26. september 2021
Miljømedarbejder Martin Engelmann Pedersen (tv.) og miljøplanlægger Martin Poulsen tog bundprøver i noret ved giftgrøften den 16. april. Også prøver i de væsker der bruges til brandskum i dag blev taget. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Miljømedarbejder Martin Engelmann Pedersen (tv.) og miljøplanlægger Martin Poulsen tog bundprøver i noret ved giftgrøften den 16. april. Også prøver i de væsker der bruges til brandskum i dag blev taget. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange borgere vil undersøges for PFOS på sygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange borgere vil undersøges for PFOS på sygehus

Selvom der er fanget både ål og skrubber i år, så er det en frossen ål fra sidste år, der testes for PFOS. Også grøntsager fra kolonihaver og nye prøver fra kalvekød undersøges.

Slagelse - 22. april 2021 kl. 06:05
Af Helge Wedel

De op mod 200 borgere, der de senere år har spist kalvekød forurenet med giften PFOS, måtte vente næsten en måned, før de fik målrettet hjælp og vejledning via arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Herfra modtog de et brev den 16. april, hvor de skulle kontakte klinikken, hvis de ville undersøges for PFOS. Myndighederne opdagede det forgiftede kød den 19. marts.

Fra sygehus-afdelingen oplyses det onsdag til Sjællandske, at der foreløbig er registreret 80 borgere, der vil undersøges for, hvor meget PFOS deres krop indeholder.

I brevet fra klinikken er der ikke sat tid på, hvornår undersøgelser kan gennemføres. Først skal projektet godkendes, ligesom de berørte borgere skal give samtykke.

PFOS-projektet for de ramte borgere kan først gå i gang og få bevilget penge, når det er godkendt af den regionale videnskabsetiske komité, hvilket ventes at ske i dag torsdag. Det er også i dag, at kommunen offentliggør en kortlægning af forureningen udført af ingeniør-virksomheden Niras. I en rapport gives anvisninger til flere prøvetagninger for at fastslå omfanget af den øjensynligt store forurening

Fødevarer testet

Nye svar om PFOS-indhold i fødevarer og fisk fra Korsør Nor lader også vente på sig. Miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen oplyser til Sjællandske, at hun forventer svar på prøver omkring den 6.-7.maj.

Tre nye prøver fra det forgiftede kalvekød, 11 grøntsager - herunder friske rabarber og porre stadig stående i jorden - fra kolonihaverne nedenfor brandskolen er sendt til Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted. Det samme gælder en frossen ål fanget i Korsør Nor i 2020.

Friske ål er fanget

Lulu Krüger kan ikke umiddelbart give svar på, hvorfor konsulenten, der skal skaffe fisk fra noret, ikke har fået fat i nogle nyfangede ål. Sjællandske har talt med en fritidsfisker på Magleø, der både har levende ål og skrubber fanget i noret gående i sin båds dam. Han frygter, at det ender med et fiskeforbud i noret.

- Prøver fra skrubber vil vi godt vente lidt med, da de kommer ude fra Storebælt. Derfor skal de helst have opholdt sig et stykke tid i noret, inden vi tager prøver fra dem, siger Lulu Krüger.

Vand- og bundprøver

Inden PFOS-svar den 6.-7. maj fra testede fødevarer og den frosne ål ventes der i slutningen af april svar på de vand- og bundprøver, som kommunens miljøafdeling tog ved Korsørs badestrande og i Korsør Nor den 16. april. Advarselsskilte om at undgå kontakt med vandet bliver indtil da stående.

Opdaget tilfældigt

De store mængder PFOS-gift stammer fra brandskum brugt på brandskolen, hvorfra det i mange år via regn- og drænvand er løbet gennem grøft på eng med græssende kalve og videre ud i Korsør Nor. Giften blev opdaget ved en tilfældighed i en vandprøve fra Korsør Renseanlæg i slutningen af december 2020.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk