5. juni 2020
- Det var en nøje planlagt og udført flugtaktion, sagde dommer Anders Martin Jensen ved Retten i Næstved i dag, onsdag. Her faldt der dom i sagen om en vild fangeflugtaktion fra Slagelse Sygehus sidste år.
- Det var en nøje planlagt og udført flugtaktion, sagde dommer Anders Martin Jensen ved Retten i Næstved i dag, onsdag. Her faldt der dom i sagen om en vild fangeflugtaktion fra Slagelse Sygehus sidste år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu er dom faldet i sag om vild fangeflugt: 23-årig udvist af Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu er dom faldet i sag om vild fangeflugt: 23-årig udvist af Danmark

En 23-årig mand er blevet udvist af Danmark for at have hjulpet en 24-årig tidligere bandeleder med at flygte fra Slagelse Sygehus sidste år. Hovedpersonen selv får et år og tre måneders fængsel.

Opdateret 20. maj 2020 kl. 14:53
Slagelse - 20. maj 2020 kl. 14:41
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fem mænd i alderen 18 til 25 år planlagde og udførte med nærmest militær præcision sidste år befrielsen af deres varetægtsfængslede bandeleder, en 24-årig mand.

Det blev slået fast i dag, onsdag, ved Retten i Næstved, hvor tiltalte i sagen om en spektakulær fangeflugt fra Slagelse Sygehus blev dømt skyldige og straffet med op til to år og ni måneders fængsel.

Fangeflugten fandt sted under en væbnet aktion fra en retspsykiatrisk afdeling den 19. november sidste år.

Her sad den 24-årige, der ifølge politi og anklagemyndighed har tilknytning til gruppen NNV, varetægtsfængslet i surrogat i en anden sag om grov vold.

Hovedpersonen selv er blevet idømt et år og tre måneder for fangeflugten. Straffen kommer oveni en dom på et års fængsel, som den 24-årige er blevet idømt for voldsepisoden, der udspillede sig i en frisørsalon på Nørrebro.

En syvende tiltalt i sagen, en 23-årig, der skulle have kørt i en følgebil under flugtaktionen, er frifundet og modtager altså ingen straf.

arrow Læs også: Politi: Tiltalte bag fangeflugt del af kriminel bande på 62 personer
Udvist af Danmark

En anden 23-årig mand er foruden en fængselsstraf lydende på to år og ni måneder blevet idømt til udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Han skulle ifølge anklagemyndigheden have kørt den 24-årige bandeleder væk fra sygehuset i en flugtbil.

Som den eneste af de syv tiltalte er hans pas somalisk og ikke dansk, ligesom han foruden tiltalen om at have medvirket ved fangeflugten også er tiltalt for at have været i besiddelse af 249,3 gram kokain, da han blev anholdt.

"Han er tidligere idømt et års fængsel for narkotika i Sverige"
- Anders Martin Jensen, dommer

Han er imidlertid født i Ringsted og har aldrig været i Somalia, forklarede han i retten. Ikke engang på ferie. Ifølge den 23-årige mand taler han derfor ikke sproget og har ingen kontakt med nogen fra landet, som han nu er udvist til.

Hans mor og søskende bor i København.

Udlændingeloven siger dog, at man kan udvises, hvis man blandt andet gør sig skyldig i grov narkokriminalitet eller i straffelovens §119, der omhandler at true personer i offentlig tjeneste.

- Han er tidligere idømt et års fængsel for narkotika i Sverige, begrundede dommer Anders Martin Jensen og uddybede, at den 23-årige heller ikke er gift eller har en navngiven kæreste i Danmark.

Truede ansatte på livet

Sagens alvor blev understreget, da flere sygehusansatte har fortalt, at de følte sig truet på livet under fangeflugten. Èn sygeplejerske er i dag på antidepressiv medicin og ikke længere i stand til at arbejde.

Specialanklager Skipper Pelle Falsted er derfor tilfreds med dommene. I løbet af i alt seks retsdage har han fremlagt beviser for de tiltaltes færden på dagen for flugten.

Her har anklageren ønsket mellem halvandet og et år og otte måneders fængsel. Et ønske om strafudmåling, som en enig domsmandsret altså valgte at følge i retten, onsdag.

Sagens yngste, en 18-årig mand, som er idømt et års fængsel, gik sidste år ind på den retspsykiatriske afdeling SL10 og hjalp til med at befri sagens hovedperson, den 24-årige bandeleder.

Under påskud af at være en besøgende fætter, slap den 18-årige afsted med at smugle to våben – en gaspistol og en gasrevolver - ind i en kage, som han medbragte i en bradepande.

En sygeplejerske lukkede den 18-årige ind gennem afdelingens dobbeltsikrede porte, og i besøgslokalet var der dækket op til kaffe- og kagebord.

Men pludselig gravede den 18-årige og den 24-årige de to pistoler frem.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Under en væbnet aktion fra en retspsykiatrisk
afdeling på Slagelse Sygehus den 19. november
sidste år, blev flere sygehusansatte truet med 
våben isat løsskudspatroner. De følte sig truet 
på livet, har de fortalt i Retten ved Næstved. 
Foto: Carsten Lysdal 


Beviser var fældende

Fangeflugtens forløb fra start til slut er inden domsafsigelsen blevet dokumenteret gennem omfattende overvågningsmateriale, som politiet har samlet ind fra forskellige lokationer.

For eksempel fremgår det, at flere af sagens tiltalte mødtes i et parkeringshus ved Bispebjerg i København to og en halv time før befrielsesaktionen.

En times tid senere mødes flere igen på en Q8-tank i Herlev.

Ifølge specialanklager Skipper Pelle Falsted, var der tale om såkaldte planlægningsmøder.

I umiddelbar forlængelse af mødet på Q8-tanken, går turen nemlig til Slagelse, hvor befrielsesaktionen foregår, fremgår det af overvågningsmaterialet.

På en 23 minutter lang video, der er klippet sammen af politiet, og som mandag blev afspillet i retten under sagen, kan man således se flugten forløbe minut for minut.

For eksempel fremgår det, at der bliver peget og truet med de medbragte våben. Noget, som de tiltalte ellers tidligere har nægtet.

DNA-spor og fingeraftryk

Foruden overvågningsmaterialet har fundet af fingeraftryk og DNA fra flere af sagens tiltalte været afgørende beviser i sagen. Begge dele er fundet i blandt andet fire leasede biler, der blev brugt under fangeflugten.

Bilerne, der blev brugt som flugt- og følgebiler, var en Opel, en Polo, en Mercedes og en BMW.

"Jeg så en chance"
- 24-årig tidligere bandeleder

Deres færden fra parkeringshuset, til Q8-tanken og videre til Slagelse Sygehus – samt flugten derfra - er blevet kortlagt og bevist ved brug af nummerpladegenkendelse fra bilerne.

Et sidste bevis, som anklagemyndigheden har fremlagt, er hvordan den 24-årige bandeleder gentagne gange via en patienttelefon på sygehuset i dagene op til fangeflugten og på selve dagen har kommunikeret med tre af de øvrige dømte i sagen.

Også forklaringerne fra de sygeplejersker, der var på arbejde på Psykiatrisygehuset under fangeflugten, har vejet tungt i forhold til strafudmålingen.

Nægter sig skyldige

Ingen af de af sagens syv tiltalte – og nu seks dømte - har på noget tidspunkt vedkendt sig, at de deltog i planlægningen af fangeflugten.

En tiltalt har forklaret, at han troede, at han skulle hente den 24-årige, fordi han blev løsladt. En anden har forklaret, at han bare var med - uden at vide, hvad han var med til.

To nægter overhovedet at have været i Slagelse den dag, flugten fandt sted.

Den 24-årige hovedperson selv har fra start erkendt, at han stak af. Men han har imidlertid nægtet, at han på noget tidspunkt havde kendskab til planerne om en decideret flugt.

- Jeg så en chance, forklarede han i retten, da han blev spurgt, hvad han tænkte, da han så pistolerne i kagen.

Den 18-årige troede, at det var tre mobiltelefoner og ikke to pistoler, han smuglede ind i kagen til den 24-årige, har han forklaret i retten. En tjeneste, han fik 10.000 kroner af en ukendt person for.

Forsvarer ønskede syv måneders fængsel

Forsvarer for den 24-årige, Louise Traberg Smidt, har tidligere fortalt, at flugten fra psykiatrisygehuset alene burde koste hendes klient maksimalt syv måneders fængsel.

Den 24-årige og de øvrige seks indblandede nægter alle at have et tilhørsforhold til NNV.

Sagens ældste, en 25-årig, der nu er blevet idømt et år og tre måneders fængsel, har i forvejen en reststraf fra en narkodom på 429 dages fængsel, han ikke har afsonet.

Han skulle ifølge en enig domsmandsret, politi og anklagemyndighed have kørt en af sagens flugtbiler, da den 24-årige undervejs på flugten skiftede bil, før han tog til Spanien.

Her blev bandelederen anholdt af spansk politi i Barcelona den 22. januar.

Den 24-årige har udbedt sig betænkningstid, mens sagens fire andre dømte anker deres dom med krav om frifindelse.

Den 18-årige, der medbragte kagen med de to pistoler modtager sin dom. Han blev imidlertid allerede varetægtsfængslet den 10. januar, hvorfor han allerede har udstået over fire måneder af dommen, der lyder på et års fængsel.

Men allerede den 20. november blev han anholdt i Tyskland, før han blev overdraget til dansk politi.

Fire er igen på fri fod

Ved Retten i Næstved har den 18-årige, der var 17 år ved sin anholdelse, givet udtryk for, at sagens forløb og hans varetægtsfængsling har påvirket ham negativt.

Samtlige forsvarere krævede med samme begrundelse, at deres klienter blev løsladt, indtil deres sag, der er anket, skal tages op i landsretten.

Det blev imødekommet i tre tilfælde, mens den 23-årige udviste og den 25-årige, der blev idømt to år og tre måneders fængsel må forblive bag tremmer.

Det samme må den 24-årige bandeleder, som har udbedt sig betænkningstid.

Dermed er fire af sagens indblandede - inklusiv den nu frifundne 23-årig - igen på fri fod.

arrow »Kagemand« fik 10.000 kroner for at hjælpe flugtfange
07. maj 2020 kl. 13:46 Opdateret: kl. 13:48
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk