21. juni 2021
Foreløbig udløber flere corona-restriktioner og dertilhørende nedlukninger på søndag. Men de vil, som det også varsles af statsministeren, blive forlænget, mener de erhvervsdrivende. Normal her i Vestsjællandscentret er en af de få, der fortsat må holde åbent, ligesom fødevarebutikker og apoteker må det.
Foreløbig udløber flere corona-restriktioner og dertilhørende nedlukninger på søndag. Men de vil, som det også varsles af statsministeren, blive forlænget, mener de erhvervsdrivende. Normal her i Vestsjællandscentret er en af de få, der fortsat må holde åbent, ligesom fødevarebutikker og apoteker må det.
Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klar forventning: Intet åbner på mandag - måske til foråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klar forventning: Intet åbner på mandag - måske til foråret

Hvornår kan vi forvente igen at kunne tage i fitnesscenter, shoppe i fysiske butikker eller tage på diskotek for at danse? Sjællandske har taget temperaturen blandt de nedlukkede erhverv, og her er én ting alle enige om: I hvert fald ikke fra på mandag. Flere forventer først at åbne til foråret, mens nogle forudser restriktioner helt ind i 2022.

Opdateret 13. januar 2021 kl. 11:57
Slagelse - 13. januar 2021 kl. 10:02
Af Fleur Sativa

Danmark bør forberede sig på en hel eller delvis forlængelse af den virkelighed, vi lige nu kender til med nedlukninger flere steder.

arrow Læs også: Folketinget lukker delvist ned grundet corona

Så klart meldte Mette Frederiksen (S) det ud i et stort interview med TV 2 i bedste sendetid søndag. Men betyder det, at intet åbner op fra på mandag, når de nuværende corona-restriktioner ellers er sat til at udløbe den igangværende uge?

»Ja« er svaret, hvis man spørger dem, som det hele handler om. For ifølge en rundringning, Sjællandske har foretaget, forventer ingen af de nedlukkede erhverv at åbne, som det ser ud lige nu.

De fleste forudsigelser går tværtimod på nedlukninger helt frem til foråret.

Swingerklub forventer at åbne med fitnesscentre

I Vestsjællands største swingerklub Swingergården cirka otte kilometer udenfor Slagelse, forventer man først at kunne invitere swingere ind på blandt andet »par-madrassen« igen, når vejret bliver bedre.

Og når flere er blevet vaccineret mod coronavirus.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Caroline Blixenkrone-Møller har ikke kunnet servere for swingere i Swingergaardens bar siden december. Foto: Thomas Olsen

- Sidst åbnede vi jo op som et fitnesscenter, så jeg tænker, at vi åbner op samtidig med dem. Men jeg tænker ikke, at vi får lov til at åbne lige foreløbig, forklarer stedets ejer, Caroline Blixenkrone-Møller.

"Realistisk set, så tænker jeg ikke, at vi får lov til at åbne, før vi rammer noget, der minder om påske."
- Caroline Blixenkrone-Møller, ejer, Swingergaarden

- Realistisk set, så tænker jeg ikke, at vi får lov til at åbne, før vi rammer noget, der minder om påske. Men jeg håber, at det bliver før, uddyber hun.

Samme melding giver ejer af fitnesscentret WODwithBERG GYM, Søren Berg. Heller ikke her forventer man at åbne fra på mandag.

- Jeg tror, vi rammer april, før vi får lov til at åbne op for vores indendørs faciliteter. Men lige nu har vi nogle udendørs faciliteter, vi bruger til grupper af maks fem personer med den nødvendige afstand, forklarer han.

Nederst i fødekæden

Ejeren af fitnesscentret ville dog være klar til at åbne »allerede i morgen«, hvis han pludselig fik lov.

Lige inden nedlukningen overtog Søren Berg nemlig helt nye lokaler, som nu blot venter på at blive taget i brug.

- Jeg har indset, at vi nok er nederst i fødekæden. Men det er superærgerligt at stå med et fitnesscenter, der dufter af maling, men som vi ikke kan invitere vores medlemmer ind i, siger han.

Artiklen forsætter efter billedet...

Søren Berg ejer træningscentret WODwithBERG GYM og udnytter lige nu udendørsarealerne til holdtræninger bestående af maksimalt fem personer. Han vil dog gerne snart tage sine indendørs arealer i brug - lokalerne er nemlig helt nye. Foto: Fleur Sativa

En anden, der er ked af ikke at kunne invitere folk indenfor, er diskoteksejer Caspier Philmann Pedersen. Til marts har dansegulvet på Cassiopeia i Skælskør været lukket i et helt år.

Men der går længe, før vi igen kan få lov til at danse hele natten, vurderer han.

- Jeg tror, det er realistisk at åbne op for noget, der minder om et diskotek til sommer. Men jeg tror, det er med begrænsninger, og jeg tror ikke, vi får lov til at være ude hele natten, forklarer Caspier Philmann Pedersen, der mener, at en »engelsk model« er mere sandsynlig:

- Det bliver noget med, at vi får lov til at shake nogle shots og lave nogle cocktails, og så går alle tidligt hjem. Lgesom hvis man går på en pub i England, uddyber han og peger på sensommerens restriktioner som eksempel.

Detailhandlen er først

Her kunne udskænkningssteder i en kort periode fra slutningen af august til september holde åbent helt frem til klokken 02, hvis stederne ikke lukkede nye gæster ind efter klokken 23.

Der måtte dog stadig ikke danses.

"Vi har ikke haft diskoteker i Danmark i snart et helt år, så jeg ved sgu ikke, om folk overhovedet kan huske, hvad et diskotek er."
- Caspier Philmann Pedersen, disketeksejer, Cassiopeia

- Sådan kommer hele 2021 også til at se ud. Vi er på den anden side af næste vinter, før vi kan gå i byen rigtigt igen, lyder forudsigelsen fra Caspier Pihlmann Pedersen, der dog er klar lige så snart, han igen må invitere gæster ind på dansegulvet.

- Vi har ikke haft diskoteker i Danmark i snart et helt år, så jeg ved sgu ikke, om folk overhovedet kan huske, hvad et diskotek er. Men selvfølgelig er vi klar, når vi skal være klar. Pulten skal lige støves af, og anlægget skal lige brages igennem en gang. Men vi tripper bare for at komme i gang, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Diskoteker er på mange måder blevet glemt i snakken om genåbning, mener ejer af Cassiopeia i Skælskør, Caspier Philmann Pedersen. Arkivfoto

Støves af skal der også i biografen - men heller ikke her forventer man at åbne op fra på mandag, lyder det.

I Panorama Slagelse er biografchef Kristoffer Gade således afventende. Detailhandlen og storcentre åbner som de første, forventer han.

- Jeg kan godt frygte, at vi skal holde lukket hele januar og noget af februar med. Og jeg vil være meget ked af det, hvis vi går glip af uge 7 i vinterferien, hvor vi plejer at have godt gang i den, fortæller biografchefen, der derfor også er klar til at åbne, så snart han får et »go« fra landets statsminister.

»Vi er klar«

Det samme er man i Vestsjællandscentret. Men marketingschefen, Jane Dahl, forventer først »i bedste fald« at åbne i starten af februar.

Og »i værste fald« til marts, hvor andre skærperede restriktioner som brug af eksempelvis mundbind foreløbig udløber, siger hun.

FAKTA
I denne rækkefølge tror de erhvervsdrivende selv, de kommer til at genåbne:
  1. Detailhandlen pånær storcentre
  2. Storcentre
  3. Det liberale erhverv (Skønhedsklinikker, frisører, massører o.l.)
  4. Biografer og andre kulturinstitutioner
  5. Restauranter og caféer (evt. udskænkning frem til klokken 22)
  6. Fitnesscentre og herunder swingerklubber
  7. Diskoteker (Evt. med restriktioner som brug af mundbind, afstandskrav og tidligere lukketider)

- Der er ingen tvivl om, at vi er klar til at åbne allerede fra på mandag. Det skal vi jo være. Vi har kampagner klar, så snart hun (Mette Frederiksen, red.) siger »go«. Men personligt tror jeg ikke, at det kommer til at ske lige nu, forklarer hun.

- Jeg frygter, at hun åbner os senere end de andre butikker. For det vil have store konsekvenser, uddyber marketingchefen.

At udsalgsvarebutikker i landets gågader åbner før storcentrene er dog ikke desto mindre mavefornemmelsen flere steder.

Helle Mejer ejer for eksempel dameskobutikken Skoskabet 41+ og forventer at være nedlukket en tid endnu. Men genåbningen sker ikke samtidig med Vestsjællandscentret, tror hun.

- Jeg tænker, at vi små butikker er de første, der får lov til at åbne. Og min forhåbning er til februar. Men det kan godt være, vi når ind i marts. Så langt tør jeg bare ikke tænke frem, siger hun.

Ingen kompensation til nystartede

Mens flere erhvervsdrivende ikke regner med at genåbne mandag, hvor de nuværende corona-restriktioner foreløbig udløber, går man i Hudplejeklinik S.K.Ø.N. på Slotsgade i Slagelse og forbereder sig. Og håber.

Julepynten er derfor taget ned, og klinikken er støvet af.

- Vi arbejder ud fra det, som vi ved – det er vi nødt lidt - og lige nu har vi fået at vide, at vi skal åbne på mandag. Og det håber vi selvfølgelig på, forklarer medejer Camilla Høiberg.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hudplejeklinikken S.K.Ø.N. laver forskellige behandlinger. Men så længe de er lukkede ned, har de ingen indkomst. Foto: Fleur Sativa

Camilla Høiberg og Charlotte Larsen, som hun ejer og driver klinikken med, frygter imidlertid, at det hurtigt kan ændre sig. Men optimismen er de lige nu nødt til at bevare.

Som nystartede erhvervsdrivende har de nemlig ikke nogen mulighed for at få kompensation fra regeringen.

- Hvis det bliver ved med at fortsætte i månedsvis, så begynder det da at blive hårdt, forklarer Camilla Høiberg, der stadig har udgifter som for eksempel husleje at betale.

Netop fordi nystartede virksomheder som hendes egen er hårdt prøvede af krisen, tror hun ikke, at regeringen vil vente »meget længe« med at åbne op for det liberale erhverv.

- Det vil presse økonomien for hårdt. Men jeg tror, at flere af restriktionerne som brug af for eksempel mundbind vil fortsætte længe endnu, siger Camilla Høiberg.

Skoler er klar til at omstille sig
Sjællandske har som en del af rundringningen også talt med Slagelse Kommunes skolechef, Dorthe Christiansen. Men om skolebørn kan forvente at skulle møde op i skole fra på mandag, vil hun ikke kommentere på ud fra mavefornemmelser.
- Som udgangspunkt har man som embedsmand ikke nogen mavefornemmelse, men vi er i skoleafdelingen i daglig dialog med lederne og skal også onsdag (i dag, red.) holde et virtuelt møde, forklarer hun.
- Skolerne er heldigvis forholdsvis hurtige til at omstille sig – så vi vil drøfte de muligheder, der ligger i forskellige scenarier og drøfte erfaringer fra tidligere genåbninger, uddyber Dorthe Christiansen.
Lederen af skoleområdet i Slagelse Kommune forventer, at landets statsminister Mette Frederiksen (S) vil afholde pressemøde i løbet af den igangværende uge.
- Så lige nu afventer vi, hvad der bliver af restriktioner. Men vi har en plan A og en plan B i forhold til, om vi skal åbne op fra på mandag eller ej, fastslår hun.
arrow Pia K: Folketing på vågeblus forsinker vigtig lovgivning
13. januar 2021 kl. 10:02 Opdateret: kl. 10:04
arrow Ny opfindelse: Ventilator kan dræbe corona-virus
13. januar 2021 kl. 08:30 Opdateret: kl. 08:30
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk