24. september 2021
Lokalplan samt kommuneplantillæg, der skal lovliggøre religiøse aktiviteter, skal nu drøftes. Formand for muslimsk forening glæder sig og mener ikke, der er noget at bekymre sig over. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Lokalplan samt kommuneplantillæg, der skal lovliggøre religiøse aktiviteter, skal nu drøftes. Formand for muslimsk forening glæder sig og mener ikke, der er noget at bekymre sig over. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturhus og koranskole bekymrer naboer: Formand afviser grund til bekymring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kulturhus og koranskole bekymrer naboer: Formand afviser grund til bekymring

Venstrefløjen har tidligere opfordret til tolerance i sag om tilladelse af religiøse aktiviteter i muslimsk kulturhus. Andre er mere lorne, såvel som det antydes i naboers bekymrede høringssvar forud for endelig vedtagelse af lokalplan.

Opdateret 27. november 2020 kl. 09:55
Slagelse - 27. november 2020 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal

Er du tolerant indstillet, skal der være plads til det her.

arrow Læs også: Trods melding om det modsatte: Muslimsk ejerkreds satser både på moskéer og koranskoler

Sådan lød det tidligere på året fra SF's byrådsmedlem Jørgen Grüner, da politikere i Slagelse Kommune sendte forslag til lokalplan, der permanent skal tillade religiøse aktiviteter i det muslimske kulturhus på Håndværkergården i vestbyen, i høring.

Nu skal det endelige slag stå, og det bliver ikke uden krusninger og debat, at lokalplanen formentlig får sit grønne lys i næste uge og endeligt ved byrådsmødet senere i december.

Det antydes i blandt andet Dansk Folkepartis modstand og i de høringssvar, der er indkommet fra naboer til Slagelse Multikulturel Forening på Landsgravvej 27A i Slagelse, som har til huse i en bygning, der formelt ejes af Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse. Der er i alt 2500 kvadratmeter, og de 400 af dem udgør et bederum.

Her pointerer en række naboer, at de er bekymrede for udviklingen i kvarteret. En mandlig beboer, der har fået mulighed for at indgive et af ti høringssvar i bunken, mener blandt andet, at planforslaget »bidrager til, at muslimer i Slagelse Kommune kan lukke sig om sig selv og egen kultur med deraf følgende problemer,« som det lyder i hvidbogen med svar til kommunen.

Han mener samtidig, at forslaget til lokalplan »forringer integrationen og bidrager til religiøs indoktrinering og øget social kontrol med unge muslimer,« og bakkes op af flere øvrige naboer.

En kvindelig beboer i området bemærker blandt andet, at børn øjensynligt går i koranskole i weekenden, at der er heftig aktivitet alle ugens dage med larm og støj til følge, ligesom hun minder om, at stiftelsens vigtigste formål »er at udbrede islam i Danmark.«

Andres opfattelse er for nuancernes skyld anderledes.

- Muslimer er velkomne i kvarteret, lyder det fra en.

Formand: Intet at bekymre sig om

Politisk er der ad flere ombæringer blevet udvekslet krasse bemærkninger. Det være sig i byrådssalen, hvor Dansk Folkeparti i 2018 stillede forslag om, at aktiviteterne skulle sættes i bero omgående. Eksempelvis fordi de ikke lever op til gældende lokalplan.

Det er af den grund, at der nu ligger en ny til endelig vedtagelse. I kølvandet på sagen for to år siden sikrede et flertal nemlig foreningen en dispensation fra lokalplanen, således at de kulturelle foreningsaktiviteter kunne fortsætte.

Og lige med hensyn til, hvad der foregår på adressen nu og i fremtiden, bør naboer ikke bekymre sig. Det siger formanden for Slagelse Multikulturel Forening, Bilal Biyik, der er glad for lokalplanforslaget. Han hæfter sig for eksempel ved bemærkningen i et af høringssvarene, der går på, at man vil tiltrække borgere fra andre byer, da stedet ligger tæt på motorvejsnettet.

- Det kommer aldrig på tale. Det her er et sted for de medlemmer, vi har i Slagelse. Et sted, hvor de kan samles, og vi kan have nogle fælles aktiviteter. Det skal bruges som et kulturhus, siger Bilal Biyik, der således pointerer, at alle kan sove trygt om natten.

Frygten for bønnekald og minareter kan også sagtens fordufte, selv om en borger i området i sit høringssvar anfører, at det burde stå sort på hvidt, at det ikke skal være lovligt.

- Sådan bliver det aldrig. En sjettedel af arealet er lavet til et bederum, og det er de brugere, vi har, som vil bruge det. Kirker trækker jo heller ikke folk til fra alle mulige andre byer, siger Bilal Biyik.

Købt til et formål

Slagelse Kommunes planafdeling konstaterer, at man ikke kan stoppe lovlige aktiviteter. Det gælder blandt andet, hvad naboer betragter som en koranskole.

- Vi har børn, der kommer for at få undervisning i almen religion. Det er helt almindeligt. Man skal lære børnene at være gode borgere, siger formanden, der tidligere har inviteret indenfor til åbent hus.

Han har også kaldt retorikken omkring huset - og det tonefald, som visse partier anvendte i omtalen af stedet - for fremmedfjendsk. Ifølge ham er der intet at være bange eller bekymret for.

Det gælder i forhold til bederummet såvel som det faktum, at der angiveligt skulle være et rejsebureau tilknyttet adressen, som formidler rejser til Tyrkiet.

- Planafdelingen ser ikke noget til hinder for, at en kulturel forening, som en del af sit virke, også formidler rejser, lyder det i en bemærkning fra kommunens side, ligesom man heller ikke synes at kunne blande sig i, hvorvidt foreningen, »formentlig« ifølge et høringssvar, skulle være styret af Direktoratet for Religiøse Anliggender i Tyrkiet, også kaldet Diyanet.

- Lokalplanen kan ikke regulere, hvilke kontakter en forening har til omverdenen, lyder det.

Samtidig bemærker formanden, at man i sin tid købte stedet med de aktiviteter, der foregår nu, for øje.

arrow DF'er tordner mod Slagelse-politikere efter ja til »moské«
05. december 2020 kl. 10:00 Opdateret: kl. 16:39
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk