7. august 2020
Endnu er der ikke gang i grillen hos Harry's Place på Smedegade, så Jesper Frederiksen kan kun fremvise menukortet, som udover "Den ægte Børge" også indholder frikadelle- og flæskestegssandwich m.m.
Endnu er der ikke gang i grillen hos Harry's Place på Smedegade, så Jesper Frederiksen kan kun fremvise menukortet, som udover "Den ægte Børge" også indholder frikadelle- og flæskestegssandwich m.m.
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt spisested vil gøre op med »kebab-kultur«: Pølsevognen er jo næsten uddød i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt spisested vil gøre op med »kebab-kultur«: Pølsevognen er jo næsten uddød i dag

Om 14 dage åbner Harry’s Place på Smedegade i Slagelse. Det er en stationær pølsevogn med en helt særlig madtradition og historie. Pølser er et stykke dansk madkultur, som er i fare for at forsvinde, mener ejer.

Slagelse - 16. juli 2020 kl. 11:50
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I gamle dage stod der en eller flere pølsevogne i enhver by med respekt for sig selv. Sådan er det bestemt ikke mere.

For mange steder er pølserne i dag skiftet ud med pizza eller kebab.

Men det vil Jesper Frederiksen gerne lave om på, og derfor åbner han »Harry's Place« i Slagelse om 14 dage.

Han driver i forvejen to andre - en på Nørrebro og en i Roskilde. Dertil kommer flere mobile pølsevogne, som han udlejer til fester, rejsegilder og lignende.

- Den traditionelle pølsevogn er jo næsten uddød i dag, og det er synd og skam. Pølser er et stykke dansk madkultur, som er i fare for at forsvinde. Jeg vil gerne vise, at en pølse ikke »bare« er en pølse, når den bliver lavet med kærlighed, fortæller Jesper Frederiksen.

Det er især den unikke »Børge« med »krudtsovs«, som efter sigende er noget helt særligt.

Den vender vi tilbage til.

Lidt med godt

Sjællandske møder Jesper Frederiksen i forretningen på Smedegade, hvor den er nabo til Tips- og Travkiosken.

Det lille lokale er ved at blive gjort klar til åbningen om 14 dage, så endnu er det ikke muligt at smage på varerne. Desværre.

"Vi har måske ikke så mange ting på menuen, men det vi har, kan vi stå 100 procent inde for."
- Jesper Frederiksen, ejer af Harry's Place

- Men her kan du se, hvad vi vil tilbyde, siger han og holder et menukort op.

- Vi har måske ikke så mange ting på menuen, men det vi har, kan vi stå 100 procent inde for, siger han.

Pølserne er lavet på en speciel opskrift, som er udviklet af den danske pølsemager Harry Löfvall (1921-1989).

- Han leverede i sin tid blandt andet pølser til de indsatte i Vestre Fængsel, og de skulle jo gerne blive mætte. Og Harry kendte arrestforvareren, som hed Børge - og så var navnet født, fortæller Jesper Frederiksen.

Det specielle ved »Børgen« er, at den er pænt stor - omkring 160 gram - og at den altid laves og tilberedes helt frisk og uden en masse tilsætningsstoffer.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kenn Thomsen

Her et arkivbillede fra 2017, hvor Jesper Frederiksen fremviser en af de berømte »Børger«.


- Det er Harrys helt egen opskrift og specielle krydderiblanding, som giver den unikke smag, fortæller Jesper Frederiksen.

Dertil kommer den specielle krudtsovs, som skulle give »et lille spark bagi«, hvilket skyldes en særlig chili-blanding.

Børger til hele Danmark

Som forhenværende omrejsende sælger har Jesper Frederiksen selv været stamkunde hos Harry's Place på Nørrebro, som har eksisteret siden 1965.

Da Harry døde i 1989, gik forretningen i arv til hans datter, Vita, som drev den videre.

- For 10 år siden så jeg, at den var til salg - og så slog jeg til, fortæller Jesper Frederiksen, som nu har været fuldtids-pølsemand i præcis 10 år.

Han gør en dyd af at videreføre Harrys opskrifter og madtradition.

"Det var Harry, som var geniet. Jeg kører blot stedet videre i hans ånd."
- Jesper Frederiksen, ejer af Harry's Place

- Det var Harry, som var geniet. Jeg kører blot stedet videre i hans ånd, siger ejeren af pølsevognen, som - på sigt - ønsker at udbrede Harry's Place til hele landet.

- Stille og roligt. Det startede på Nørrebro i 1965, og så fulgte en forretning i Roskilde. Nu kommer Slagelse - og så kan det være, vi senere vil prøve på Fyn og Jylland. Nu må vi lige se, hvordan det går her i byen, siger han.

Fire personer er allerede ansat, som syv dage om ugen vil servere pølser og andet guf til sultne slagelseanere.

Jesper Frederiksen erkender, at placeringen på Smedegade ikke er optimal i forhold til antallet af parkeringspladser.

- Men på Nørrebro er det også nærmest umuligt at parkere. Alligevel har vi stort set fuldt hus hver dag. Folk skal nok finde en måde, siger han fortrøstningsfuldt.

Stedet åbner efter planen den 28. juli.

KIM BRANDT

Der er kun plads til fem-seks personer i det lille lokale på Smedegade, men det er ikke utænkeligt, at der også kommer et lille bord ud foran forretningen, som åbner 28. juli. Foto: Kim Brandt


Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk