3. marts 2021
Henriette Hansen hjælper Stefan Rasmussen med at finde nogle lækkerier, for selvfølgelig skal der da fisk på nytårsbordet. Foto: Per Vagnsø
gallery icon

Se billedserie

Henriette Hansen hjælper Stefan Rasmussen med at finde nogle lækkerier, for selvfølgelig skal der da fisk på nytårsbordet. Foto: Per Vagnsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nytårstorsken er ved at være fortid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nytårstorsken er ved at være fortid
Slagelse - 30. december 2018 kl. 14:20
Af Per Vagnsø

Nytårstorsken er ved at uddø. Den gamle tradition forsvinder med de gamle generationer, og om fem år tror Kurt Hansen, Skælskør Fiskehus, at salget af nytårstorsk er faldet så meget, at det næsten ikke er værd at tale om. Kunderne holder fast ved, at der skal fisk på bordet nytårsaften, og salget op til årsskiftet går forrygende, men i vore dage er det eksempelvis helleflynder, rødtunge, pighvar, rejer i massevis, tigerrejer, hummer og kammuslinger, og de bliver serveret som forretter.

- Der er sket en stor forandring de sidste fire-fem år. I dag er torsk blevet en lille ting til nytår. For 10 år siden kunne vi bruge 700 kilo torsk. I år har vi fået 75 kilo, men handelen er egentlig bedre nu. Folk er bare skiftet om til andre fisk og skaldyr til forret. Det er mere lækkerierne, de er gået over til, konstaterer Kurt Hansen.

Som årsag til den udvikling peger han ud over det faktum, at de ældre generationer ikke har givet nytårstorsk-traditionen videre til deres efterkommere, prisudviklingen. For 10 år siden tog han typisk 40-50 kroner per kilo torsk. I dag tager han 100 kroner, og mange steder er den oppe på 150 kroner per kilo.

I år er torsken blevet ekstra dyr, fordi havvandet er for varmt, og fiskerne simpelthen ikke har fanget så mange torsk, forklarer fiskehandleren.

Udviklingen på torskefronten rokker altså ikke ved, at nytåret er højsæson for salg af fisk.

- Vi har 10 gange så meget salg op til nytår som på en almindelig hverdag, siger Kurt Hansen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk