27. januar 2020
Knivstikkeri på Byskov Allé sidste år i juni kædes direkte sammen med to mænds aflevering af en patron i en 26-årig kvindes hånd. En ekskæreste har ifølge politiet følt sig krænket af, at hans dengang kommende viv brød forlovelsen.
gallery icon

Se billedserie

Knivstikkeri på Byskov Allé sidste år i juni kædes direkte sammen med to mænds aflevering af en patron i en 26-årig kvindes hånd. En ekskæreste har ifølge politiet følt sig krænket af, at hans dengang kommende viv brød forlovelsen.
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mand tiltalt for at opfordre til brutal hævn mod 26-årig kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mand tiltalt for at opfordre til brutal hævn mod 26-årig kvinde
Slagelse - 01. april 2019 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da en 26-årig kvinde sidste år ophævede forlovelsen med sin nu forhenværende kæreste, kendte hun næppe til den styrtsø af konsekvenser, der efterfølgende ville skylle ned over hendes familie - i form af såvel trusler som deciderede overfald, der af politiet betegnes som værende af brutal karakter og desuden betragtes som resultatet af en ærekrænkelse.

arrow Læs også: Stak af efter grundlovsforhør: 20-årig tiltalt for deltagelse i brutalt hævntogt

Det er i hvert fald anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis udgangspunkt, når fem mænd med arabisk klingende navne og en etnisk dansk tiltalt mandag den 1. april sætter sig på anklagebænken ved Retten i Næstved.

Her risikerer de alle fængselsstraffe for den afstraffelse af en familie i Slagelses østby, som de anklages for at have medvirket til. I øvrigt på foranledning af den mand, hvis ære ifølge anklageskriftet blev krænket, da hans tidligere forlovede slog op sidste år.

Hans sag behandles særskilt og er ikke en del af tæskeholdet på anklagebænken, der tilsyneladende blev sendt i byen, da den senere forurettede familie skulle overdynges med repressalier.

Sagens første forhold af i alt syv omhandler en trussel på livet fremsat den 22. april sidste år. Her tropper en trio bestående af to 25-årige mænd og en fem år yngre medsammensvoren, hvoraf to allerede sidder varetægtsfængslet, angiveligt op på familien til den 26-årige kvindes adresse med beskeden: »Der vil komme skud igennem jeres vindue.«

To uger efter, den 4. maj, passer to af de andre tiltalte på 24 og 26 år kvinden op i Nygade i Slagelse. Her afleverer de en 9 mm-patron i hendes hånd - krydret med en besked henvendt til hendes far.

- Giv ham den, og sig, at vi venter på ham, har de ifølge anklageskriftet udtalt, hvilket kort efter gerningen fik politiet til at efterlyse to mænd, hvoraf den ene var af arabisk herkomst. Kvinden kendte dem begge ganske udmærket.

14. maj ringer tre af de tiltalte så til kvindens bror og minder ham om, at de har lagt en patron i søsterens hånd, og at »det er alvor«. Afslutningsvis skal de ifølge anklageskriftet have varslet, at hvis han ikke dukker op på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, »så kommer vi til at pløkke jer en efter en«.

De fire efterfølgende dage forsøger de anklagede så at sætte ild til familiens bolig med molotovcocktails. Mere nøjagtigt i form af en Bacardi-flaske og to rødvinsflasker.

Det groveste forhold finder imidlertid sted den 1. juni på Byskov Allé, hvor de fire tiltalte plus seks endnu uidentificerede, maskerede mænd i to biler møder op med rå vold til hensigt.

Ifølge anklagerfuldmægtig Mads Skovby Hansen betragtes, hvad der kunne ligne drabsforsøg, som grov vold efter straffelovens §245.

- Det er skønnet, når vi tager de lægelige oplysninger i betragtning, siger han om episoden klokken 21.25, hvor tæskeholdet mildest talt går amok på flere familiemedlemmer, herunder kvindens far og bror, hvoraf førstnævnte tildeles syv knivstik i venstre overarm med en punkteret lunge til følge.

De andre jagtes angiveligt rundt i området og overfaldes med knibtænger, knive og koben, ligesom en enkelt forurettet bliver tæsket med et baseballbat og sparket i hovedet og på kroppen, mens han ligger på jorden.

- Det har været voldsomt og groft, og de har gjort det i forening og efter forudgående aftale, er vores påstand, lyder det endvidere fra Mads Skovby Hansen.

De nævnte forbrydelser, herunder volden og truslerne mod familien, kan relateres direkte til det forhold, at den dengang 26-årige kvinde ophævede forlovelsen med en mand, som efterfølgende angiveligt har orkestreret hævntogtet, mener politiet.

Derfor lyder sigtelserne også på overtrædelse af straffelovens paragraf 81, stk. 6.

»Det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som skærpende omstændighed, at gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende.«

Det vil ifølge anklagerfuldmægtig Mads Skovby Hansen betyde, at de eventuelle straffe, som de tiltalte vil blive idømt, hvis de kendes skyldige efter anklageskriftet, kan blive forhøjet.

- Det er direkte strafskærpende, fortæller han.

Ifølge lektor Lise Paulsen Galal, mag. art. og ph.d på Roskilde Universitetscenter, kan der godt være tale om en ærekrænket kreds af personer, der så at sige tager sagen i egen hånd.

Hun forsker til daglig på området og er desuden en del af Styrelsen for International Rekruttering og Integrations forskningsprojekt om forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Hun lægger vægt på, at man absolut ikke kan tale generaliserende om, hvordan ære og status betragtes i eksempelvis muslimske kredse.

- Det varierer fra miljø til miljø, hvoraf nogle er mere lukkede end andre. Nogle har den her klassiske opfattelse af, at man taber ansigt, og at det så kan virke krænkende. Her handler det tydeligvis om nogle familierelationer og status hos en bestemt gruppe, fortæller Lise Paulsen Galal.

- Der er masser af forlovelser, der bliver ophævet, uden det ender i noget, som ligner det her. Det handler nok i høj grad om en families status og oplevelsen af, at den bliver udfordret, når kvinden siger fra. Hvis manden havde sagt fra, havde det måske været noget andet, vurderer hun.

arrow Byskov Allé-sagen afgjort: Hævntogt koster flere års fængsel
09. april 2019 kl. 18:03 Opdateret: kl. 18:47
arrow Drabsmistænkt styrede hævntogt fra sit skjul i Libanon
02. april 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 19:36
arrow Mand bag hævntogt har været efterlyst for drab siden 2011
01. april 2019 kl. 19:54 Opdateret: kl. 19:54

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk