22. oktober 2021
Cecilie Roland er højgravid og har lagt sig fast. Efter PFOS-forgiftning vil hun ikke amme sin kommende datter. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Cecilie Roland er højgravid og har lagt sig fast. Efter PFOS-forgiftning vil hun ikke amme sin kommende datter. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højgravid og PFOS-forgiftet mor har truffet beslutning: Dropper at amme nyfødt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Højgravid og PFOS-forgiftet mor har truffet beslutning: Dropper at amme nyfødt

Højgravide, 28-årige Cecilie Roland er blevet testet, og blodprøver viser høje værdier af PFOS i kroppen. Hun vil ikke amme sin kommende datter. En svær, men nødvendig beslutning.

Opdateret 04. juni 2021 kl. 12:45
Slagelse - 02. juni 2021 kl. 20:02
Af Carsten Lysdal

28-årige Cecilie Roland har i årevis spist kalvekød med høj koncentration af det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

arrow Læs også: Nye kødprøver viser PFOS-forgiftning - gravid har fået svar

I samme periode har begge hendes børn, en toårig pige og en fire år ældre dreng, været uforklarligt syge et hav af gange. Særligt har den lille pige været ramt.

- Det har været så slemt, at vi hele tiden fik kommentaren: »Hold da op, hvor er hun meget syg«, når vi var til familiearrangementer, eller hun var i institution, siger den højgravide, der har termin den 13. juni.

Her venter hun sit tredje barn, endnu en pige, som ikke skal gennemgå det samme forløb, som eksempelvis den toårige søster har gjort, mener moren.

Sidstnævntes sygejournal er aldeles lang efter utallige indlæggelser og undersøgelser, hvor læger ikke har kunnet fastslå, hvad årsagen var.

Derfor har Cecilie Roland truffet et valg.

- Jeg vil ikke amme mit barn. Jeg ved, hvor syge mine andre børn har været, og hvordan jeg selv havde det, dengang jeg tit spiste det kød. Jeg var også uforklarligt syg, og med hensyn til min toårige datter ved vi ikke, om det er PFOS. Vi ved heller ikke, at det ikke er, og den usikkerhed har fået os til at beslutte os for, at jeg ikke vil amme vores kommende barn, siger moren.

Vil tage et hensyn

Samtlige i den lille familie fra Korsør, som lige nu består af to børn samt Cecilie Roland og hendes kæreste, har forhøjet kolesterol. Det er en af de dokumenterede eftervirkninger af for eksempel at have spist PFOS-forgiftet kød.

- Og ja, måske kan vi voksne have fået det af andre grunde end PFOS, men ikke to små børn, der lever sundt, siger Cecilie Roland, der da også har PFOS i kroppen.

Værdien lyder på »moderat forhøjet«, og PFOS-tallet lyder på 77,1 nanogram pr. milliliter blod. Tallet burde ideelt være 7,5 og helst derunder.

- Det er klart, at det skaber en masse utryghed, siger moren, der også derfor - med sin egen tilstand in mente - dropper at amme.

Der er blevet købt rigeligt ind - selv om amningen i den bedste af alle verdener var at foretrække.

- Det er og bliver dyrt. Vi skal indkøbe alle mulige produkter og investere i alverdens ting, ligesom vi i forvejen har brugt en masse ressourcer på undersøgelser og behandlinger. Men det vigtigste er også hendes helbred og sundhed, siger den højgravide, der efter eget udsagn ikke vil kunne leve med at se igennem fingre nu.

- At amme er noget særligt, men min datter skal bare heller ikke komme om nogle år og spørge os som forældre, hvorfor vi ikke tog det alvorligt. Hvis hun får et svækket immunforsvar eller skal igennem en masse, fordi jeg fastholdt amningen, ville også være ubærligt, siger hun.

Uvished

At droppe amningen fjerner dog heller ikke bekymringen, erkender moren, der har spist kød fra Korsør Kogræsser- og Naturplejeforenings kvæg i flere år. Køer på græs, som har drukket forurenet overfladevand fra brandskolen i Korsør, hvor brandskum har fået embedsværk og myndigheder på mærkerne efter konstatering af PFOS.

Blandt andet bemærker Cecilie Roland, der selv blev undersøgt for HIV, dengang hun boede hjemme, fordi lægerne ikke havde en anelse om, hvorfor hun kunne være så syg, at der er uklarhed om børnevacciner.

- De virker muligvis ikke. Derfor skal mine børn testes for antistoffer, selv om de er blevet vaccineret. Dermed kan de være eksponerede for røde hunde og mæslinger, selv om de er vaccinerede, lyder det fra en fortsat bekymret mor, der ser frem til en mulig revaccination.

arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
arrow PFOS-forgiftet gravid er hastesag men venter stadig
04. maj 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 18:35
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk