24. maj 2019
- Vi er »bombet tilbage til stenalderen« igen, lyder det fra medlem af digegruppen Børge Carlsen, der her ses sidste efterår, hvor beredskabet måtte rykke ud for at sikre området mod oversvømmelse. Foto: Arne Svendsen
- Vi er »bombet tilbage til stenalderen« igen, lyder det fra medlem af digegruppen Børge Carlsen, der her ses sidste efterår, hvor beredskabet måtte rykke ud for at sikre området mod oversvømmelse. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klager udsætter strand-dige igen: - Vi er »banket tilbage til stenalderen«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klager udsætter strand-dige igen: - Vi er »banket tilbage til stenalderen«
Slagelse - 22. oktober 2018 kl. 06:20
Af Arne Svendsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Her ved årsskiftet havde grundejere i det lavtliggende sommerhusområde ved Næsby Strand nord for Korsør håbet på, at de omsider kunne komme i gang med at bygge det dige, som kan sikre dem mod oversvømmelse.

arrow Læs også: Milliontilskud til nyt dige ved Næsby Strand

Men sådan kommer det ikke til at gå.

- Vi er igen »banket tilbage til stenalderen«, som medlem af digegruppen Børge Carlsen udtrykker det.

Årsagen er, at der endnu en gang er klaget over projektet. Denne gang over »Vedtægt for Næsby Strand Digelag«, som Slagelse Kommune sendte ud til alle grundejere i området 14. september.

Vedtægten var ledsaget af en indkaldelse til stiftende generalforsamling i digelaget, som er den juridiske enhed, der blandt andet skal stå for at udbyde projektet og finde frem til, hvem der skal udføre det.

Men denne generalforsamling er nu aflyst på grund af klagerne. Istedet er der indkaldt til et orienteringsmøde 25. oktober kl. 19.00 i Korsør Kulturhus.

Den stiftende generalforsamling kan ikke holdes før klagerne er afgjort, idet de har opsættende virkning.

Det kan tage op til et halvt år at afgøre klagen, og inden det er sket, kan man altså ikke komme videre. Hvilket betyder, at det sikkert først bliver til sommer eller senere, at digeprojektet kan komme i gang.

- Det nærmer sig chikane, mener Jens Ole Rømer fra digegruppen.

Han oplyser, at de grundejere der klager, ønsker erstatning, fordi diget skal placeres på deres grund.

- Men det kan man ikke forvente, idet vurderingen er, at etableringen af diget opvejer det værditab der er ved at afgive noget grund, siger Jens Ole Rømer.

Børge Carlsen siger, at han forgæves har prøvet at få de pågældende grundejere til at trække deres klage tilbage.

En af de grundejere, der er frustreret over den lange ventetid, er Leo Grøndal.

- Det påvirker jo også folks helbred herude, at de fortsat skal gå og frygte oversvømmelser, siger Leo Grøndal, der mener, at man fra kommunens side godt kunne have gjort mere for at fremskynde processen.

Han mener, at man godt på et tidligere tidspunkt i foråret kunne have fået udarbejdet vedtægterne, så en eventuel klage kunne gå sin gang.

Miljøbiolog Karen Vestergaard fra Slagelse Kommune siger dog, at kommunen undersøgte om der var mulighed for at gå videre med vedtægten. Men i lov om kystbeskyttelse står der, at klager har opsættende virkning. I denne sag kunne Klagenævnets afgørelse om bidragsfordelingen for eksempel have ændret på vedtægten.

Klagen blev dog afvist i juni og et forslag til vedtægten for digelaget blev straks sendt i høring.

Karen Vestergaard oplyser i øvrigt, at man fremover vil kunne undgå den slags langstrakte sager. Det skyldes en aftale indgået mellem Kommunernes Landsforening og staten. Den trådte i kraft 1. september og indebærer, at kommunen skal stå for behandlingen af sagerne, og at der kun bliver mulighed for at klage en enkelt gang.

arrow Millioner til kystsikring tilfalder beboerne
15. september 2018 kl. 05:28 Opdateret: kl. 16:30
arrow Kommuner får håndsrækning til skibsvrag og diger
14. september 2018 kl. 13:36 Opdateret: kl. 13:38
arrow K: Kommunen burde betale mere
30. august 2018 kl. 15:41 Opdateret: kl. 14:00

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk