31. oktober 2020
Mor og stedfar blev torsdag eftermiddag dømt for vold i beskedent omfang.
Mor og stedfar blev torsdag eftermiddag dømt for vold i beskedent omfang.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen tvivl om omsorgssvigt - men anklager om mishandling faldt til jorden under retssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen tvivl om omsorgssvigt - men anklager om mishandling faldt til jorden under retssag
Opdateret 03. juli 2020 kl. 15:28
Slagelse - 03. juli 2020 kl. 11:54
Af Carsten Lysdal

Et forældrepar fra Slagelse blev torsdag eftermiddag idømt betingede fængselsstraffe for en til tider alt for hårdhændet behandling og opdragelse af børn.

arrow Læs også: Forældelse redder forældre: Slipper billigere for vold mod børn

Igennem 14 år skal den 38-årige mor og en et år yngre far ifølge politiet have mishandlet og været voldelig i hjemmet på daglig basis, men det var langtfra, hvad Retten i Næstved fandt bevist efter to retsdage onsdag og torsdag.

Således fandt man det bevist, at faren har slået parrets ene søn - ud af en børneflok på seks - flere gange i årenes løb, samt at moren har medvirket ved at se til.

Den 37-årige far blev derfor idømt fire måneders betinget fængsel med krav om 100 timers samfundstjeneste. En tidligere betinget dom er lagt oveni, så der bliver tale om en såkaldt fællesstraf.

Moren fik 60 dages betinget fængsel med krav om 60 timers samfundstjeneste.

De blev begge kendt skyldige i vold i »enkeltstående tilfælde« begået mod de to nu voksne døtre Sabrina og Sarah Pedersen såvel som deres bror, men da forholdene ligger mere end fem år tilbage, træder forældelsesfristen til. Derfor indgår de forhold ikke i dommene.

Beskedent omfang af vold

Flere vidner har da også under de to dages retsmøder afvist, at volden skal have været udtalt. Det samme gjorde forældrene, da de onsdag formiddag var de første i vidneskranken.

- Jeg har holdt dem fast og ført dem ind på værelset, men jeg har aldrig taget hårdt fat, skubbet eller slået dem, lød det eksempelvis fra stedfaren, der kun er biologisk far til den yngste halvdel af den sammenbragte børneflok på seks.

Det var dog en sandhed med beskedne modifikationer, idet han angiveligt har haft slået »et par gange«.

Der har dog ikke været tale om daglig vold og mishandling, som anklageskriftet og anmeldelsen ellers har lydt på, mener retten.

I hvert fald afviste flere vidner også, at de har lagt mærke til slag under besøg i hjemmet, ligesom en tidligere klasselærer for Sarah Pedersen fortalte, at hun aldrig har set mærker, skrammer eller lignende.

- Der har aldrig været tegn på vold, sagde læreren, der dog modsat ikke lagde skjul på, at hun havde at gøre med et barn, der var svigtet.

- Jeg oplevede, at hun ofte reagerede voldsomt og forlod klassen. Hun virkede til ikke at være i trivsel, og det frustrerede mig, at jeg ikke kunne nå ind til hende. Det har jeg også fortalt hende, efter hun er blevet voksen, sagde læreren, der konstaterede, at hun havde et godt forhold til forældrene.

Samarbejdet med særligt stedfaren fungerede, lød det.

- Han var med til skole-hjem-samtaler, og han kom med madpakker, hvis børnene kom i skole uden, sagde hun for eksempel.

Sprut og stoffer

En halvsøster til moren fortalte ligeledes, at hun ikke mindes, at hun har set forældrene slå børnene, herunder Sarah og Sabrina Pedersen.

At de har haft en tilværelse, der af og til kunne ligne et helvede på jord, hvad angår svigt, lagde hun dog ikke skjul på, da halvsøsteren vidnede under strafansvar.

For eksempel nævnte hun, at der ofte - som også underretninger har givet udtryk for - ikke har været mad at spise og lignende, hvor i stedet pengene blev brugt på »øl og stoffer«.

- Det var druk, stoffer, berusede mennesker og fester. Der stod en kasse bajer, og der lå amfetamin på badeværelset. Det var sådan, det var, huskede hun, da hun fortalte fra vidneskranken og i øvrigt præciserede, at det ligger flere år tilbage.

- Vi har ikke kontakt i dag og har ikke haft det i flere år, sagde halvsøsteren, som ikke havde noget godt at sige om de to tiltalte. Slet ikke om moren, altså hendes halvsøster, som hun kaldte »modbydelig«.

- Jeg har set dem tage fat i børnene inde på værelset. Jeg kunne se, at dørene blev låst, og jeg kunne efterfølgende også se, at børnene tog i håndtaget uden at kunne komme ud, lød det fra vidnet, der præcist kunne referere til en episode fra døtrenes barndom, hvor i hvert fald den ene gik hjemmefra.

- En dag ringede hun på min dør og spurgte, om hun måtte sove her. Jeg får det dårligt ved at tænke på det. Kommunen hjalp mig ikke. Hun havde ingen sko på eller jakke. Hun så forfærdelig ud, beskrev hun.

Rundede ofte dagen af med en »godnat-joint«

Forældrene har under retssagen ikke lagt skjul på, at anmeldelsen til politiet og det faktum, at de to voksne døtre gik i pressen med deres fortælling om en barndom præget af enorme omsorgssvigt, har splittet familien.

Det sås tydeligt i retslokalet, hvor eksempelvis en farmor, der øjensynligt har ageret samlingspunkt i lange tider, var til stede og flere gange måtte tørre øjnene, hvorfra tårerne trillede ned ad kinderne.

Ifølge en bror til den dømte mor var der dog ikke tale om druk i den skala, der er blevet berettet om.

Han har i periodevis, i et par år ad gangen, boet hos familien.

- Det fungerede som en normal børnefamilie. Der har været almindelige konflikter, som man ser i alle familier, og hvis de havde slået deres børn, ville jeg ikke have siddet her i dag. Så havde jeg ikke haft nogen kontakt til dem, sagde han og pointerede, at bølgerne selvfølgelig er gået højt engang imellem.

- De har selvfølgelig taget fat i dem nogle gange og ført dem ind på værelset for at køle af, sagde børnenes morbror, der flere gange har været med, når der blev festet.

- Men det var stille og roligt. Der blev ofte røget en godnat-joint sidst på dagen, beskrev han.

Drog ikke omsorg

Ifølge talrige underretninger har der været masser af problemer på hjemadressen, som i øvrigt er blevet udskiftet så mange gange i løbet af børnenes barndom, at det ikke kan tælles på fire hænder.

Retten vurderede dog ikke, at det er vold, der har haft indflydelse her. Det er snarere omsorgssvigt, som også en sagsbehandler fra kommunen indikerede under sin vidneforklaring torsdag.

Trods hun ikke har været i hjemmet i halvandet år - hun forsøgte en enkelt gang uden held - har hun talt med de tre mindste, som hun var sagsbehandler for.

Heraf har en dreng fortalt, at hans far »drikker fra mandag til søndag«, og at han på grund af en ugunstig omgangskreds har haft det dårligt.

Det har dog aldrig været sådan, at forældrene ikke har taget telefonen. Og der er heller ikke meldinger om decideret vold.

- De reagerer altid på vores henvendelser, lød det i øvrigt fra sagsbehandleren.

»Ikke i orden«

Ifølge 20-årige Sarah Pedersen er det skræmmende, at der kan foregå, hvad der er sket i hjemmet, og at man så bare kan gå fra retten på den måde.

- Det er groft at sige, at det er forældet. Vi får aldrig vores barndom tilbage, og for os er det ikke forældet, siger hun.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk