26. september 2021
Hindbærrene dyrkes i store tunneller, hvor bærrene varmes op af solen, samtidig med at de er beskyttede mod regn og blæst. Arkivfoto
Hindbærrene dyrkes i store tunneller, hvor bærrene varmes op af solen, samtidig med at de er beskyttede mod regn og blæst. Arkivfoto
Foto: Kristian Buchmann
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hindbær-rekorden er lokal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hindbær-rekorden er lokal

Hyldetoftegaard ved Eggeslevmagle er landets største producent af hindbær. Siden 2008 er produktionen blevet ved med at vokse.

Slagelse - 03. august 2021 kl. 10:01
Af Per Vagnsø

Ifølge en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen er Slagelse den kommune i landet, hvor der bliver dyrket flest hindbær. Kommunen har det suverænt største areal med hindbær - mere end tre gange så stort som nummer to på hindbær-listen.

Det er dog ikke sådan, at der er usædvanlig mange, der dyrker hindbær i kommunen. Der er én stor producent, og det er Hyletoftegaard Berries ved Eggeslevmagle.

Her har Anne Birgitte Duus og Søren Olesen dyrket hindbær i tunneller siden 2008, og produktionen er steget år for år.

- Vi havde hørt gisninger fra Holland og England om, at bær var i vækst. Vi fik innovationsmidler og havde engelske og hollandske konsulenter på besøg sammen med en dansk konsulent, der skulle lære det. At dyrke hindbær er ikke noget, man bare lige giver sig i kast med. Det var også sværere, end vi havde troet, og det har været en lang rejse. Det er et blødt bær, som er svært at lære at håndtere, fortæller Anne Birgitte Duus.

Hyldetoftegaards hindbær-areal er på otte hektar. En hektar svarer til en mark på 100 gange 100 meter.

En tilfældighed

Når landets helt store hindbærproducent ligger ved Eggeslevmagle, kunne man forledes til at tro, at det har noget med »solskinsbyen Skælskør« at gøre. Det har det ikke.

- Der er ingen særlige forhold, der gør, at vi dyrker hindbær. Det var en ren tilfældighed, at vi fik gang i det. På friland betyder solen meget, men ikke i tunnellerne, som vi har brugt siden starten, siger Anne Birgitte Duus.

Hyldetoftegaard har også jordbær, brombær, ribs, solbær og stikkelsbær på bær-repertoiret, og langt størstedelen af dyrkningen foregår nu i tunneller.

Gården leverer primært bær til det danske marked, hvilket blandt andet vil sige alle supermarkedskæder.

Hyldetoftegaard har rigtig mange ansatte i øjeblikket, for der er fuld gang i bærplukningen.

Solbær og spinat

Odsherred Kommune har landets største areal med solbær, mens Frederikssund er førende inden for spinat.

Kartofler er den afgrøde, der dyrkes på det største areal, og det er ikke Samsø, der er i front her. Det er Billund med et samlet kartoffel-areal på 713 hektar.

Tallene i opgørelsen stammer fra landmændenes ansøgninger om landbrugsstøtte i år. Her skal de fortælle, hvad de sår på deres marker, så private hindbærbuske tæller ikke med.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk