20. september 2021
Der er indrettet bederum i kulturhuset. Aktiviteter skal nu lovliggøres ved ny lokalplan. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Der er indrettet bederum i kulturhuset. Aktiviteter skal nu lovliggøres ved ny lokalplan. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Muslimer beder i strid med lokalplan: Nu skal det lovliggøres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muslimer beder i strid med lokalplan: Nu skal det lovliggøres

Slagelse Multikulturel Forening har fået dispensation fra gældende lokalplan for at kunne drive kulturhus i Slagelse. Den fik foreningen i 2018 uden reelt selv at søge om den. Nu vil politisk flertal sørge for en permanent lovliggørelse af de religiøse, kulturelle aktiviteter på adressen.

Opdateret 17. august 2020 kl. 20:13
Slagelse - 15. august 2020 kl. 08:00
Af Carsten Lysdal

Selv om bederummet er gemt godt væk og blot udgør 400 af bygningens samlet set 2500 kvadratmeter, har muslimers mulighed for bøn på Landsgravvej 27A i Slagelse givet anledning til palaver i byrådssalen på rådhuset.

arrow Læs også: Kulturhus og koranskole bekymrer naboer: Formand afviser grund til bekymring

For præcis to år siden foreslog Dansk Folkeparti, at Slagelse Multikulturel Forening, der har til huse på Håndværkergården, skulle ophøre med sine religiøse aktiviteter. De er nemlig i strid med den gældende lokalplan, hvorfor et politisk flertal senere samme år sørgede for en treårig og dermed midlertidig dispensation, så hvad der ligner en moské, kunne få lov til fortsat at fungere som hidtil.

Nu er det endelige lokalplanforslag så landet, og Dansk Folkeparti, som ikke er repræsenteret i miljø-, plan- og landdistriktsudvalget, hvor et flertal forleden vendte tommelfingrene i vejret, står fast på kritikken.

- Det, jeg først og fremmest tænker, er, at de fik en dispensation uden at bede om det. Og nu tilgodeser en ny lokalplan alle deres ønsker. Det her går i den forkerte retning, siger byrådsmedlem Henrik Brodersen (DF).

- Men vi kan jo sagtens råbe og skrige. Alle kender Dansk Folkepartis holdning, men vi må jo også bøje os, hvis der er et flertal.

Tillader kulturhus og aktiviteter

Lokalplanforslaget skal sendes i offentlig høring i otte uger, hvilket formelt - og formentlig - sker ved byrådsmødet senere på måneden. Venstres medlemmer i udvalget, Pernille Ivalo Frandsen og Knud Vincents, havde imidlertid gerne set, at borgerne, det være sig naboer, var blevet inddraget mere aktivt i selve udarbejdelsen af forslaget, og kunne derfor ikke tilslutte sig.

Knud Vincents argumenterer med, at det kun er ganske få, der har reageret i forhøringsfasen. Mere specifikt Banedanmark, Museum Vestsjælland, Arbejdstilsynet, Center for Beredskab, Miljøstyrelsen og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som ingen bemærkninger har til planerne.

- Men jeg synes, vi skylder borgerne at blive hørt. Det er mest demokratisk, lyder det fra gruppeformanden, der dog må se, at et flertal bestående af Socialdemokratiet og SF gerne sender sagen videre og i øvrigt anbefaler byrådet at indkalde til borgermøde på Slagelse Bibliotek den 16. september klokken 18.30.

Billede

Bygningerne ejes af Dansk
Tyrkisk-Islamisk Stiftelse. 


Planen skal groft sagt lovliggøre de foreningsaktiviteter, som den hidtil gældende lokalplan egentlig ikke tillader.

- Lokalplanen har til formål at fastlægge områdets anvendelse til foreningsformål, der specifikt giver mulighed for indretning af et multikulturelt kulturhus, lyder det i forslaget til en lokalplan.

En mangfoldig forening

Formanden for foreningen, Bilal Biyik, glæder sig over, at forslaget er sendt videre og er et skridt nærmere en realisering. Han stillede sig ellers uforstående over for, at det, man har gjort på adressen i årevis, pludselig ikke skulle være lovligt. Også tidligere er stedet blevet brugt som selskabs- og mødelokaler, har han tidligere bemærket.

Han måbede dog endnu mere over Dansk Folkepartis udmelding og partiets krav om udstedelse af et strakspåbud.

- Det er symbol på fremmedhad, lød det fra formanden tilbage i august 2018.

Han er i dag begejstret over, at et forslag til en lokalplan baner vejen for foreningens videre virke på Landsgravvej.

- Det er et kulturhus for alle, og når vi taler om et bederum, skal vi huske, at det kun udgør 400 af 2500 kvadratmeter. Om man så kalder det en moské, går vi ikke op i. Det vigtigste er, at man ikke behøver at bede for at komme i vores kulturhus. Der er ikke krav om religion, siger Bilal Biyik.

Han nævner i flæng, at der både kommer tyrkere, arabere, bosniere og personer med andre etniske tilhørsforhold. Foreningen har rundt regnet 450 medlemmer.

- Og mange af dem kommer ofte. Til vores fællesspisninger samler vi flere hundrede, og alle hygger sig, beskriver formanden, der samtidig fortæller, at der er tale om børn, unge og voksne i alle aldre.

- Vi vil drage så mange ind som overhovedet muligt. Vi har et godt sted med mange faciliteter, og mænd kan være alene, ligesom kvinder kan, tilføjer han.

Han siger herudover, at man har indrettet lokaler til unge, som faktisk ligger i en bygning, der ikke er i tilknytning til det egentlige kulturhus.

- Så på den måde har vi 800 kvadratmeter udover, hvor de unge kan komme og hygge sig, slutter han.

Stedet er ejet af Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse.

arrow Muslimer inviterede indenfor efter stormvejr
21. september 2020 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:06
arrow Dansk Folkeparti: - Moské ved at blive sneget ind ad bagdøren
31. august 2020 kl. 22:23 Opdateret: kl. 09:27
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk