15. december 2018
Der kom liv i øjnene og ord ud af munden på 78-årige Mogens, da klovnen legede med kattedukken og bad ham holde den. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Der kom liv i øjnene og ord ud af munden på 78-årige Mogens, da klovnen legede med kattedukken og bad ham holde den. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Liv bag demensen klovnet frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liv bag demensen klovnet frem
Slagelse - 22. februar 2018 kl. 08:25
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rørende og ægte. Det er svært med ord at beskrive, når der pludselig er hul igennem til svært demente, som der var i går på plejecenter Quistgården, hvor alle 24 pladser er besat med demente, der ikke længere grundet sygdommen har særlig meget adgang til vores verden.

Men med brug af den uddannede omsorgsklovn med kunstnernavnet Kikka alias Kirsten Licia Lærke Olsen, musik og en håndholdt kattedukke lykkedes det at skaffe livet, nærværet og glæden tilbage hos de demente i større eller mindre glimt.

Forvandlingen af 78-årige Mogens var stor, da Kikka med en bevægelig og særdeles velignende kattedukke på hånden bad Mogens om at hjælpe hende med at passe på den. Der kom liv i øjnene - og pludselig lød det fra den ellers næsten altid lukkede mund:

- Det er jo ikke noget....i betydningen, at Mogens ikke synes, at de var svært at holde katten. Inden sin sygdom var han selv i mange år tæt knyttet tæt til en kat.

Det var foreningen »Pårørendegruppen til Demensramte«, der for anden gang havde finanieret og arrangeret klovnebesøget på Quistgården.

- Vi synes, at det skal udbredes til flere, at der er så gode resultater, når klovnerier og børnesange bringer liv og minder tilbage hos de demente, forklarede Bente Würtz Nørgaard som begrundelse for, at pressen var inviteret med i går.

Inden havde plejecenterets leder Helle Fisker kontaktet de pårørende for at høre, om de demente måtte fotograferes og optræde på tv.

- Langt de fleste siger ja for at skabe mere åbenhed og oplysning om sygdommen, siger Helle Fisker.

DRs sundhedsmagasin med læge Peter Qvortrup Geisling har også for nylig været på besøg hos de demente på Quistgården. Ifølge lederen Helle Fisker vises programmet fra Korsør på DR 1 tirsdag den 6. marts, hvor det er en opfølgning på programmet ugen før tirsdag den 27. februar om en læge i 50erne, der rammes af demens. På plejecenteret i Korsør for de svært dementramte undersøger Peter Qvortrup Geisling, om der er tale om ren og skær opbevaring.

Svaret klart nej var tydeligt, da Sjællandske var på besøg blandt de svært demente i går i bebyggelsen fra 2002, hvor eneste udgang væk fra centeret er gennem billedet af en bogreol!

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk