18. november 2018
Formand for menighedsrådet de seneste 14 år Birthe Vilhelmsen ved stenen, der nu får kirkens navn hugget ind. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Formand for menighedsrådet de seneste 14 år Birthe Vilhelmsen ved stenen, der nu får kirkens navn hugget ind. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirke med utæt tag i 48 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirke med utæt tag i 48 år
Slagelse - 14. februar 2018 kl. 11:47
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kobbertaget på Halskov Kirke har været en dyr udfordring og utæt i hele 48 af kirkens 50-årige levetid. Men i 2016 lykkedes det endelig at få det tæt. Derfor kan en tør kirke nu på søndag den 18. februar markerer, at det er præcis 50 år siden, at en mindre udgave af kirken blev taget i brug også på en søndag og i 1968. Det sker med en festgudstjeneste og efterfølgende reception, hvor der samles ind til, at navnet Halskov Kirke kommer til at stå på en stor sten foran kirken.

- Stenen blev gravet op, da vi fik jordvarme i 2014, siger 68-årige Birthe Vilhelmsen til Sjællandske. Hun har været med i menighedsrådet i 17 år - de seneste 14 år som formand.

Det var en stigende befolkning på Halsskov-siden, der tilbage i 1950erne fik tanker om en kirke i gang. Bilfærgerne satte for alvor gang i udviklingen af den nordlige bydel. I 1960 boede der 7200 mennesker mod 7100 i den sydlige del af Korsør.

I dag bor der 7500, hvoraf de 5500 er medlem af folkekirken og hører under Halskov Sogn. Den officielle stavemåde er i dag Halsskov med dobbelt s. Såvel kirken som sognet har dog bibeholdt den gamle stavemåde med et s.

Også for 50 år siden var det svært præcist at beregne prisen på et byggeri. Halskov Kirke endte med at koste 1,2 mio. kroner - mere end dobbelt så meget som beregnet. Korsør Kommune skænkede grunden i 1957, hvor der blev taget kontakt til arkitekt Holger Jensen, København. Han har tegnet kirken, som blev den første moderne kirke i Roskilde Stift. Kirken blev bygget af lokale håndværkere. Dårlige bundforhold, en stormvæltet mur og en konkurs forsinkede byggeriet.Grundstenen blev lagt den 15. november 1966.

Ved kirkens 40-års jubilæum noterede sognepræst Jacob Støvring, at kirken havde haft barnedåb nummer 2649.

Her ti år efter har han igen kigget på antallet af børn, der er døbt i kirken.

- De første 10 år blev der døbt cirka 1000, de næste 15 år også cirka 1000 og de næste 25 år igen cirka 1000, så vi nu i alt i kirken har døbt 2937 børn, siger Jacob Støvring til Sjællandske.

Han tilføjer, at dåbsudviklingen passer ganske fint med de faldende børnetal.

I 1984 begyndte man at planlægge en større kirke. Arkitekt Holger Jensen stod for projektet, hvor kirken blev forlænget i begge ender i samme byggestil.

Udvidelsen blev indviet i 1993 - samme år som kirkens 25-års jubilæum.

Siden 2010 er der arbejdet på at gøre kirken grøn med fokus på miljørigtigt forbrug og bæredygtighed. I 2014 blev der installeret jordvarme med nedgravning af 2,5 kilometer slanger. Der blev fundet forurenet jord, hvilket gav ekstra udgifter.

Kirkens store kobbertag har i rigtig mange år været en stor og dyr udfordring, fordi det blev ved med at være utæt. Først fra 2016 er det formentlig lykkedes at gøre det tæt.

Ved 50-års jubilæet har kirkebænkene fået hynder, så kirkegængerne kommer til at sidde mere blødt, hvilket efter sigende har været tiltrængt.

Kirkens udsmykning i form af jernrelief og keramikvaser suppeleres med en lysglobe og senere på året af et kirkeskib, der er en model af skoleskibet »København«. Skibet kommer ikke til at hænge, men placeres i en stor montre - hvor er endnu ikke besluttet.

Tidligere har der været talt om et kirkeskib, der skulle være en model af bilfærgen »Halsskov«, men det blev aldrig til noget - måske på grund af stavemåden!

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk