24. juni 2021
Frem mod 2030 skal Ringparken undergå en stor forvandling. I hvert fald hvis det står til FOB, der har helhedsplan klar. Billedet er aktuelt.
gallery icon

Se billedserie

Frem mod 2030 skal Ringparken undergå en stor forvandling. I hvert fald hvis det står til FOB, der har helhedsplan klar. Billedet er aktuelt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal ghetto-stempel makuleres: Halv milliard kroner skal hjælpe til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal ghetto-stempel makuleres: Halv milliard kroner skal hjælpe til

Planen for en total forvandling af Ringparken i Slagelse - som følge af regeringens krav for omdannelse af landets ghettoer - er nu klar. Beboere, der alle kan forvente renoverede lejemål samt en beskeden stigning i huslejen, anbefales at stemme ja til planen senere i maj.

Opdateret 13. maj 2021 kl. 09:11
Slagelse - 12. maj 2021 kl. 06:05
Af Carsten Lysdal

Det er med glæde, at boligselskabet FOB i dag rundsender den færdige helhedsplan for omdannelse af Ringparken.

arrow Læs også: Beboerprotester gav genlyd efter »udemokratisk« proces: Byråd udskyder blåstempling

I 2030 skal den »hårde ghetto«, som regeringens prædikat lyder, være af ghettolisten, og til den tid vil beboere kunne bryste sig af at bo i et trygt, nyt boligområde, der har fået en gedigen overhaling. I øvrigt til en pris på - indtil videre - cirka 460 millioner kroner.

Det er dermed ikke småting, der lægges op til i Slagelses nordby, hvor 158 familieboliger nedlægges. Det er 54 færre end anslået i den første udviklingsplan, som Boligministeriet godkendte i 2019.

Tre blokke rives ned, mens de tilbageværende lejemål kan se frem til nye køkkener, badeværelser, entredøre og forbedrede forhold i opgangene. I alt 40 såkaldte tilgængelighedsboliger vil være betjent af elevator, hvilket er ganske unikt.

- Vi arbejder efter det, der er bedst for området og for beboerne. Vi har det lange lys på. Denne plan skal ikke bare virke nu og om ti år, men også de næste 30, 40 og 50 år, siger FOB-direktør Flemming Stenhøj Andersen, hvis formand, Axel Larsen, på vegne af hovedbestyrelsen anbefaler, at beboerne den 29. maj stemmer ja til planen.

Godkender FOB's beboerdemokrati ikke planen, vil det nemlig i sidste ende være staten, der overtager den lovpligtige omdannelse af Ringparken.

- Det vil hverken være godt for beboere eller boligselskab, lyder det i en kommentar i det rundsendte materiale.

Alle skal genhuses i kortere eller længere tid

De planlagte nedrivninger vil finde sted i helhedsplanens sidste periode fra 2027 og to år frem. Genhusning af beboerne i de 120 boliger, der skal rives ned, vil derfor først være relevant om cirka fem år.

FOB vil i genhusningen tage hensyn til hver enkelt families individuelle ønsker i genhusningen, lyder det endvidere, og mens håndværkere vil renovere i alt 574 boliger, der skal forblive i Ringparken, skal familier genhuses andre steder for en kort periode.

Ringparken er blevet udpeget som en »hård ghetto« og skal derfor som følge af regeringens ghettopakke skære andelen af almene familieboliger ned med 60 procent. Det er mere eller mindre på den baggrund, at der sættes gang i et gennemgribende renoveringsarbejde, der sagtens kan ende med at blive endnu dyrere, end prisskiltet lyder på i dag.

- I budgettet er der indregnet en prisstigning fra i dag til 2029. Men der er selvfølgelig en vis usikkerhed knyttet til et så langvarigt projekt, siger Flemming Stenhøj Andersen, der dog glæder sig over, at der kan ske en omdannelse, som ikke går ind og præger pengepungen alt for meget.

Der lægges nemlig op til en huslejestigning, men ikke én, der gør ondt, lyder det.

Den svarer til, at en bolig på 60 kvadratmeter, der i dag ligger på 3.670 kroner om måneden i gennemsnit, vil stige til 4.000 kroner, hvis det fortsat er 2021-priser, der regnes i.

Den ifølge direktøren beskedne stigning for en renoveret bolig skyldes økonomisk støtte fra Landsbyggefonden, at der er betydelige indtægter ved salg af byggegrunde i Ringparken, og at FOB støtter planen med både tilskud og lån, lyder det i informationen til beboerne.

- Så også i fremtiden vil vores boliger være til en meget attraktiv leje, siger Flemming Stenhøj Andersen.

Grønne områder får et løft

Også omkring boligerne vil der ske en forvandling, lyder det i planen.

Udover at man sørger for splinternye vaskerier, vinduer i flere gavle, beboerhuse samt bedre affaldshåndtering, vil der også blive etableret nye legepladser, blive sat lamper og master op, mens stier, nye parkeringspladser og veje, beboerne færdes på, vil kitte området sammen.

- Helhedsplanen forandrer den måde, man bevæger sig rundt i Ringparken. Vi bygger nye veje, nye stier og nye parkeringspladser. Blandt andet åbnes Kierulffsvej op for langsom biltrafik fra øst til vest, lyder det i planen.

Stemmes planen igennem af beboere, vil arbejdet kunne påbegyndes i løbet af et år.

Første etape hedder planlægning, lokalplan for Ringparken, projektudvikling og projektering plus nedrivning af daginstitutionen Børnehuset Nord, basaren og Nordcentret.

Der bor i alt omtrent 2000 personer i Ringparken.

arrow Beboere kørt over: Nu er begge helhedsplaner for ghetto godkendt
18. juni 2021 kl. 08:30 Opdateret: kl. 13:36
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk