16. september 2021
64-årige Tove Ambrosen havde tændt den sidste smøg, da hun sad på kanten af færgelejet klar til at springe ned i det kolde vand. Hun er stadig berørt, når hun fortæller om hendes arbejde på Korsør Kirkegård. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

64-årige Tove Ambrosen havde tændt den sidste smøg, da hun sad på kanten af færgelejet klar til at springe ned i det kolde vand. Hun er stadig berørt, når hun fortæller om hendes arbejde på Korsør Kirkegård. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ledelses-form på kirkegård drev Tove til randen af selvmord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ledelses-form på kirkegård drev Tove til randen af selvmord

Sjællandskes omtale af det dårlige psykiske arbejdsmiljø på Korsør Kirkegård får tidligere tillidsrepræsentant til at stå frem og advare mod lederen Anne Nordam: »Hun har så mange skæbner på samvittigheden.«, lyder det.

Slagelse - 09. juni 2021 kl. 06:35
Af Helge Wedel

Vandet er sort fem seks meter nede i det tidligere færgeleje i Halsskov Havn. Med benene ud over kanten sidder Tove Ambrosen og gør sig klar til at springe ned i det kolde vand. Hun kan ikke mere.

arrow Læs også: Datter advarer kirkegården om moren

Hendes arbejdsplads Korsør Kirkegård har gjort hende søvnløs og ødelagt hendes lyst til livet.

- Jeg var klar til at springe. Kunne simpelthen ikke mere. Jeg tændte en sidste smøg, siger Tove Ambrosen

- Vi anede ikke, hvor hun var, så vi var flere ude at lede efter hende. Jeg vidste godt, at hun havde det dårligt på grund af sit arbejde på kirkegården. Hun var slet ikke længere den Tove, som jeg kendte. Jeg havde aldrig set hende sådan før, siger hendes mand Jan Ambrosen.

Stadig det samme

Tove Ambrosen har kontaktet Sjællandske, fordi minderne om et ødelagt arbejdsliv og selvmordstankerne væltede frem, da hun i midten af maj læste artiklen om det dårlige psykiske arbejdsmiljø på Korsør Kirkegård med fyringer, opsigelser, sprut og politianmeldelser.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at hun (kirkegårdsleder Anne Nordam, red. ) får lov til at fortsætte. Hun har så mange skæbner på samvittigheden, siger 64-årige Tove Ambrosen, da Sjællandske besøger hende i hjemmet på Frølunde Fed.

Vigtig advarsel

Selv om hendes fyring fra Korsør Kirkegård foregik helt tilbage i 2013, så mener hun fortsat, at det er vigtigt, at hun står frem med en advarsel, fordi ingen i de mange år har gjort noget ved en ledelsesform, der er kendetegnet ved at tale - ofte ophidset - grimt og dårligt om og bag ryggen på de ansatte i andres påhør. Angst og utryghed er derfor en tro følgesvend på kirkegården.

- Jeg er meget ofte gået grædende hjem. Det gik fuldstændig galt, da jeg blev valgt til tillidsrepræsentant, siger Tove Ambrosen, der blev ansat på Korsør Kirkegård i 1999. Frem til ansættelsen af den nuværende kirkegårdsleder Anne Nordam i 2010 var Korsør Kirkegård ifølge Tove Ambrosen en fantastisk arbejdsplads.

Aldrig tilbage

På kanten af færgelejet fyldte hendes mand Jan og børnene mere og mere, mens hun røg den sidste smøg. Så hun endte med at gå hjem i stedet for at springe.

Hos lægen et stykke tid efter blev hun spurgt, hvordan det gik med hendes arbejde på kirkegården. Et spørgsmål der udløste et så voldsomt sammenbrud, at lægen øjeblikkeligt sygemeldte hende med besked om, at hun aldrig skulle tilbage til kirkegården.

- Jeg blev fyret i 2013 på grund af sygemeldingen, siger Tove Ambrosen, der i dag arbejder på Gørlev Kirkegård og har fået det godt.

Uberettiget fyret

Sjællandske har også været i kontakt med en anden tidligere medarbejder på Kirkegården. Vedkommende tør ikke stå frem grundet udbetaling af knap 200.000 kroner i erstatning for uberettiget fyring udført af kirkegårdsleder Anne Nordam. Vedkommende bekræfter Tove Ambrosen beskrivelser af ledelsesformen på kirkegården, efter Anne Nordam blev ansat i 2010. Vedkommende har denne beskrivelse af ledelsesformen:

- Hun er helt utroligt manipulerende. Kan sno alle om sin lillefinger. Nyansatte og lærlinge var hun meget hård ved, og hun grinede os ofte op i hovedet. Vi var meget utrygge og kiggede os hele tiden over skulderen af frygt for, hvad hun kunne finde på.

Sjællandske er bekendt med identiteten på vedkommende, der blev uberettiget fyret og fik erstatning i 2015.

Sygemeldt

Sjællandske har søgt kontakt til kirkegårdsleder Anne Nordam for at forelægge kritikken af hendes ledelsesform, men ifølge Sjællandskes oplysninger har hun været sygemeldt de seneste uger.

Formand for kirkegårdsbestyrelsen Jørgen Fink oplyser, at han ikke må sige noget om, hvorvidt Anne Nordam er sygemeldt.

-Hvordan er status med arbejdsmiljøet på Korsør Kirkegård?

- Vi er inde i en god gænge og følger en handleplan, som er udarbejdet sammen med fagforeningen 3F. Jeg fornemmer også, at humoren er tilbage, siger Jørgen Fink.

- Kirkegårdslederen har anmeldt en medarbejder til politiet. Er det tegn på et godt arbejdsmiljø?

- Det med politiet ser vi som en lille sag. Som borger har man ret til at gå til politiet, hvis man føler sig forurettet, siger Jørgen Fink.

Afhørt af politiet

Sjællandske erfarer, at den politianmeldte medarbejder på kirkegården er blevet afhørt af politiet. Avisen har bedt om aktindsigt hos politiet om sagen.

Derfor anmeldelser

En fyring her i 2021 af en mellemleder på kirkegården var baggrunden for kirkegårdslederen og den fyrede medarbejders anmeldelser til politiet af en administrativ medarbejder.

Inden fyringen blev det meddelt, at han var sygemeldt, hvorfor den administrative medarbejder ville sende en buket hjem med ønske om god bedring.

Her fandt vedkommende ud af, at adressen var ens med den, som kirkegårdslederen havde. Efterfølgende blev den administrative medarbejder meldt til politiet af såvel kirkegårdslederen og den fyrede, fordi deres fælles adresse var beskyttet.

Seks ansatte og to sangere udgør den faste stab på kirkegården.

arrow Fyring, politi, sprut og strid på kirkegård
22. maj 2021 kl. 07:17 Opdateret: kl. 17:57
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk