26. april 2019
Vandløbene er ved at forsvinde i tørken. Det siger Per Christensen, lystfisker og for eksempel Danmarks Sportsfiskerforbunds lokale repræsentant i Slagelse Kommunes vandsynsråd. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Vandløbene er ved at forsvinde i tørken. Det siger Per Christensen, lystfisker og for eksempel Danmarks Sportsfiskerforbunds lokale repræsentant i Slagelse Kommunes vandsynsråd. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lystfiskere slår tørke-alarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lystfiskere slår tørke-alarm
Opdateret 21. juli 2018 kl. 13:45
Slagelse - 21. juli 2018 kl. 06:45
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Højkritisk lave vandstande i Slagelse Kommunes vand- og åløb, som ligger langt under normen, opblomstring af trådalger, der ikke levner megen ilt til eksempelvis ørreden, og så lige den ringe rensning af spilde- og drænvand, som afføder suppelignende tilstande. Til gavn for kun ganske få.

Nu er smertegrænsen nået, mener flere lystfiskere, som blot kan se til, at den aktuelle tørke får vandløbene til at svinde ind.

- De er simpelthen ved at forsvinde, siger Per Christensen, som selv er lystfisker, medlem af Udsætningsforeningen Vestsjælland og Danmarks Sportsfiskerforbunds lokale repræsentant i Slagelse Kommunes vandsynsråd.

Han taler angiveligt på vegne af flere, som mener, at vejrforholdene aktuelt er katastrofale. Samme toner lyder fra biolog Nina Riemer Johansson, der er vandløbsmedarbejder i Slagelse Kommune.

- Det er meget usædvanlige vejrforhold, vi ser. Så lang en tørkeperiode har jeg aldrig oplevet før, og det er hård kost. Vi døjer med tørke og høje temperaturer, og der er reelt set ikke meget, vi kan gøre ved det, siger hun til Sjællandske.

Per Christensen og flere lystfiskeres fokus er rettet mod specielt ørreden, som har svære kår for overlevelse i vandløbene, når vejret er, som det er pt.

Det skyldes ikke mindst, at iltniveauet ofte er kritisk lavt. Det gælder i flere af kommunens 66 vand- og åløb.

- Eksempelvis ørreder kræver måske omkring fem-seks milligram pr. liter, men jeg tror ikke, jeg har målt det noget sted her til morgen. Det er kritisk, lød det forleden morgen fra Per Christensen, der er en af flere, der dagligt - når solen står op - griber måleudstyret.

Det er specielt fremkomsten af såkaldte trådalger, der vækker panderynker, ligesom gennemstrømningen flere steder ligger på et niveau svarende til en fjerdedel af, hvad det burde være. Det skyldes også vandstanden, som daler, når tørken står på.

Ifølge Vandsynsrådets formand, Knud Vincents (V), må alle indordne sig under naturen.

- Der er ikke meget, vi kan gøre, andet end vi kan håbe på noget nedbør snart. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det kan nærmest betragtes som en 100-årshændelse, siger formanden, der heller ikke mener, at den dårlige rensning af spildevand, som ender i flere af vandløbene, gør situationen bedre.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk