2. juli 2020
55-årige Stén Knuth ser med fryd tilbage på det første år på tinge. Det har været hårdt, men lærerigt, siger han.
55-årige Stén Knuth ser med fryd tilbage på det første år på tinge. Det har været hårdt, men lærerigt, siger han.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: INTERVIEW: - Magten kan ændre mennesker, men jeg holder benene på jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INTERVIEW: - Magten kan ændre mennesker, men jeg holder benene på jorden

Med 4869 personlige stemmer sikrede Stén Knuth (V) sig sidste år en taburet i folketingssalen. Han er her et år efter fortsat stolt over at sidde i landets lovgivende forsamling og glæder sig samtidig over at være lykkedes med at sadle flere af de kæpheste, han helt tilbage i valgkampen slog til lyd for.

Opdateret 29. juni 2020 kl. 11:12
Slagelse - 27. juni 2020 kl. 09:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det seneste år har for særligt Venstre været tumultarisk. I efteråret sloges ledelsen, og et magtopgør brød ud i lys lue, hvilket som bekendt endte med Lars Løkke Rasmussens fald som formand, mens dette forår bød på en virus, der satte ikke bare Danmark, men hele verden på den anden ende.

Den dag i dag forsøger man overalt at komme til hægterne i skæret af coronavirus, der har kostet såvel menneskeliv som økonomiske hovedpiner for tusindvis.

Året har for specielt folketingsmedlem Stén Knuth været en rejse, han sent vil glemme.

- Det hele endte med et brag, og jeg husker specielt vores sommergruppemøde, hvor intet var hemmeligt længere. Hver gang nogen, herunder Claus Hjort Frederiksen, havde sagt noget, gik der kun fem minutter, og så stod det i avisen, fortæller Stén Knuth, der som tidligere borgmester har prøvet lidt af hvert.

Han var derfor ikke blæst helt bagover.

- En af de mere erfarne derindefra spurgte mig, hvad det var for noget, jeg var kommet ind i - men jeg svarede, at jeg jo kommer fra Slagelse, så det er ikke helt uvant, griner Venstres idrætsordfører, som Sjællandske har sat stævne omkring et interview omkring det første hele år på tinge.

Har sat flere flueben

Politikeren, der også sidder i byrådet i Slagelse Kommune, såvel som han betræder den lovgivende forsamlings gulve på Christiansborg, er fortsat stolt. Ikke mindst over de 4.869 personlige stemmer - hvoraf 666 var i opstillingskredsen i Holbæk - som han fik ved valget grundlovsdag 2019.

Han erindrer tydeligt, hvordan det var, da han allerførste gang trådte ind på sin nye arbejdsplads.

- Vi kom derind få dage efter, og stemningen var jo vild. Vi fik 10 mandater mere ind, og vi fik en kage. Ikke en Støjberg-kage, men en ordentlig én, smiler Stén Knuth, der i løbet af året er lykkedes med meget.

Det mener han i hvert fald selv.

Politikeren er idrætsordfører og næstformand i børne- og undervisningsudvalget, hvor en god kollega, socialdemokraten Anders Kronborg, er formand.

- Vi mødes altid i forvejen og går dagsordenen igennem. Vi skulle nødigt diskutere på møderne, siger politikeren og bemærker, at de fleste politikere - uanset partiskel og skriverier i pressen - har et godt forhold.

- Der er jo mange dygtige. Også på tværs af partier. Jeg kan rigtig godt lide Uffe Elbæk og Jens Rohde, selv om der nok er mere, der skiller end samler os rent politisk, lyder det fra Stén Knuth, som særligt qua sin ordførerrolle har bibragt, hvad han selv kalder sejre for Foreningsdanmark.

- Jeg har fået esporten på dagsordenen, de 45 minutters bevægelse i folkeskolen og mere fokus på FGU'en. Det er noget, jeg elsker at arbejde med, og det er dejligt at se, at det betaler sig at bide sig fast, siger han blandt andet med henvisning til netop esport, hvor et forbund nu er på vej.

- Man kan gøre meget med esporten, og vi skal huske på, hvor mange tusinde mennesker man rammer. Halvdelen af dem, der kommer ind i esport, har faktisk aldrig været i en forening før. Herudover må vi ikke glemme at støtte de over 700.000 frivillige, der lægger deres energi i en lokal forening, mener han.

Mindre bøvl og bureaukrati

Derfor glædes han også over, at Venstre er lykkedes med at luge ud i det bureaukrati, som mange foreninger er blevet underlagt, eksempelvis siden GDPR-lovgivningen så dagens lys.

- GDPR rider foreningerne som en mare. Det kan ikke være rigtigt. Der skal i hvert fald være en grænse. Det er et fåtal af foreninger, der snyder, og vi vil jo gerne se på hele foreningsverdenen. Er der forhold, der gør, at vi kan skrue ned for bøvlet, så det bliver nemmere at være forening, og det bliver nemmere at være frivillig, så skal vi det, siger Stén Knuth.

Han har samtidig kæmpet for mere bevægelse i folkeskolen. Også her har iveren båret frugt.

- Det var det allerførste, jeg tog fat i. Jeg har kæmpet og mast på, og det var selvfølgelig en kæmpesejr, da ministeren sagde god for det for nylig, jubler den 55-årige politiker.

Vigtigt med en lokal stemme

Stén Knuth er i løbet af året blevet endnu mere bevidst om værdien af at have en lokal mand så tæt på maskinrummet, som Venstre-politikeren er. Det kan gavne særligt i det lokale.

- Jeg sidder med politisk, har været borgmester og besidder et stort netværk, som jeg tit er i kontakt med. Jeg ved, hvad der rører sig, og ser en masse ting, nogle uger før de lander i kommunerne, beskriver folketingspolitikeren, der er bosiddende i Slagelse med sin kone og børn.

Det er her, han kommer fra. Et hjem, der hjælper ham til at bibeholde benene helt nede på jorden.

- Når man får magt, ændrer mange mennesker sig. Men sådan er jeg ikke. Det gælder om at bevare jordforbindelsen, selv om du kommer ind i et rum, hvor alting besluttes. Jeg bevarer min ordentlighed, og det er vigtigt både for mig, men også for dem, jeg omgiver mig med, siger han og indrømmer, at han som opposition til en regering, der baserer magten på venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten, har set, hvordan en forsamling med teten kører løbet.

- De er alene om magten, men vi har jo stadig noget at skulle have sagt. Meget er dog lagt til rette på forhånd, også når vi mødes ved udvalgsmøder, lyder det fra Stén Knuth, der beskriver, at uenigheder er hverdagskost, men at man hele tiden forsøger at nå et fælles kompromis til gavn for vælgerne.

Det gælder i forhold til brede løsninger på tværs af Folketingets partier såvel som internt i Venstre.

- Vi har også vores uenigheder, og dem vender vi på vores gruppemøder. Vi siger alting højt, uanset hvad det måtte være. Det er dog klart, at vi ikke kan have et parti med ti forskellige holdninger, så vi finder et niveau, uddyber han, mens han fastslår, at det er legitimt at have særstandpunkter.

- Det ser vi i flere sager, siger han.

Sjældent hjemme

Det er ingen hemmelighed, at det indimellem trækker tænder ud at være en del af Folketinget. Særligt som nyt medlem, der i øvrigt er godt støttet af mentor Bertel Haarder med adskillige års erfaring.

- Det er spændende, og jeg lærer fortsat meget hver dag. Det er helt vildt, så erfarne nogle af de »gamle« er, beskriver Stén Knuth med et smil.

Han er af den grund heller ikke meget hjemme.

- Og nogle har da også spurgt min kone, om hun overhovedet ser mig mere. Men så svarer hun jo bare, at det har hun aldrig gjort. Jeg har jo altid været i gang med alt muligt, siger den ganske ferme taekwondo-kæmper, som har en lang erfaring fra sportens verden.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk