18. december 2017
Orglet i Sct. Mikkels Kirke er blevet renoveret og ombygget for i alt 1,9 millioner kroner. Det står nu færdigt, og det bliver fejret på søndag klokken 15 med en festkoncert. Foto: Mette Kjær Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Orglet i Sct. Mikkels Kirke er blevet renoveret og ombygget for i alt 1,9 millioner kroner. Det står nu færdigt, og det bliver fejret på søndag klokken 15 med en festkoncert. Foto: Mette Kjær Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Orgel klar til indvielse efter millionrenovering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Orgel klar til indvielse efter millionrenovering
Slagelse - 13. oktober 2017 kl. 09:07
Af Mette Kjær Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Op al den ting, som Gud har gjort«, »Altid frejdig, når du går« og »Det er så yndigt at følges ad« vil meget snart igen kunne høres akkompagneret af det store hovedorgel fra Sct. Mikkels Kirke. Kirkens hovedorgel fra 1961 har nemlig i løbet af de sidste tre måneder gennemgået en stor renovering og en delvis ombygning til en samlet pris på 1,9 millioner kroner. For at markere dette indbyder Sct. Mikkels Kirke på søndag klokken 15 til orgelkoncert med organist Sven-Ingvart Mikkelsen, hvor man kan høre resultatet af renoveringsanstrengelserne.

Baggrunden for det omfattende projekt er, at dele af orglets bælgsystem siden foråret 2014 har været defekt. En tredjedel af instrumentet således ikke har kunnet benyttes i den forløbne periode. Da orglet alligevel skulle skilles ad - herunder udtagning af cirka 600 piber - var det nærliggende at overveje, om andre forbedringer med fordel kunne klares samtidig.

De nu afsluttede arbejder drejer sig om reparation af enkelte defekte piber, etablering af en gangbro som sikrer bedre og lovlige arbejdsvilkår ved stemning af orglet, forbedring af klangen- og endelig etablering af en elektronisk styring af instrumentets forskellige stemmer - piberækker - ved hjælp af en computer. Computersystemet, en såkaldt setzer, muliggør kort fortalt store klangskift på kort tid, ligesom organisten kan forprogrammere aktiveringen af instrumentets stemmer uden hjælp. Ved ombygningen er den del af orgelhuset, som står i tårnværelset, blevet gjort større med cirka 50 centimeter til siderne og bagud.

Sidst men ikke mindst er der kommet en ny vindlade, så piberne nu er placeret klangligt optimalt - de stod førhen for tæt - og endelig er der tilføjet to nye stemmer. Alt dette for at skabe en bedre sammenhæng i instrumentets klang og for at kunne spille et bredere repertoire, især af romantisk og moderne tilsnit.

Sven-Ingvart Mikkelsen spiller ved søndagens festkoncert musik af J.A. Scheibe, Niels W. Gade og Peter Møller - et afvekslende og festligt program, der viser det nyrenoverede og udbyggede orgels fulde formåen. Solisten har desuden været menighedsrådets konsulent under projektet, og han har, foruden en stor viden om orgelbygning, ligeledes gjort karriere som orgelspiller med talrige koncerter i ind- og udland, mange album-indspilninger bag sig og et virke som lærer ved konservatoriet i København.

Der vil efter koncerten være mulighed for at komme op til orglet, hvor den faste organist ved Sct. Mikkels Kirke, Torben Bech Schnedler, vil fremvise orglet og fortælle om de udførte arbejder.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk