25. februar 2020
Jernbjerggaard, ZBC landbrug- og gartnerskole i Slagelse inviterede fredag interesserede ud i kartoffelmarken. Formålet var at skabe opmærksomhed på skolen, der har hårdt brug for flere elever. Her ses blandt andet faglærer Peter Møller Nielsen (th.) og 19-årige Magnus Jacobsen (tv.), der læser til landmand med speciale i planter.  Foto: Anders Ole Olsen
Jernbjerggaard, ZBC landbrug- og gartnerskole i Slagelse inviterede fredag interesserede ud i kartoffelmarken. Formålet var at skabe opmærksomhed på skolen, der har hårdt brug for flere elever. Her ses blandt andet faglærer Peter Møller Nielsen (th.) og 19-årige Magnus Jacobsen (tv.), der læser til landmand med speciale i planter. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landbrugsskole holdt åbent hus: Der er hårdt brug for flere elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbrugsskole holdt åbent hus: Der er hårdt brug for flere elever
Slagelse - 19. oktober 2019 kl. 10:07
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Store, små, kuglerunde og enkelte aflange.

På Jernbjerggaard, ZBC landbrug- og gartnerskole i Slagelse var elever fredag ude i kartoffelmarken for at grave nye kartofler op, mens de svarede på spørgsmål fra nysgerrige besøgende.

Her blev således holdt åbent hus, hvor alle var velkomne til at få jord under neglene.

Fra august slog landbrug- og gartnerskolen nemlig dørene op til en skole med fokus på bæredygtigghed og økologi.

Men der er stadig for få, som vælger uddannelsen, siger skolen, hvis formål med »åbent hus«-arrangementet derfor var at vise skolen og dens tilbud frem.

- Vi er i den situation, at vi har én økologisk landbrugsskole i Danmark. Den ligger på Djursland. Men nu laver vi én til, som ligger på Sjælland. Det vil vi gerne ud med, så vi kan få fat på nogle flere elever, forklarer faglærer Peter Møller Nielsen.

Stor mangel på elever

I øjeblikket er skolen således ved at omlægge al produktion til økologi, og planen er, at skolen i 2021 bliver et fuldt autoriseret økologisk landbrug. Men allerede fra august åbnede skolen for uddannelsen til bæredygtig landmand.

Her er iværksætteri, bæredygtighed og dyrevelfærd nogle af de emner, som landbrugseleverne kan blive klogere på.

Men på skolen i Slagelse, hvor der er plads til op imod 60 landbrugselever, halter det med at få unge til at vælge et arbejdsliv på marken, forklarer faglærer Peter Møller Nielsen.

- I øjeblikket har jeg et hovedforløb to på seks elever, et grundforløb to på fem elever, og så har vi et optag her i uge 44, hvor der - hvis jeg er heldig - er fem elever, fortæller han og peger på, at der på et hold er plads til 20 elever.

- Så vi har hårdt brug for at få spredt kendskabet til uddannelsen Og én måde at gøre det på, det er at vise frem, hvad vi kan, og hvem vi er, forklarer Peter Møller Nielsen.

Men det er imidlertid ikke kun Jernbjerggaard, ZBC landbrug- og gartnerskole i Slagelse, der har problemer med at få unge til at interessere sig for faget. Antallet af unge landmænd er styrtdykket de seneste 20 år.

19-årige Magnus læser til landmand: - Det er skønt

Således har andelen af landmænd under 40 år i flere år holdt sig på et historisk lavt niveau på omkring seks-syv procent af alle landmænd - mod 23 procent for 20 år siden. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Og derfor er der hård kamp blandt landets landbrugsskoler om de få unge, der vælger uddannelsen.

Ifølge 19-årige Magnus Jacobsen, der læser til landmand med speciale i planter på landbrugsskolen i Slagelse, kan det lave optagelsestal derfor blandt andet skyldes, at der bare 12 kilometer længere væk ligger en større landbrugsskole i Høng.

- Men jeg var i praktik her (på Jernbjerggaard, red.) efter 9. klasse, og det var bare superfedt. Jeg kunne hurtigt mærke, at det var et godt sted, og at lærerne var flinke, så det føltes bare rigtigt, forklarer han.

At meget få unge vælger uddannelsen, forstår han imidlertid ikke. For selv har han altid vidst, at det var indenfor landbrug, han skulle arbejde, siger han.

Og så er landbrugsskolen en »fed uddannelse«, hvor man kommer ud og oplever en masse, forklarer han:

- Man kommer ud og er praktisk, man laver noget fysisk, bruger sin krop og får noget frisk luft. Det er bare lige mig. Det er fantastisk. Det er skønt, slår Magnus Jacobsen fast.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk