26. september 2021
Der sker lige nu en oprensning af det område ved brandskolen, hvor der er fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof, PFOS.
Der sker lige nu en oprensning af det område ved brandskolen, hvor der er fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof, PFOS.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hør radio-indslag: Det kræftfremkaldende PFOS er et globalt problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hør radio-indslag: Det kræftfremkaldende PFOS er et globalt problem
Opdateret 26. marts 2021 kl. 07:32
Slagelse - 26. marts 2021 kl. 00:47
Af Søren Arildsen

Forurening med PFOS - det kræftfremkaldende stof, der er fundet i vandet i Korsør Nor - er ikke bare et lokalt forureningsproblem. Det er et problem for hele Danmark og måske også for hele verden.

Det fortæller Helge Wedel, journalist ved Sjællandske Medier, i et interview med Radio 4. Interviewet kan du finde længere nede i artiklen.

Siden man kort før jul opdagede en meget høj koncentration af PFOS i spildevand på det lokale renseanlæg i Korsør har Helge Wedel i en række artikler afdækket forureningen. En forurening, som viser sig at stamme fra Korsør Brandskole, hvor man gennem mange år har brugt brandhæmmende skum, som indeholdt PFOS.

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

PFOS findes i det brandhæmmende skum, der er blevet brugt gennem mange år på brandskoler som den i Korsør. Foto: Anders Ole Olsen

- PFOS er blevet brugt på alle brandskoler i Danmark. Det er også blevet brugt ved flyvepladser og militære anlæg, og så er det blevet brugt i forbindelse med produktion af sko og tøj og andre industrielle produkter, fortæller Helge Wedel.

Siden 2011 har stoffet været forbudt.

Helt konkret har PFOS-forureningen ramt den lokale kogræsserforening, hvis køer har græsset på en mark tæt ved brandskolen. Her er koncentrationen af det kræftfremkaldende stof i vandet i en nærliggende grøft og på marken mange gange højere end den, man før jul fandt i vandet på rensningsanlægget.

Medlemmer af kogræsserforeningen har gennem mange år spist kød fra køer, der har græsset på den forurenede mark og nu frygter de, hvilke konsekvenser det giftige stof vil have på deres kroppe.

- PFOS er i vores miljø. Jeg har talt med flere eksperter som vurderer, at stoffet godt kan have fortsat ud i havvandet i Storebælt, siger Helge Wedel, som understreger, at PFOS vil blive noget, vi vil være meget opmærksomme på de kommende år. Det er nemlig alle vegne.

Hør interviewet med Helge Wedel i Radio 4
arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk