11. juli 2020
Salig kong Christian d. 9 mangler sin sabel. Desuden er seletøjet slidt. Rytterstatuen skal nu renoveres.
gallery icon

Se billedserie

Salig kong Christian d. 9 mangler sin sabel. Desuden er seletøjet slidt. Rytterstatuen skal nu renoveres.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindesmærke skal have en make-over

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindesmærke skal have en make-over
Slagelse - 19. august 2019 kl. 10:04
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire år efter kong Christian d. 9's død blev et mindesmærke, udfærdiget af den erfarne billedhugger Ludvig Brandstrup, indviet på Schweizerpladsen i Slagelse i form af en rytterstatue.

arrow Læs også: Ja til renovering for 691.013 kroner

Det var i 1910, at kongen sadlede sin hest, efter at Slagelse og oplandets borgere havde samlet ind. Og i dag, 109 år efter, sidder han stadig på torvets højeste punkt.

Han er dog mere eller mindre ubevæbnet, idet hans sabel på sin venstre side er væk, ligesom patina og aldringstegn sætter sit præg på seletøj, der så at sige har set bedre dage.

Derfor vil politikere nu renovere rytterstatuen.

- Det er et mindesmærke, som vi kan være stolte af. Derfor skal det også se godt ud, mener udvalgsformand Jørgen Andersen (S), kultur- og fritidsudvalget, som forleden sammen med sine udvalgskolleger bevilgede 42.000 kroner til en overhaling, der er en majestæt værdig.

Den nye sabel har Nationalmuseet allerede fremstillet, så en del af beløbet skal således bruges på et køb.

Det er projekter inden for dansk kulturarv, der blev drøftet i et renoverings-øjemed. Udvalget råder i den forbindelse over to millioner kroner, hvoraf en beskeden del løbende anvendes til vedligehold af eksempelvis Antvorskov Slotsruin og fæstningsanlægget i Korsør.

Men der er også midler at skyde efter øvrige projekter, herunder Frederikshøj, som også var på tapetet ved udvalgsmødet.

De 691.013 kroner, som kommunens forvaltning mener, politikere bør sende i retning af en ikke ubetydelig smukkesering af netop det område, skal dog vendes en tur mere inden en eventuel godkendelse.

- Frederikshøj har været forsømt i flere år, og jeg mener faktisk, at pengene skal bruges. Inden vi siger ja til noget, vil vi dog gerne have præciseret, hvilke mindesmærker vi egentlig har, og som kommer ind under »dansk kulturarv«, siger Ebbe Jens Ahlgren, udvalgsmedlem for Venstre.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk