28. maj 2020
MF Broen ses her i Halsskov Havn i 1962 liggende til højre for det leje, som nu er udset til at redde den for eftertiden. Foto: Det kgl. bibliotek.
MF Broen ses her i Halsskov Havn i 1962 liggende til højre for det leje, som nu er udset til at redde den for eftertiden. Foto: Det kgl. bibliotek.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen asbest eller forurening fra sidste storebæltsfærge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen asbest eller forurening fra sidste storebæltsfærge
Slagelse - 08. oktober 2019 kl. 06:33
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Både færgens ejer samt rapport fra rådgivende ingeniørfirma bekræfter, at den sidste bevarede storebæltsfærge MF Broen er tømt for miljøfarlige stoffer. Venstres gruppeformands bekymring om forureningsfare synes ubegrundet.

arrow Læs også: Købsaftale om storebæltsfærgen M/F Broen tæt på underskrifter

Planerne om at redde den sidste bevarede storebæltsfærge MF Broen ved at placere den i færgelejet ved den gamle broklap i Halsskov Havn og fylde op med sand omkring den er mødt med begejstring hos både borgere, foreningsfolk og mange politikere. Dog ikke hos Venstres gruppeformand Knud Vincents. Da Sjællandske spurgte ham til planerne, kom der et svar med bekymringer:

- Det er en rigtig god idé at etablere faciliteter til brugerne i vandsportscenteret, men om en færge med asbest og forurening om bord er en god idé at placere et sted, hvor vores børn og unge bader, er jeg ikke sikker på, sagde Knud Vincents.

Men der er ingen grund til forureningsbekymring. Sjællandske har fået aktindsigt i en rapport om færgen, som det rådgivende ingeniørfirma Niras afleverede til Slagelse Kommune den 28. august i år, efter at have besøgt og gennemgået færgen.

I rapporten hedder det - »at færgen som sådan er tømt for skadelige materialer og væsker. Ligeledes er det oplyst, at færgens bund er blevet renset og giftig maling erstattet af maling uden tungmetaller. På baggrund af disse oplysninger har Slagelse Kommune vurderet, at en placering af færgen på land umiddelbart burde være miljømæssigt muligt.«

Den ene af færgens to ejere Jesper Kjær Andersen bekræfter, at der ingen forureningsfare er ved færgen, som også er tømt for olie.

- Alt det farlige er fjernet. Der sidder blot en lille smule asbest tilbage på afgangsrørene til skorstenen, men det er ikke farligt, hvis man lader det være, siger Jesper Kjær Andersen til Sjællandske. Han håber, at det lykkes at få afsat færgen til bevarelse.

- Vi kan levere den i løbet af to dage, siger Jesper Kjær Andersen.

Snart 85-årige Ingvard F. Skøtt har sejlet som styrmand på MF Broen. Han husker færgen som meget fornem og flot, ligesom han ikke mindes noget om asbest eller forureningsproblemer.

arrow Leje fyldt op trods færgeplan
02. november 2019 kl. 10:27 Opdateret: kl. 10:53
arrow Han lastede biler på MF Broen
07. oktober 2019 kl. 18:59 Opdateret: kl. 16:18
arrow Ny ekstrem aktivitet på vej i færgehavn
05. oktober 2019 kl. 07:47 Opdateret: kl. 15:35
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk