22. september 2021
Foreningen Rent Havmiljø Nu mener ikke, at RGS Nordic bør rense det PFOS-forurenede vand fra Korsør.
Foreningen Rent Havmiljø Nu mener ikke, at RGS Nordic bør rense det PFOS-forurenede vand fra Korsør.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ønsker flere oplysninger i PFOS-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ønsker flere oplysninger i PFOS-sag
Opdateret 27. juli 2021 kl. 17:46
Slagelse - 27. juli 2021 kl. 12:22
Af Arne Svendsen

Slagelse Kommune er klar til at gøre noget ved en PFOS-forurening på Stigsnæs, men man mangler nogle oplysninger, for at kunne gribe ind.

arrow Læs også: PFOS-ofre har store mængder PFOS i kroppen: - Først og fremmest føler jeg afmagt

Det siger sagsbehandler Torben Hald, der præsenterer sig selv som »telefonpasser« i en stærkt ferieramt miljøafdeling i Slagelse Kommune, i en kommentar til artiklen i lørdagsavisen om sagen.

Her beskrev Henrik Toft Jensen, Søren-Anker Jensen og Jan Rasmussen fra Foreningen Rent Havmiljø Nu, hvordan de havde fået taget nogle prøver af tungmetaller og PFOS på engarealerne ved RGS Nordic.

- Den ene måling fra grøfterne viser, at der er 1,7 mikrogram pr. liter svarende til 1.700 nanogram pr. liter, langt over Miljøstyrelsens fastsatte grænseværdi på 9 nanogram pr. liter. Sammenlignet med Korsør er PFOS-koncentrationen noget mindre end i grøftens vand i Korsør, men en del højere end i det vand, der udledes fra rensningsanlægget i Korsør. Her var der 975 nanogram pr. liter. Stigsnæs vandet indeholder altså dobbelt så meget PFOS som det vand fra rensningsanlægget i Korsør, der gav anledning til PFOS-alarm, anførte de tre foreningsmedlemmer.

De mener ikke, at forekomsterne nødvendigvis har noget at gøre med RGS.

- Forekomsten kan også stamme fra det gamle olieraffinaderi, som var på Stignæs, hvor man havde brandøvelser, skriver de tre.

Hvor er det?
Torben Hald siger til Sjællandske, at han har skrevet til foreningen.

- Det har jeg gjort for at få at vide, hvor prøverne præcist er taget. Det fremgår ikke af det materiale, som jeg har set, siger Torben Hald.

Sjællandske har videresendt de prøver, som vi har fået fra foreningen, til Torben Hald, men her mangler der altså nogle oplysninger om det konkrete prøvested.

- Samtidig undrer det mig da, at det fremgår af materialet, at prøverne er taget helt tilbage i april. Hvorfor kommer foreningen først med dem nu? Hvis kommunen var blevet gjort opmærksom på dem i april, kunne vi jo have gjort noget dengang, siger Torben Hald.

Vil holde debat i gang
Formand for Foreningen Rent Havmiljø Nu, fisker Jan Rasmussen fra Agersø, fortæller, at foreningen allerede har oplyst Torben Hald om, hvem der har taget prøverne ved RGS, så denne person kan vise, hvor de er taget.

- De er taget på et sted nedenfor RGS, hvor der løber noget rindende vand. De grøfter, som tidligere løb fra RGS og ned til vandet er dog i øvrigt blevet dækket til med en buldozer, fortæller Jan Rasmussen.

På spørgsmålet om hvorfor foreningen ikke har offentliggjort resultaterne noget før, siger Jan Rasmussen, at det skyldes, at man har villet holde debatten i gang om vandmiljøet i Agersø Sund.

- Derfor valgte vi at offentliggøre resultaterne om barium i Agersø Sund først og vente med PFOS-resultaterne, siger Jan Rasmussen.

Torben Hald siger, at han har været i kontakt med chef for miljøafdelingen Jette Jungsberg, der holder ferie og som tidligere snart stopper for at tiltræde nyt job.

- Hun henviser til, at der jo tidligere er redegjort for, at reglerne er fulgt omkring fornyelsen af miljøgodkendelsen, siger Torben Hald.

Han henviser videre til, at politikerne i august vil tage stilling til, om RGS Nordic skal rense det PFOS-forurenede vand fra Korsør.

arrow Rapport om PFOS-giften må skrives om
11. august 2021 kl. 06:48 Opdateret: kl. 07:17
arrow Her skal PFOS-vand renses
08. august 2021 kl. 14:00 Opdateret: kl. 14:30
arrow Forening ønsker PFOS-udledning stoppet straks
29. juli 2021 kl. 09:49 Opdateret: kl. 09:49
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk