25. september 2021
Nye kødprøver fra kalve, der har græsset ved og drukket af giftgrøften ved Korsør Brandskole, viser et stot og dermed sundhedsskadeligt indhold af det forbudte giftstof PFOS. Fødevarestyrelsen opfordrer til, at kødet smides ud. Privatfoto.
gallery icon

Se billedserie

Nye kødprøver fra kalve, der har græsset ved og drukket af giftgrøften ved Korsør Brandskole, viser et stot og dermed sundhedsskadeligt indhold af det forbudte giftstof PFOS. Fødevarestyrelsen opfordrer til, at kødet smides ud. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye kødprøver viser PFOS-forgiftning - gravid har fået svar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye kødprøver viser PFOS-forgiftning - gravid har fået svar

Det var som ventet desværre ikke et særtilfælde med det stærkt PFOS-forgiftede og dermed væsentlig sundhedsskadelige oksekød fra kogræsserformand Kenneth Nielsens fryser.

Opdateret 19. maj 2021 kl. 14:15
Slagelse - 18. maj 2021 kl. 18:42
Af Helge Wedel

Tre nye prøver fra andre kalve, der har græsset ved giftgrøften og drukket af dens vand, viser også et meget stort indhold af PFOS. Det oplyser Fødevarestyrelsen sent tirsdag eftermiddag. Styrelsen anbefaler, at borgere med nedfrosset kød fra kalvene smider det ud.

arrow Læs også: Højgravid og PFOS-forgiftet mor har truffet beslutning: Dropper at amme nyfødt

Højgravide Cecilie Roland er målt til at have »moderat forhøjet« PFOS i kroppen. Hun anbefales at stoppe amning efter tre måneder. Hendes far, mand og børn får taget blodprøver torsdag. Nye prøver skal tages i Korsør Nor, så advarselsskilte bliver stående.

I den første prøve fra Kenneth Nielsens kød blev der målt 180 nanogram PFOS pr. gram kød. I de tre andre og nye prøver var indholdet 156, 189 og 230 nanogram pr. gram kød.

Svar til gravid

28-årige højgravide Cecilie Roland og datter af Kenneth Nielsen fik som en af de første af de omkring 150 borgere, der har spist det forgiftede kød, taget blodprøve. Resultatet viser, at hendes krop har et »moderat forhøjet« indhold af det forbudte giftstof PFOS brugt i brandskum i mange år på Korsør Brandskole.

- Jeg bliver anbefalet at amme mit nyfødte barn i tre måneder, fordi de positive effekter af amningen i den første tid overstiger de negative påvirkninger fra PFOS på mit barn, siger Cecilie Roland.

Torsdag får hun hos en overlæge uddybet, hvor meget PFOS hendes krop præcis indeholder. Hun er ikke helt sikker på, at hun vil amme sit næste barn, som hun er sat til at føde den 13. juni.

- Jeg er i tvivl, om det overhovedet er værd at amme, når jeg skal stoppe så hurtigt. Jeg havde meget svært ved at afvænne min anden datter, som tabte sig meget i den periode, hvor hun skulle afvænnes, fordi hun ikke ville tage sutteflasken, siger Cecilie Roland.

Blodprøver torsdag

Hun oplyser, at også hendes mand og to børn får taget blodprøver torsdag. Det samme gælder hendes far Kenneth Nielsen.

De omkring 150 muligt PFOS-forgiftede borgere bliver undersøgt på Holbæk Sygehus i den arbejdsmedicinske afdeling. PFOS mistænkes for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og givet forhøjet kolesterol, ligesom stoffet skader immunforsvaret hos især børn.

Nye prøver i noret

Formentlig i denne uge ventes svar på jordprøver fra kolonihaverne nedenfor brandskolen. Der blev ikke fundet PFOS i grøntsager fra haverne, men rådet er fortsat at bruge handsker ved kontakt til jorden. Senere kommer virksomheden Niras med svar på jordprøver taget på engen omkring den oprensede giftgrøft. Advarselsskiltene omkring noret er ikke umiddelbart på vej til at forsvinde.

- Vi har haft møde med Miljøstyrelsen, der ønsker flere prøver fra Korsør Nor i takt med, at vandet bliver varmere, så foreløbig bliver advarselsskiltene af forsigtighedshensyn stående siger afdelingsleder i kommunens miljøafdeling Jette Jungsberg.

Fødevarestyrelsen forventer at kunne fremlægge resultater om PFOS i fisk fanget i Korsør Nor i midten af juni.

arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
arrow PFOS-forgiftet gravid er hastesag men venter stadig
04. maj 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 18:35
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk