6. december 2019
Den 42-årige børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har overladt saksen til den nøjagtig halvt så gamle Iris Gnahore, der klipper snoren og dermed indvier en ny udgave af den skole, hun har gået på i et par år. Til højre følges klippet af FGU-direktør Gert Møller. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Den 42-årige børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har overladt saksen til den nøjagtig halvt så gamle Iris Gnahore, der klipper snoren og dermed indvier en ny udgave af den skole, hun har gået på i et par år. Til højre følges klippet af FGU-direktør Gert Møller. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister lod elev klippe snoren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister lod elev klippe snoren
Opdateret 13. august 2019 kl. 09:33
Slagelse - 13. august 2019 kl. 07:02
Af Tekst og foto: Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Festlighederne ved mandagens åbning af FGU- skolen i Korsør indeholdt også barske skoleminder leveret af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er opvokset i Korsør med skolegang på Korsør Byskole - i dag Baggesenskolen.

arrow Læs også: Barsk ministertale ved FGU-åbning

Den 42-årige minister skulle klippe den symbolske snor, men overlod opgaven til den af skolens elever, der kom med saksen. Hun havde kort forinden leveret en overbevisende sangindsats fra scenen som forsanger i et band fra skolen.

21-årige Iris Gnahore, der klippede snoren, har gået på skolen - den tidligere Korsør Produktionshøjskole på Norvangen - i et par år.

- Jeg satser på at uddanne mg til musiklærer, og så vil jeg rigtig gerne være forsanger i et band også, siger Iris Gnahore til Sjællandske.

Efter det formelle klip af snor og taler af borgmester John Dyrby Paulsen (S) og Vordingborgs ditto Mikael Smed (S) som formand for FGU Syd- og Vestsjælland drevet af og oprettet af kommunerne Slagelse, Næstved og Vordingborg, havde undervisningsministeren bedt om samtaler med både elever og ansatte.

Inden havde hun selv holdt en tale med et til tider barskt indhold om hendes egen skolegang i Korsør.

- Jeg kørte forbi min folkeskole her i Korsør på vej herhen. Den hedder i dag Baggesenskolen men dengang Korsør Byskole. Der var ikke meget velfungerende velfærdssamfund, da jeg gik i skole, hvor masser af elever havde kæmpe problemer på hjemmefronten, som skolen overhovedet ikke opdagede, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil .

- Mange forældre var fordrukne, andre fuldstændig ligeglade med, om børnene kom i skole, mens mange jævnligt bankede deres børn, ligesom flere bare så passivt til, når vi røg os skæve lige foran dem, lød det om ministerens skoleminder i Korsør.

Pernille Rosenkrantz-Theil håbede, at åbningen af de nye FGU-skoler bliver en understregning af, at det danske velfærdssamfund har plads og hjælp til alle, og at det også gælder i ministerens hjemby Korsør, så hendes skoleminder ikke længere er virkelighed for nogen.

Hun mindede samtidig om, at den nye FGU-konstruktion næppe undgår diverse indkøringsvanskeligheder, men styrken er, at FGU afløser en sand jungle af uddannelsestilbud til de unge, så alle nu sikres en mere direkte og lige vej til et godt liv.

- Hvis man læser på de sociale medier, skulle man tro, at kun 12-taller og ophold på gymnasiet giver et godt liv. Men det er løgn. Vores samfund har brug for alle - lige fra flaskedrengen til direktøren. Ingen kan alt, men vi er alle gode til et eller andet, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil, som takkede både elever og ansatte for det store engagement.

Borgmester John Dyrby Paulsen opfordrede eleverne og de ansatte i Korsør til at fortsætte de gode takter fra at have været på Danmarks bedste produktionshøjskole til også at gøre afløseren FGU til Danmarks bedste.

FGU-formand Mikael Smed mindede om, at barren er sat meget højt med den tidligere leder af Korsør Produktionshøjskole Gert Møller som direktør for FGU Syd- og Vestsjælland med skoler også i Slagelse, Næstved og Vordingborg med i alt knap 600 elever.

I alt åbner der 85 FGU-skoler fordelt over hele Danmark.

Direktør for FGU Syd- og Vestsjælland Gert Møller kalder FGU for en kæmpe reform.

- Det er en ny kommunal ungeindsats, en ny forberedende grunduddannelse og ikke mindst en ambitiøs målsætning om, at i 2030 skal 90 procent af en ungdomsårgang have en ungdomsuddannelse og resten være i beskæftigelse. Det er en opgave, der er til at føle på, og der er ikke for meget tid at give af, siger Gert Møller. Han slår fast, at nyskabelserne understreger, at Danmark er samfund, der ikke lader nogen unge i stikken.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk