19. maj 2019
Sådan ser en af de fire saml-selv-bokse ud - inden den samles.
gallery icon

Se billedserie

Sådan ser en af de fire saml-selv-bokse ud - inden den samles.
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hed debat om affaldssystem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hed debat om affaldssystem
Slagelse - 20. juni 2018 kl. 07:00
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det er en underlig ordning, og boksene er svære at samle for ældre mennesker. Det sagde en ældre lejer i Slagelse Boligforening allerede fredag til Sjællandske - og siden har flere hundrede lejere i Slagelse Boligforening også fået tilsendt de specielle saml-selv-affalds-bokse, som ved første øjekast ligner noget lamineret pap, men reelt er en slags plast, som tåler vand.

- Man giver beboerne fire nye affaldsbeholdere, som for det første ikke er samlet. Den instruktion, eller, som jeg nu vil kalde det »brugsforvirring«, som medfølger, får man da intet ud af. Jeg fik da samlet mine (uden håndtag), men kom da straks til at tænke på vores ældre beboere. Hvordan i alverden skulle de kunne samle disse beholdere, skriver Regitze Mandrup Jørgensen blandt andet i sit indlæg på Facebook-gruppen »4200 Slagelse«, som er et virtuelt mødested på nettet om stort og småt i Slagelse Kommune.

Hun mener også, at størrelsen på de fire bokse er for ringe:

- Der kan jo ikke være noget som helst i dem. Har boligselskabet tænkt, at man skulle gå ned med skrald flere gange om dagen? Og hvor i alverden er de poser, som skal bruges? Jeg kan virkelig ikke se meningen med denne affaldssortering, skriver hun.

Herefter følger en lang række tilkendegivelser fra andre lejere, som i store træk deler hendes opfattelse.

Længere nede i den lange debat-tråd kommer dog også enkelte positive meldinger. Line Nielsen skriver blandt andet:

- Jeg er nu ret glad for det nye system. Størrelsen passer for mig ret godt - var selv ret skeptisk i starten, men når man sorterer korrekt, så passer størrelsen super. Går ikke mere ud med skrald end tidligere. Jeg køber bioposer i Bilka - nogle, som ikke går i stykker eller er utætte - fungerer upåklageligt og passer perfekt i de nye beholdere. Det kan klart anbefales. Og så sparer jeg også lidt plads i skur m.v. - skønt at kunne komme af med reklamer og småt pap, skriver hun.

En anden bruger, Vibeke Dahl Andersen, er også positiv. Hun læner til den holdning, at de fleste negative kommentarer primært kommer fra folk, som pr. automatik brokker sig over forandringer:

- Langt de fleste mennesker kommer ud af døren hver dag, og det er ok at tage en pose med ned, hvis man bor i etage-ejendom med lidt blandet, som lige sorteres ned i de rigtige affaldsbeholdere. Og så har det den fordel, at vi bliver mere bevidst om vores forbrug, når vi tager mere ansvar for vores eget affald, det er super godt for alt og alle. Hvis man er så svag, at man ikke kan komme ud af egen dør, vil de fleste nok have hjemmehjælper, som giver en hånd med, skriver hun.

Sjællandske talte i sidste uge med driftschef Mette Helleberg i Slagelse Boligselskab om det nye system. Hun fortalte, at meningen med de fire bokse er, at hver boks skal indeholde en bestemt type affald, da forskning viser, at den bedste affaldssortering sker i hjemmet - og ikke ude ved affaldspladserne.

Hen medgav, at enkelte borgere måske kunne have svært ved at samle boksene, men lod forstå, at boligselskabet i givet fald kunne assistere.

- Vi har også lagt en video på Slagelse Boligselskabs hjemmeside, der viser, hvordan det skal gøres, sagde hun.

Det nye system har ifølge Mette Helleberg kostet Slagelse Boligselskab 500.000 kroner, og lejerne skal erstatte hver boks med 100 kroner pr. stk. hvis den mangler ved fraflytning.

- Som med alt nyt skal man nok bare lige vænne sig til det, men vi laver naturligvis en evaluering af ordningen efter et stykke tid, fortalte Mette Helleberg til Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk