16. januar 2019
Murermester Uffe L. Jensen i liften, mens kirkeværge og tømrermester Viggo Andersen ses i baggrunden i det område, hvor hans bror røg gennem kirkeguvet og ned i en grav. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Murermester Uffe L. Jensen i liften, mens kirkeværge og tømrermester Viggo Andersen ses i baggrunden i det område, hvor hans bror røg gennem kirkeguvet og ned i en grav. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mand røg gennem kirkegulvet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mand røg gennem kirkegulvet
Slagelse - 13. februar 2018 kl. 06:41
Af Tekst og foto: Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg var også med ved istandsættelsen og den næsten et år lange restaurering i 1992, hvor min bror faldt gennem kirkegulvet og ned i en grav, men jeg regner ikke med at være med igen om 25 år, siger den 67-årige tømrermester og kirkeværge Viggo Andersen, da han viser Sjællandske rundt inde i Vemmelev Kirke, hvor en større opfriskning med kalk er i gang.

En omgang med masser af arbejde i, fordi alt løsøre først skal fjernes og pakkes væk, mens alter, prædikestol, døbefont og orgel er gemt forsvarligt og lufttæt bag store træplader, så de ikke tager skade af den megen fugt, som udløses af rensning og kalkning af det hvælvede høje kirkerum, hvor loftet nås med kalkkosten via en lift parkeret mellem de med plastik overdækkede stolerækker.

Samlet bruges 250.000 kr. plus moms til diverse håndværkere og materialer.

Det er murermester Uffe L. Jensen fra Bøgelunde, der ene mand udfører det store kalkarbejde. Kirker udgør en stor del af hans opgaver.

- Jeg vil bestemt ikke kalde mig for specialist, men de seneste otte år er 90 procent af mit arbejde foregået i kirker, siger 45-årige Uffe L. Jensen, der spøgende noterer, at han som 70-årig i teorien godt kan være tilbage i Vemmlev, når det om 25 år atter er tid til kalkning. Brugen af stearinlys gør, at den hvide kalkede fremtoning med årene bliver mere og mere sort at se på.

- Du skulle have set spindelvævene oppe under loftet. De var kulsorte, siger Uffe L. Jensen, der indledte med at feje dem væk. Herefter renses vægge og loft med vand, hvorefter der kalkes fire gange. Kirken er uden kalkmalerier, der ellers kan være en tidskrævende udfordring, når kirker skal kalkes

- Hvad er det sværeste?

- Det er beslutte sig for, hvornår man er færdig, for kalk er jo ikke en ensartet hvid farve, men vi er nået frem til, at fire gange kalk giver et godt resultat, siger Uffe L. Jensen, der betragter sig selv som hel almindelig kristen, og derfor ikke gør sig særlige tanker om at arbejde i Guds hus.

- Jeg glæder mig over, at kunne arbejde indendørs her i vintermånederne, siger Uffe L. Jensen, der ikke lytter til orgelmusik under arbejdet!

Tilbage til Viggo Andersens brors dramatiske fald gennem kirkegulvet ved restaureringen i 1992. For hvad skete der i kirken, der er bygget i 1100-tallet og udvidet i 1800-tallet?

- Vi skulle løfte knæfaldet foran alteret i forbindelse med istandsætten. Min bror stod nærmeste alteret, men da vi løftede, så gik han gennem kirkegulvet, så kun det øverst af hans krop stak op. Det viste sig, at han var røget ned i en tidligere grav, der dog var tom. Man har givet udvidet kirken hen over tidligere grave, som så er faldet sammen. Og da vi løftede knæfaldet, var der ikke længere noget til at bære murstensgulvet, beretter Viggo Andersen, der om nogen kan mange fortællinger om Vemmelevs historie.

Hans bror slap med forskækkelsen.

Kirken genåbner efter planen med konfirmation klokken 10.30 fredag den 27. april.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk