4. juli 2020
Maksimalt 30 procent af den samlede børneflok, der indskrives i kommunens institutioner, må komme fra et udsat boligområde.
Maksimalt 30 procent af den samlede børneflok, der indskrives i kommunens institutioner, må komme fra et udsat boligområde.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er over to tredjedele af børnene fra en ghetto: Snart strammes kravene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er over to tredjedele af børnene fra en ghetto: Snart strammes kravene
Opdateret 22. november 2019 kl. 14:40
Slagelse - 22. november 2019 kl. 13:06
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Folketinget besluttede i fjor som led i ghettopakken, at der fra januar 2020 maksimalt må optages 30 procent børn fra et udsat boligområde i løbet af et kalenderår. Dermed nærmer kravet sig med hastige skridt.

arrow Læs også: Søger dispensation fra regler for optag af børn fra ghettoområder

Det giver dog udfordringer for en række af Slagelse Kommunes daginstitutioner, der har en betydeligt højere procentandel i dag, herunder Børnehuset Nord i Ringparken i Slagelse og Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør ikke langt fra Motalavej.

I Ringparken, hvor daginstitutionen i øvrigt ventes revet ned i 2021, passes 97 børn, hvoraf de 75 bor i området. Det giver en andel på 77,3. I Korsør lyder den samlede børneflok på 77, hvoraf 48 bor på Motalavej. En andel på 62,3 procent.

Derfor vil politikere i børne- og ungeudvalget nu søge om dispensation fra kravet for en periode i op til fem år.

- Det er meget problematisk begge steder. Jeg tror ikke, at Folketinget egentlig har tænkt over, hvor store udfordringer det giver landets kommuner, siger udvalgsmedlem Lis Tribler (S).

En ansøgning til ministeriet er på byrådets dagsorden mandag.

Som et argument for en dispensation nævnes blandt andet, at Børnehuset Nord skal rives ned, hvorefter personale og børn med al sandsynlighed vil blive tilknyttet en ny stor institution i Jonslunden 1,4 kilometer derfra, hvor også andre børn uden for området vil kunne få plads.

I og med andelen af almene familieboliger skal nedbringes til 40 procent, mener forvaltningen samtidig, at børnetallet i området vil falde frem mod 2030.

Nye regler for børnehaver i ghettoområder
  • Fra 1. januar 2020 indføres strammere regler for fordelingen af børn fra udsatte boligområder som følge af en aftale fra maj 2018, som Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Konservative blev enige om.
  • Reglerne betyder, at kun 30 procent af børnene i en børnehave må bo i et område, der er på ghettolisten. Formålet er at sprede børn med anden etnisk baggrund ud over flere børnehaver end hidtil.
  • Ifølge Børne- og Socialministeriet fandtes der 29 institutioner i landet, hvor andelen af børn fra områderne, der er at finde på regeringens ghettoliste, overstiger 30 procent.
  • 12 kommuner har søgt dispensation fra reglerne, som ifølge flere kommuner kan komme til at betyde lukning af enkelte børnehaver.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.

For Børnehuset ved Storebæltsvejs vedkommende er der ifølge Slagelse Kommune tale om en i forvejen isoleret placering, som ganske enkelt ikke er det naturlige valg for forældre i den øvrige del af Korsør.

- Samtidig vil børn og familier fra det nærliggende udsatte boligområde få længere til et andet dagtilbud, som derfor heller ikke er det naturlige og oplagte valg for familierne, lyder et af fokuspunkterne, som vil blive en del af ansøgningen.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk