21. juni 2021
Fisketorvet står over for en forvandling helt som planlagt. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Fisketorvet står over for en forvandling helt som planlagt. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nej tak til »skrabet« model: Flere penge skal hjælpe med millionrenovering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nej tak til »skrabet« model: Flere penge skal hjælpe med millionrenovering

Ikke alt skal handle om penge. Derfor agter politikere - til glæde for flere erhvervsdrivende - at finde den ekstra knap halvanden million til renoveringen af Fisketorvet i Slagelse. Dansk Folkeparti så dog hellere, at man udskød og brugte pengene på anden vis.

Slagelse - 06. maj 2021 kl. 06:10
Af Carsten Lysdal

Det skal laves ordentligt.

Derfor besluttede et flertal i erhvervs- og teknikudvalget forleden at finde de ekstra 1,4 million kroner, som en fordyret renovering af Fisketorvet, Slagelses næstældste torv, vil koste ud over den afsatte ramme på 4,1 millioner kroner.

- Hele Fisketorvet skal selvfølgelig laves, som det er blevet planlagt. Vi må finde de ekstra penge. Alt andet ville være synd, siger udvalgsformand Villum Christensen (LA), der sammen med udvalget i startugen drøftede, hvorvidt man skulle finde de ekstra penge, ty til en mere skrabet model i en dermed ringere kvalitet eller helt udskyde projektet, som allerede er blevet offentliggjort og annonceret for borgerne.

Planen er, at bunkeren på Fisketorvet, som der på et tidspunkt var tale om helt at fjerne, blandt andet skal udnyttes til udstillinger, og der skal føres en stor »spansk trappe« hen over den. Bunkeren og beskyttelsesrummet, der blev anlagt i marts 1945, får i den forbindelse en ny indgang til hver kuppel og skal være tilgængelig for gangbesværede.

Det er blandt andet renoveringen af netop bunkeranlægget opgjort til 758.304 kroner, der har gjort projektet endnu dyrere. Den samlede pris på 5.576.745 kroner er i øvrigt eksklusive strækningen mellem Fisketorvet og Nytorv, som også forventes smukkeseret i fremtiden.

Andet projekt udskudt - men kun i et år

På udvalgsmødet foreslog kommunens administration, at pengene blev taget fra det projekt i Træskogården, der eksempelvis i samarbejde med ejendomsinvestor Jacob Vestergaard, Atlantia, skal sikre bedre parkeringsforhold.

Her slog politikere dog fast, at der - også - skal findes penge til det projekt, der udskydes til næste år. Men ikke længere end det.

- De penge skal vi finde i 2022, og projektet ryger dermed ind i budgettet. Det ville også være et dårligt signal at sende, at det ikke blev til noget før om nogle år, siger Villum Christensen.

I den henseende skønner forvaltningen, at de prisstigninger, der for tiden ses på byggematerialer, og den reelle mangel på entreprenører og håndværkere, der kan byde på opgaver, at det vil være godt at skyde projektet et år.

- I praksis vil en renovering af p-pladsen på den kommunale del af Træskogården være vanskelig at gennemføre inden for budgettet med tanke på de førnævnte prisstigninger i anlægsbranchen, lyder det i sagsfremstillingen.

Glæde blandt handelsdrivende

I bymidten nåede man akkurat at frygte, at torverenoveringen - som foreslået - var ved at ryge på gulvet. Sådan bliver det dog ikke, selv om Henrik Brodersen (DF) netop talte for en udskydelse.

- Jeg kan ikke se, at det torv, vi har i dag, har huller, som mange af vores befærdede veje har. Der er ingen mennesker, der risikerer at falde igennem underlaget, så med tanke på »kan«- og »skal«-opgaver kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke kan udskyde, når det er blevet så meget dyrere, end vi forventede, lyder det fra ham.

I Business Slagelse er der dog glæde ved udsigten til et torv efter plancherne - uagtet at det bliver dyrere end først antaget.

Der er store planer i sigte for torvet. Hvornår dog arbejdet med torvet kan gå i gang, afhænger af mange ting. Først skal opgaven sendes i udbud.

- Vi skal ikke have halve pladser, så det er godt, at det laves færdigt. Så krydser vi bare fingre for, at man kan komme i gang til efteråret. Der skal helst ikke være nogen, der graver hen over sommeren, siger formand Torben Kjerulff, som glæder sig til et stort, flot fisketorv.

- Det er vigtigt for byen og betyder også, at vi så kan komme videre til vores øvrige torve, hvor der ikke mindst skal være fokus på Rådhuspladsen og parkeringsforholdene, inden også Nytorv står for tur, siger han.

Svært at finde entreprenører

Det er ikke småting, der lægges op til på netop Fisketorvet. Inden de forkromede planer, der nu afsættes penge til, kan blive realiseret, skal der da også entreprenørmaskiner ind.

Hvem det dog bliver, og hvornår arbejdet i så fald kan starte, vil licitationen og udbudsrunden vise.

Ifølge Jørgen Grüner (SF), formand for miljø-, plan- og landdistriktsudvalget, der har udviklingen af samtlige tolv torve på sit bord, må ting tage den tid, de tager. Der er nemlig rift om særligt håndværkere, og i et marked, hvor også priser på byggematerialer er steget, er det uvist, hvornår hvilke projekter kan starte - og til hvilken pris.

- Der skal jo være plads i ordrebøgerne, og når vi ser på eksempelvis byggesagsbehandling, kan vi konstatere, at rigtig mange ansøger om at få bygget ud og sådan noget. Folk har været hjemme og har ikke brugt penge på eksempelvis ferier, og det ses overalt i branchen, at der er tryk på, siger Jørgen Grüner, der håber, at projektet på Fisketorvet kan komme i gang så hurtigt som muligt.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) varsler en revurdering af de planlagte anlægsinvesteringer.

- Det er klart, at når bygge- og anlægsbranchen syder og bobler, som det er tilfældet, så tænker vi selvfølgelig, om det er lige nu, at vi skal sætte turbo på. Måske er det vigtigere senere hen at holde under beskæftigelsen og dermed udskyde nogle projekter, siger han.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk