3. juli 2020
I Slagelse Kommune vækster særligt sommerhusområderne på grund af ældre tilflyttere. Alle tilflyttere uafhængigt af alder blev dog søndag inviteret forbi Slagelse Musikhus, hvor borgmester John Dyrby Paulsen (S) bød dem velkommen.Privatfoto
I Slagelse Kommune vækster særligt sommerhusområderne på grund af ældre tilflyttere. Alle tilflyttere uafhængigt af alder blev dog søndag inviteret forbi Slagelse Musikhus, hvor borgmester John Dyrby Paulsen (S) bød dem velkommen.Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal tilflytning er størst til sommerhusområderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokal tilflytning er størst til sommerhusområderne
Slagelse - 08. oktober 2019 kl. 08:18
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mindre larm, mere natur og renere luft. For tilflyttere står disse tre ting oftest øverst på ønskelisten, når de vælger at rykke adressen til Slagelse Kommune.

I hvert fald hvis man skal tro den seneste befolkningsopgørelse, hvor Stillinge Strand og Kongsmark Strand slår ud som de byområder i kommunen, der har oplevet den største vækst i perioden fra 2014 til 2019.

Det skyldes særligt, at de to områder er kommunens største sommerhusområder, lyder det fra udviklingskonsulent i bosætningsteamet Rune Selsing.

Mange ældre tilflyttere

- Det er særligt seniorer, hvor børnene er flyttet hjemmefra, der flytter hertil. De ønsker at finde noget, der er billigere, mindre og tættere på naturen, og her er sommerhusområderne oplagte, forklarer han og peger på, at udviklingen også kan skyldes, at reglerne for at bo i et sommerhus hele året blev lempet i 2017.

Indtil da var reglen, at pensionister, som havde ejet deres sommerhus i otte år eller mere havde ret til at bruge det som helårsbolig. Men ændringen betød, at pensionister i dag kun skal eje huset et år, før de kan flytte ind i det permanent.

- Og så er der på landsplan en generel bevægelse mod en ældre befolkningssammensætning. Det oplever vi også i Slagelse Kommune, forklarer Rune Selsing.

Men også børnefamilier vælger i stigende grad den sydvestsjællandske kommune frem for byer i Kalundborg, København og Sorø, der er de tre største fraflytningskommuner.

Vil væk fra København - men ikke til Skælskør

Af den grund har byområdet Slots Bjergby oplevet den tredje største befolkningsvækst med 9,4 procent fra 2014 til 2019. Det skyldes, at der her udstykkes flere byggegrunde i familievenlige kvarterer, lyder det fra udviklingskonsulenten.

- Mange, særligt unge par, finder ud af, at de ikke kan få et hus i København, der opfylder deres ønsker. Men herude har de ofte råd til, at de både kan få huset og et andet familieliv, fordi man måske ikke behøver at arbejde fuldtid. Det giver luft og plads, siger Rune Selsing.

Men selvom der hvert år siden 2014 har været en stabil befolkningsvækst i hele Slagelse Kommune, er der stadig steder, hvor det halter med at få nye borgere til.

I Skælskør er der således sket en befolkningstilbagegang på 1,2 procent fra 2014 til 2019, viser opgørelsen. Noget, der kan skyldes en blanding af tilfældigheder og et manglende fokus.

- Vi har information på vores hjemmeside om, hvad de forskellige områder i kommunen kan tilbyde tilflyttere. Men vi har ikke særlige indsatser specifikt målrettet de enkelte områder, forklarer Rune Selsing.

I Stillinge Strand, hvor befolkningsvæksten har været størst, er der sket en stigning på 12,6 procent fra 2014 til 2019. I Kongsmark Strand er det tal 11,4 procent.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk