20. juni 2021
Hallen blev taget i brug ved den stort anlagte erhvervsudstilling grundlovsdagen 1958, men den officielle indvielse fandt først sted den 4. oktober.
gallery icon

Se billedserie

Hallen blev taget i brug ved den stort anlagte erhvervsudstilling grundlovsdagen 1958, men den officielle indvielse fandt først sted den 4. oktober.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalt vaccinationscenter har mange år på bagen: Her er historien om Slagelsehallen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lokalt vaccinationscenter har mange år på bagen: Her er historien om Slagelsehallen

Indtil COVID-19 for godt et år siden lukkede for dyrkelsen af sport, var der gang i Slagelsehallen. Så stod den ubenyttet hen, og nu er det blevet vaccinationscentret. Hallen blev taget i brug ved den stort anlagte erhvervsudstilling grundlovsdagen 1958, men den officielle indvielse fandt først sted den 4. oktober.

Slagelse - 08. maj 2021 kl. 07:00
Af Ole G. Nielsen

I idrætshistorisk sammenhæng er Slagelsehallen interessant, for den er resultatet af et tidligt initiativ, før det blev almindeligt med sportshaller rundt omkring.

I Slagelse lokalarkiv findes en kortfattet oversigt over Slagelsehallens tilblivelse. Skribenten er ukendt, men der står bl.a.:

»Et længe næret ønske hos sportsungdommen om at få en regulær sportshal resulterede i, at S.I.K.S. (Samvirkende Idræts Klubber i Slagelse) i 1956 nedsatte et haludvalg, som skulle søge at tilvejebringe den nødvendige startkapital samt interesse hos myndighederne.

Udvalget lavede forskellige arrangementer, som gav et vist overskud, og satte derpå indsamlinger i gang og nåede en kapital på 50.000 kr., hvorefter man gik til kommunen med anmodning om støtte og garanti m.v. Kommunen ønskede dog, at man fremskaffede 100.000 kr. Man opnåede tilsagn om 10.000 kr. fra tipsmidlerne. Endvidere opnåede man tilsagn om et rentefrit lån fra Dansk Idræts Forbund på 40.000 kr. Efterhånden nærmede man sig de 100.000 kr., og kommunen stillede sig velvillig og gav et tilskud (rente- og afdragsfrit lån) på 150.000 kr. samt tilsagn om garanti for 50.000 kr., ligesom man lovede at stille grund til rådighed ved stadion mod en symbolsk leje på 10 kr. pr. år. Vejen var herefter banet for en videreførelse af projektet, og arkitektfirmaet Steudel og Knudsen Pedersen udarbejdede tegninger m.v. uden vederlag.«

På byrådsmødet den 9. september 1957 blev der truffet beslutning om - efter indstilling fra sportsudvalget - at sige ja til halplanen på betingelse af, at sportsungdommen og ikke kommunen skal dække eventuelle årlige driftsunderskud.

Landsudstillingen

For at skaffe penge til halbyggeriet fandt man på, at Slagelsehallen skulle åbnes med en stor landsudstilling over tre dage, der skulle vise, hvad Slagelse havde at tilbyde hele landet. Foruden landsudstillingen blev der afholdt dyrskue, der var idrætsstævne, håndboldturnering og tennisstævne.

De lokale firmaer havde hver lejet en stand, og automobilforhandler T.F. Olsen blev gram i hu, da han kom for at indrette sin stand. Ved en misforståelse var pladsen blevet solgt to gange. Arrangørerne kunne tilbyde T.F. Olsen en mindre, men bedre beliggende plads, og så kvitterede bilforhandleren med at skænke den høje flagstang, som han havde på sin udstilling, til Slagelsehallen, for arrangørerne havde glemt at anskaffe flag og flagstang.

Dagen begyndte med optog gennem byen ført an af fornemme postryttere fra Slagelse rideklub, derefter fulgte Prins Jørgens Garde fra Vordingborg og sidst kørte en gammel postdiligence, der bragte amtmanden, borgmesteren og postmesteren frem til hallen. Landsudstillingen blev en publikumssucces og dermed også en økonomisk succes.

Slagelsehallen var taget i brug, men indvielsen blev først gennemført den 4. oktober.

Indvielsen

Om indvielsen skrev Sorø Amtstidende: »Slagelses dejlige, nye sportshal blev indviet med fest og sportskampe lørdag aften. Det var en af de store mærkedage for idrætslivet i Slagelse, og der var hos alle udtalt glæde over den smukke og særdeles til formålet velegnede hal.

Haludvalget havde inviteret en lang række gæster, som flittigt var mødt op, da udvalgets formand, tandtekniker J.O. Jespersen, bød velkommen, medens repræsentanter fra byens idrætsforeninger med faner tog opstilling omkring talerstolen. J.O. Jespersen sluttede sin tale med at overdrage hallen til SIKS ved sammenslutningens formand, portør Willy Bertelsen. Borgmester Poul Hansen holdt den egentlige indvielsestale, og en repræsentant fra Dansk Idrætsforbund talte om at kæmpe i overensstemmelse med idrættens sande ånd.«

Vandrepokal

I anledning af halindvielsen havde konditor Svend Kragh, Høyers konditori, indstiftet en meget smuk vandrepokal, som hvert år skal overrækkes en aktiv idrætsmand eller -kvinde eller en leder for »Årets idrætspræstation«. Det hedder i proporsitionerne, at der lige så meget skal lægges vægt på mennesket bag præstationen som på selve toppræstationen. På donators vegne overrakte journalist Poul Andreasen pokalen til SIKS. Den vil første gang blive uddelt ved årsskiftet 1959. Efter den formelle indvielse holdtes for de indbudte en reception i det smukke samlingslokale på 1. sal. Det store gulv var blevet ryddet, og SASG&Is to elitehold gav opvisning, der var god propaganda for gymnastikken. Og så sluttede aftenen med et forrygende håndboldopgør.

Udsmykningen

Om udsmykningen skriver Slagelses kunstconnaisseur, Vibeke Hvidtfeldt, i årbogen »Jul i Slagelse« fra 2019:

»Det er Kajberg, der har malet den store udsmykning på endevæggen i Slagelse Hallen, der forestiller unge atleter i aktion. Han har valgt og sammensat de flere end 25 forskellige blå nuancer, der gør tennishallen til en helt usædvanlig smuk sportshal.«

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk