24. september 2021
28-årige Cecilie Roland har termin 13. juni. Det tager næsten en måned efter onsdagens blodprøve på Slagelse Sygehus, før hun har svar på, om hun er så PFOS-forgiftet, at det er farligt at amme hendes nyfødte. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

28-årige Cecilie Roland har termin 13. juni. Det tager næsten en måned efter onsdagens blodprøve på Slagelse Sygehus, før hun har svar på, om hun er så PFOS-forgiftet, at det er farligt at amme hendes nyfødte. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist

Er der også PFOS i det brandskum, der bruges i dag? Sjællandske kan ikke få svar på prøveresultat, som afdelingsleder kalder mærkeligt.

Slagelse - 07. maj 2021 kl. 06:34
Af Helge Wedel

Højgravid PFOS-forgiftet har nu også forhøjet kolesterol. Hun måtte selv rykke læge og får først svar om PFOS fra blodprøve om næsten en måned. Brandskole vil have alle fluor-forbindelser væk fra brandskum.

arrow Læs også: Højgravid og PFOS-forgiftet mor har truffet beslutning: Dropper at amme nyfødt

Med henvisning til, at der er tale om et delresultat i en videnskabelig undersøgelse, afviser kommunen at give Sjællandske aktindsigt i resultatet fra en prøve udtaget fra den væske, som brandskolen i Korsør bruger til brandskum i dag.

- Er der fundet PFOS i væsken?
- Det vil jeg ikke svare på. Jeg kan bare sige, at resultatet ser mærkeligt ud, så vi har derfor taget en ny prøve og sendt til analyse, siger Jette Jungsberg til Sjællandske. Hun er afdelingsleder i kommunens miljøafdeling.

Prøven i brandskumvæsken blev taget den 15. april, hvor miljømedarbejdere fra kommunen også tog vandprøver i Korsør Nor, af bunden ud for giftgrøften og ved Korsørs badestrande.

Disse resultater har Sjællandske fået aktindsigt i og tidligere offentliggjort (Se fakta nederst i artiklen). Men det ifølge afdelingslederen »mærkelige« resultat fra væsken til vore dages brandskum, kan offentligheden altså først få oplyst, før det indgår i en samlet rapport om PFOS-prøverne.

Forhøjet kolesterol

PFOS er hormonforstyrrende, skader immunforsvaret, er kræftfremkaldende og giver forhøjet kolesterol.

Sidstnævnte har højgravide 28-årige Cecilie Roland nu også fået konstateret. Hun har spist masser af det PFOS-forgiftede kalvekød.

- På grund af min unge alder, er jeg aldrig før testet for kolesterol, men det er jeg nu, hvor tallet er for højt. De nye prøver viser også fortsat ekstreme lave lever og nyretal, siger Cecilie Roland. Hendes nye levertal er 14 og 32 for nyrerne, hvor førstnævnte skal ligge mellem 105 og 205, mens normale nyretal er mellem 45 og 90.

Måtte rykke læge

Onsdag fik hun taget blodprøve på Slagelse Sygehus for at få svar på, hvor meget hendes krop indeholder af PFOS. Et svar det tager næsten en måned at skaffe, hvorfor hun risikerer ikke at nå at få at vide, om hun er for forgiftet til at amme sit barn, som hun er sat til at føde 13. juni.

Hun er frustreret over den lange ventetid, siden myndighederne den 19. marts advarede om det PFOS-forgiftede kalvekød.

- Jeg måtte selv rykke lægen i tirsdags, hvor der var gået en uge, siden han lovede mig, at der højest ville gå en uge, før jeg havde henvisning til Slagelse Sygehus, siger Cecilie Roland. Hun er såkaldt hastesag, mens de øvrige borgere, der har spist det forgiftede kød, er indkaldt til et informationsmøde den 25. maj om, hvad der skal ske med dem.

Skum fra Sverige

Leder af Korsør Brandskole René Kofoed har en god mavefornemmelse for, at der ikke er fluorforbindelsen PFOS i den brandskumvæske, som skolen bruger i dag.

- Som jeg forstår, så er det en vanskelig proces at analysere brandskumvæsken, fordi stofferne forstyrrer hinanden. Vores brandvæske er produceret i Sverige og godkendt af Miljøstyrelsen, så jeg tror ikke, at den indeholder PFOS, som det jo siden 2006 har været forbudt at bruge til fremstilling af brandskum, siger René Kofoed.

Alt fluor skal væk

Som den første brandskole i Danmark er skolen i Korsør gået i gang med at finde frem til en brandskumvæske, der slet ikke indeholder fluor-forbindelser, hvoraf nogen fortsat er tilladte at bruge i brandskum.

- Vi udfordrer producenterne ved at sige, at vi tester deres brandskumvæsker for alle fluorforbindelser, som de siger, at de er fri for. Vores mål er at finde en brandskumvæske helt uden fluor, for måske om ti år har man fundet ud af, at også fluorforbindelser, der er tilladte i dag, alligevel er skadelige, siger René Kofoed. Han tilføjer, at deres test- resultater bliver delt med landets øvrige brandskoler.

Advarselsskilte bliver

Selv om resultaterne af kommunens første vandprøver i Korsør Nor kun viste et mindre indhold af PFOS langs Norstien ved svømmehallen og intet PFOS ved bådeforeningerne og ved Tårnborg Kirke, så bliver advarselsskiltene om at undgå kontakt med norets vand og bund ikke pillet ned.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har bedt os om oplæg til flere prøver i vandet og af bunden i noret, hvor der var meget PFOS ud for grøften. Indtil de resultater foreligger, er vi rådet til at lade skiltene stå af forsigtighedshensyn, siger Jette Jungsberg.

Mere udsivning i varme?

I næste uge holdes møde med Miljøstyrelsen. Blandt andet for at få en vurdering af, hvor meget den PFOS-holdige bund ud for giftgrøften afgiver af PFOS til vandet, og om varmere vand også giver mere udsivning af PFOS.

Svar i næste uge

Det bliver formentlig også først i næste uge, at der kommer svar på muligt indhold af PFOS i grøntsager fra kolonihaverne, en frossen ål og nye prøver fra kalvekødet, selv om de var ventet i slutningen af denne.

Det bekræfter miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen. Resultaterne ventes også først at skulle vurderes af DTU, før de offentliggøres.

Fakta om målt PFOS-indhold

Grøftens mudder: 6.100.000 nanogram pr. liter

Grøftens vand: 9000 nanogram pr. liter

Norets bund: Tre punkter i lige linje ca. 100 meter ud fra grøften: 10.000, 3000 og 790 nanogram pr. liter tørstof.

Norets vand: Ud for Korsør Lystskov 18 nanogram, 16 nanogram ved svømmehallen og ved Tyreengen 9 nanogram pr.liter - øvrige målepunkter rundt i noret ingen PFOS.

(Drikkevand må højst indeholde 2,2 nanogram pr. liter og badevand 22 nanogram pr liter)

Kalvekød: 180 nanogram pr. gram

Hundestejler: 9,0 nanogram pr. gram

Ålekvabber: 6,0 nanogram pr. gram

Kvabber: 3,1 nanogram pr. gram
Rejer: 0,7 nanogram pr. gram

Jord i kolonihave: 47.000 nanogram pr. kilo = 47 nanogram pr. gram

(PFOS nedbrydes ikke i naturen, men ophobes i fødekæden)

arrow Nye kødprøver viser PFOS-forgiftning - gravid har fået svar
18. maj 2021 kl. 18:42 Opdateret: kl. 14:15
arrow PFOS-forgiftet gravid er hastesag men venter stadig
04. maj 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 18:35
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk