigtes fuldstændig

Efter fire uger med viden om ekstremt forgiftet kalvekød er de ramte borgere stadig overladt til dem selv, mens kommunen nu advarer om at komme i berøring med vandet i Korsør Nor.

Slagelse - 10. april 2021 kl. 05:29
Af Helge Wedel

- Jeg er vred, ked af det og dybt frustreret. Hvad sker der for vores myndigheder? Hvorfor får vi ingen hjælp, så vi kan blive undersøgt for, hvor meget PFOS-gift vi har i vores krop? Og hvad vi ellers skal gøre?

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Spørgsmålene kommer hurtigt efter hinanden fredag aften fra formand for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen. Ved 17-tiden fredag har Slagelse Kommune udsendt en advarsel om, at man skal undgå direkte kontakt med vandet og bunden i Korsør Nor, indtil der er undersøgt nærmere for indhold af PFOS.

Sammen med advarslen følger også, at Styrelsen for Patientsikkerhed fastholder anbefalingen om, at de giftramte fortsat skal kontakte egen læge - dog med tilføjelse om, at styrelsen råder kommunen til at søge hjælp hos Region Sjælland.

Advarslen om berøring med vandet i Korsør Nor er begrundet med forsigtighedshensyn og efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der altså ikke går yderligere ind i den alvorlige forgiftningssag, hvor op mod 200 mennesker de seneste år, ifølge Kenneth Nielsen, kan have spist det stærkt forgiftede kalvekød.

Ingen kommer os til hjælp

- Det kører jo simpelthen i ring. Ingen kommer os til hjælp, og nu udsender de advarsel om ikke at røre vandet og bunden i Korsør Nor, men os, der har indtaget giften, vil Styrelsen for Patientsikkerhed ikke hjælpe, lyder det dybt frustreret fra Kenneth Nielsen.

Sjællandske har spurgt kommunens afdelings- leder i miljøafdelingen, Jette Jungsberg, hvorfor Styrelsen for Patientsikkerhed ikke kommer de forgiftede til undsætning.

-Vi har orienteret og fremlagt måleresultater om det forgiftede kød for dem, men som jeg forstår det, så involverer de sig kun i den akutte fase, mens mulige følgevirkninger skal håndteres af det bestående sundhedssystem.

Vi tager nu kontakt til Region Sjælland, siger Jette Jungsberg.

Gravid venter stadig

Kenneth Nielsens højgravide datter skal føde om syv uger. Hun har, ligesom sin far, spist masser af det forgiftede kød. For tre uger siden fik hun sin læge til at henvise hende til arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, der kan undersøge hende for PFOS.

I går fredag var hun endnu ikke indkaldt.

Grøntsager indsamles

Fødevarestyrelsen deltog også på torsdagens møde om giftsagen i Korsør. De vil nu tage prøver fra frosne grøntsager dyrket i kolonihaverne nedenfor brandskolen, hvorfra giften stammer efter brug af store mængder brandskum. Også fisk fra Korsør Nor skal snarest undersøges af Fødevarestyrelsen.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, gav i en kronik om giftsagen fredag i Sjællandske følgende råd:

»De lokale beboere, som har spist forurenet kød, er blevet tilrådet at søge råd hos en praktiserende læge. Men en systematisk tilgang ville være først at måle fluorstoffer i blodprøver fra alle eksponerede. Et forhøjet indhold kan betyde en øget risiko for sygdomme, som man så løbende bør undersøges for, ligesom man må undersøge, om vacciner virker, som de skal.«

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk