18. juni 2021
Hvis man ikke lige ved det, er det ikke til at se, at de tre busser på billedet til daglig er i farverne orange, grøn og rød. Fra venstre chaufførerne Karsten Hansen, Claus Clausen og Ole Vang.  Foto: Solveig Hansen
gallery icon

Se billedserie

Hvis man ikke lige ved det, er det ikke til at se, at de tre busser på billedet til daglig er i farverne orange, grøn og rød. Fra venstre chaufførerne Karsten Hansen, Claus Clausen og Ole Vang. Foto: Solveig Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum bidrager til filmoptagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Museum bidrager til filmoptagelse

Danmarks Busmuseum stiller igen med historiske busser til en dansk filmoptagelse. Denne gang gælder det tre af museets busser, der skal fungere som De Hvide Busser i filmen »De efterladte« - opfølgeren til Hvidstengruppen.

Slagelse - 06. maj 2021 kl. 15:00
Af Solveig Hansen

Den 25. december i år får fortsættelsen af filmen Hvidstengruppen premiere i de danske biografer. Filmen får titlen De efterladte. Igen er det Anne-Grethe Bjarup Riis, der er instruktør og Regner Grasten, der er producent.

Filmen tager udgangspunkt i døtrene Tulle og Gerda, der ikke blev henrettet, men som kom i fængsel i Tyskland. En del af filmen udspiller sig i forhold til den spektakulære redningsmission, hvor De Hvide Busser i foråret 1945 hentede danske fanger hjem fra nazistiske kz-lejre, og her kommer Skælskør eller nærmere Danmarks Busmuseum ind i billedet.

Bus til enhver lejlighed
For med knap hundrede busser i samlingen på Fabriksvej 1 i Skælskør, hvor den ældste bus er en Chevrolet Six fra 1931, er der busser, der passer til næsten enhver tid og lejlighed.

Og det gælder også i forhold til De Hvide Busser. Ganske vist ikke de originale - men nogle der ligner og er så tæt ved og næsten, at de sagtens med en omgang grundig hvid foliering kan bruges som stand-in for de busser, der faktisk kørte turen tur/retur til kz-lejren Neuengamme ved Hamborg.

Forvandlet med folie

- Det er en NAG Büssing fra 1930, en Volvo B11 fra 1938 og en Chevrolet Six fra 1931, siger Ole Vang, mens han udpeger de tre busser, der er linet op på parkeringspladsen ved busmuseet. De tre busser fremstår skinnende og kridhvide, selv om de til daglig er henholdsvis i farverne orange, rød og grøn.

- Det er Reklamecentret i Slagelse, der har stået for at beklæde busserne med folie, fortæller Ole Vang, der ikke kun lader sine tre busser være en del af filmen De efterladte. Også Ole Vang selv og to af busmuseet frivillige, Karsten Hansen og Claus Clausen, skal agere chauffører af busserne under optagelserne, der i den næste måneds tid kommer til at foregå både ved Hvidsten ved Randers, ved det tidligere statsfængsel i Horsens og i Padborg.

Afgang fra Skælskør

- Vi tager færgen over fra Odden til Århus i morgen tidlig, hvor der er optagelser i Randers både onsdag og torsdag. Den 11. maj gælder det Horsens Statsfængsel og den 27. maj er det i Padborg, fortæller Ole Vang dagen før afgangen fra Skælskør.

Også klokken 04.00 om morgenen den 19. april 1945 var der afgang fra Skælskør. Det var da fem i al hast hvidmalede busser kørte fra Skælskør Rutebilstation for at tage del i den ekstraordinære redningsaktion, hvor over hundrede busser deltog.

Med de tre nutidige hvide busser kører en følgebus fuld af værktøj - for en sikkerheds skyld, og netop for at undgå motorveje og for lange kørsler, er færgen blevet valgt til og Storebæltsbroen fra, ligesom busserne i sidste ende vil blive fragtet via en blokvogn til Padborg og retur igen til Skælskør.

Rutineret statist

- Vi kører kun et sted mellem 50-65 kilometer i timer, fortæller Ole Vang, der er ved at være rutineret statist.

For ikke længe siden deltog han som chauffør i tv-dokumentaren Befriet fra Hillers Helvede, og i programmet Forsvundne Arvinger har han også for nylig »sneget sig ind« som chauffør af en af museets busser.

- Det er en rigtig god niche for museet, der samtidig er med til at holde museet kørende, siger Ole Vang, der glæder sig til fra på fredag den 7. maj igen at åbne for besøgende på museet.

Frem til den 11. juni, hvor der efterfølgende vil være åbent alle dage over sommeren, er der åbent i weekender inklusive fredage samt Kristi Himmelfartsdag og 2. pinsedag.

Og så snart de tre hvide busser er returneret fra de seneste filmoptagelser i det jyske og tyske, vil de kunne ses på museet sammen med resten af de mange historiske busser, der alle har hver deres spændende historie at fortælle.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk