20. oktober 2021
47-årige Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør kogræsser og naturplejeforening, har spist det forgiftede kalvekød i op til 15 år. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

47-årige Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør kogræsser og naturplejeforening, har spist det forgiftede kalvekød i op til 15 år. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 200 kan have spist det: Kalvekød så giftigt at ekspert troede det var regnefejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

200 kan have spist det: Kalvekød så giftigt at ekspert troede det var regnefejl

I dag torsdag mødes Styrelsen for Patientsikkerhed, Fødevarestyrelsen og kommunen om PFOS-sagen, hvor op mod 200 kan have spist særdeles forgiftet kød gennem mange år.

Opdateret 09. april 2021 kl. 08:04
Slagelse - 08. april 2021 kl. 05:20
Af Helge Wedel

Gifteksperten Philippe Grandjean troede, af PFOS-indholdet var en regnefejl.

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Det forgiftede kalvekød fra strandengen ved brandskolen var så farligt, at gifteksperten og professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean troede, at der måtte være tale om en regnefejl.

Det fastslår han i en kronik om PFOS-sagen, som Sjællandske bringer i morgen fredag. Her skriver han, » Det var lidt af et chok, da jeg en morgen for nogle uger siden læste, at der var fundet store mængder af PFOS i kalvekød fra en mark ved Korsør.

Tallet var 180 nanogram per kilo kalvekød, og det er helt ekstremt for et farligt giftstof som PFOS. Jeg måtte kontakte laboratoriet for lige at høre, om ikke de havde taget fejl af enheden. Tallet var jo mindst 1000 gange for højt! Men det var desværre korrekt.« Han tilføjer, at kødet er så forgiftet, at en voksen kun må spise et gram af kødet om ugen, hvis det ikke skal være farligt og sundhedsskadeligt.

Hidtil har de forgiftede borgere, der kan tælle op mod 200 i de senere år, været overladt til dem selv og egen læge, da Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har villet gå ind i sagen med hjælp og ekspertise. I stedet har de henvist til egen læge, som dog ikke er i stand til at måle for PFOS i kroppen.

Presset er vokset

Siden fundet af det giftige kalvekød for næsten tre uger siden er presset vokset på den statslige styrelse. De ramte har henvendt sig med ønske om hjælp og helbredsundersøgelser, ministre er blevet spurgt og politikere og borgmester har reageret.

Møde i dag

Men først i dag torsdag den 8. april sker der måske noget, så de forgiftede hjælpes. Afdelingsleder ved kommunens miljøafdeling Jette Jungberg oplyser til Sjællandske, at Styrelsen for Patientsikkerhed, Fødevarestyrelsen og kommunen mødes om sagen klokken 14.30.

- Mødets formål er, at få skaffet hjælp og vejledning til de ramte borgere. Styrelsen for Patientsikkerhed har på forhånd bedt om DTU-rapporten, der viser det høje og særdeles sundhedsskadelige indhold af PFOS i kødet, siger Jette Jungsberg.

Fisk og grøntsager

Hun tilføjer, at Kolonihaveforeningen Rundingen onsdag er bedt om at søge at finde frosne grøntsager dyrket i haverne. Måske findes PFOS i langt flere haver end den ene, der indtil nu er taget prøve i.

Årsagen er ifølge historiske kilder, at brandskum fra brandskolen ved kraftig vind er blæst ud over haverne, hvor det er endt i jorden. Både prøver i grøntsagerne og i jorden i flere haver skal afdække omfanget.

Fødevarestyrelsen vil sammen med prøverne i grøntsager også tjekke for PFOS fra Korsør Nor i større spisefisk - blandt andet om muligt ål.

Endelig skal der ifølge Jette Jungsberg tages flere vandprøver i noret, ligesom hun også gerne så vandet testet for PFOS ved badestrande med blåt flag.

Flere jordprøver

Konsulentvirksomheden Niras ventes i denne uge at komme med rapport, der anviser steder for flere jordprøver og ikke mindst, om der skal fjernes yderligere jord fra strandengen, hvor PFOS har bredt sig ud, fordi den nu oprensede grøfts udløb til Korsør Nor har været sandet til, så PFOS-vandet er løbet ud over engen, hvor kogræsserforeningen i de seneste 15 år har haft kalve gående om sommeren.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk