24. februar 2020
Sjællandske fik lov til at overvære en »prøve-henrettelse«, som gæsterne normalt kun vil se gennem et stykke stof.  Få mere info om arrangementet på: www.borrebyteater.dk. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Sjællandske fik lov til at overvære en »prøve-henrettelse«, som gæsterne normalt kun vil se gennem et stykke stof. Få mere info om arrangementet på: www.borrebyteater.dk. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historiske gys på Borreby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historiske gys på Borreby
Slagelse - 19. oktober 2018 kl. 06:30
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mørket sænker sig langsomt over slottet. I det fjerne høres en ugle tude i de høje træer. Det sparsomme lys fra faklerne sender uheldssvangre skygger hen over gårdspladsen, hvorfra der høres slæbende fodtrin. En dør smækker. En kvinde skriger! Og...og....nej, det er ikke et klodset forsøg på at skrive en gyser-novelle, men derimod at beskrive nogle af de oplevelser, der venter på Borreby Herreborg - hvis du altså tør.

Sjællandske turde godt vove forsøget torsdag aften, hvor vi kort før klokken 19 mødtes med godsejer Joachim Castenschiold og fru Vibe.

Det er femte gang, parret arrangerer en »uhyggelig vandreforestilling« på Borreby - og denne gang er der lagt ekstra vægt på de historiske detaljer:

- Historie er altid spændende, og Borreby har så meget at give af, fortæller parret.

Eftersom herreborgens historie går helt tilbage til 1550'erne, er der rigeligt at berette om, og undervejs får de modige gæster således både historien om stedet - og den pakkes fornemt ind i flere mindre »forestillinger«, som er placeret rundt omkring på borgen.

Over 20 skuespillere og medhjælpere er på banen - nogle mere skjulte end andre - og kulisserne er perfekte. De er tilmed historisk korrekte, da begivenhederne, som omtales, jo rent faktisk har fundet sted her.

Gæsterne kan blandt andet opleve alkymisten Valdemar Daa, der forgæves ledte efter hemmeligheden bag fremstillingen af guld.

Og så er der »Den Grå Dame«, som - hvis man er »heldig« - stadig kan opleves den dag i dag. Det vides ikke med sikkerhed, hvem hun var/er, men der er flere beretninger om folk - helt frem til i dag - som angiveligt har set hendes svæve over vandene og gå igennem bygninger. Og altid med en hund i nærheden.

Så er der beretningen om H. C. Andersen og »Henrettelsen på Kanehøj«. I romanen »Mit Livs Eventyr« fortæller H. C. Andersen, hvordan han som elev på Slagelse Latinskole om morgenen den 8. april 1825 blev kørt til Skælskør for at overvære henrettelsen af en ung kvinde og to mænd. Dengang var henrettelser offentlige, og Andersens rektor mente, at oplevelsen ville være et vigtigt led i elevernes opdragelse.

Dette er blot nogle af de oplevelser, der venter de besøgende på »Rædslernes Borg« på Borreby fredag og lørdag klokken fra klokken 19.

- Forestillingen anbefales ikke til børn under otte år, og vi opfordrer forældre til nøje at vurdere, om børnene er klar til at gå denne tur, som for nogen er meget uhyggelig og for andre bare herligt gyselig, understreger arrangørerne.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk