23. juni 2021
Dansk Folkeparti ønskede en folkeafstemning om lokalplanen, da sagen mandag blev vendt i den virtuelle byrådssal. Partiet mener, at kommunen bør fokusere skarpt på, hvad der foregår på adressen i Slagelses vestby.
gallery icon

Se billedserie

Dansk Folkeparti ønskede en folkeafstemning om lokalplanen, da sagen mandag blev vendt i den virtuelle byrådssal. Partiet mener, at kommunen bør fokusere skarpt på, hvad der foregår på adressen i Slagelses vestby.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kritik af byråds-ja: »Alle kan se, at der er tale om en moské«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kritik af byråds-ja: »Alle kan se, at der er tale om en moské«

Trods massivt flertal for lokalplan, der sikrer muslimsk forening en permanent tilladelse til religiøse aktiviteter, er slaget ikke tabt, mener Dansk Folkeparti. - Dens bestemmelser brydes jo allerede i dag, lyder det fra byrådsmedlem Henrik Brodersen.

Opdateret 15. december 2020 kl. 20:01
Slagelse - 15. december 2020 kl. 19:51
Af Carsten Lysdal

Selv om kun fire byrådsmedlemmer af 31 mulige stemte imod lokalplan, der nu sikrer muslimsk kulturhus permanent tilladelse, mener førstnævntes parti - Dansk Folkeparti - langtfra, at sagen fra Landsgravvej 27A i Slagelse skal glemmes eller lægges til side.

arrow Læs også: Moskésag giver næring til forslag om forbud: Nu rejses sagen i Folketinget

Lokalplanen blev debatteret heftigt under byrådsmødet mandag, og da vedtagelsen var en kendsgerning, var det en glad formand for Slagelse Multikulturel Forening, som Sjællandske fik i røret.

- Jeg er meget glad, lettet og tilfreds, lød det fra Bilal Biyik, der således fik bred opbakning.

Han og foreningens hundredvis af brugere kan dog ikke slappe helt af. I hvert fald ikke, hvis det står til byrådsmedlem Henrik Brodersen (DF), der først og fremmest giver sine byrådskolleger en røffel. Han mener slet ikke, at de tager indsigelser og høringssvar alvorligt, og at de ikke ved, at der reelt bliver tale om en moské på adressen, er ifølge ham helt i skoven.

- Jeg ved ikke, hvilket ærinde mine 27 kollegaer går. Hvis ikke de kan se, at det her er pivhamrende galt, så ved jeg snart ikke. Alle ved, det er en moské. Brugerne derude siger det endda selv, lyder det fra Henrik Brodersen, der undervejs i processen frem mod den endelige godkendelse mandag aften - på et i øvrigt over seks timer langt byrådsmøde - har fået flere henvendelser fra naboer og beboere.

- De er bekymrede. Utrygge over, hvad der foregår nærmest konstant derude. Det er både børn, der sættes af i weekenden, fordi de skal i koranskole, og en valfart uden lige til fredagsbønnen, beskriver Henrik Brodersen.

Moske ikke lovligt

Ifølge folketingskandidat Martin Henriksen, opstillet i Slagelsekredsen for partiet, er der tale om en »selvudslettende« og »tragisk« beslutning truffet af byrådet, herunder ikke mindst Venstre og Socialdemokratiet,

- Hvis jeg bliver valgt til Folketinget, vil jeg arbejde ihærdigt for, at vi lukker moskeer i stedet for, at naive politikere igen og igen stemmer for at udvide og manifestere islams magt over vores land, siger Martin Henriksen, der mener, at sagen fra Slagelse er himmelråbende.

Det samme har partiets næstformand, Morten Messerschmidt, udbasuneret i Sjællandske, ligesom han har hejst advarselsfanen, når talen falder på den ejerkreds bag Håndværkergården på Landsgravvej. Fonden Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse, hvis vedtægters ordlyd ifølge kritikere ej er at tage fejl af.

For mens kommunens forvaltning i såvel lokalplan som i hvidbogen indeholdende indsigelser fra naboer og så videre flere gange præciserer, at lokalplanen ikke giver mulighed for at etablere kirke eller moské i området, er det netop moskéerne, som fonden arbejder for og hen imod, uanset hvor i landet den køber ejendomme.

Spørgsmål blev væk

Derfor vil der også være et åbent øje med, hvad der foregår på adressen i den kommende tid, varsler flere politikere. Ifølge formand Bilal Biyik, Slagelse Multikulturel Forening, vil der imidlertid ikke finde noget som helst sted i strid med reglerne.

- Vi har et bederum, som kun udgør en sjettedel af det samlede areal på 2500 kvadratmeter. Vi er her og ønsker det bedste for det danske samfund og vores medborgere, lyder det fra Bilal Biyik, der tidligere har ytret, at han ærgrer sig over den »fremmedfjendske« retorik.

Det er ikke mindst fondens forbindelse til Diyanet, Tyrkiets ministerium for religiøse anliggender, der bekymrer. Hovedkvarteret er den store Ahmet Hamdi Akseki-moské i Ankara, og spørger du Morten Messerschmidt, er det præsident Erdogans forlængede arm.

Diyanet styrer, hvordan fonden virker i eksempelvis Danmark, og udbeder sig ifølge en tidligere imam sågar oplysninger om de folk, der kommer i landets moskeer. Ifølge DF-næstformanden skal Diyanets aktiviteter bremses i Danmark.

Først og fremmest er det dog fonden og dermed ejerne af Landsgravvej 27A, der skal granskes. Det mener Nye Borgerliges Thomas Vesth, der forleden sendte spørgsmål til Slagelse Kommunes ledelsessekretariat. Rettere til borgmester John Dyrby Paulsen (S) fredag den 11. december klokken 13.39. De er dog blevet væk tilsyneladende.

Emnefeltet lød »spørgsmål til borgmesteren til byrådsmøde den 141220«, men da byrådsmødet begyndte mandag - tre dage senere - lød det fra borgmester John Dyrby Paulsen (S), at der ingen spørgsmål var blevet stillet til sagen.

De er nu gensendt, lyder det fra Thomas Vesth, der blandt andet spørger til tilhørsforhold og det faktum, at bygningerne reelt ejes af Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse og ikke af foreningen, der har sine aktiviteter på adressen.

arrow Højrefløj strittede imod og foreslog folkeafstemning om moské
15. december 2020 kl. 06:10 Opdateret: kl. 00:00
arrow Muslimsk formand efter rungende politisk ja: »Jeg er lettet og glad«
14. december 2020 kl. 21:24 Opdateret: kl. 23:25
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk