23. februar 2020
Hashdømt vognmand skal udleveres. Alle livliner er ude af spil, efter at procesbevillingsnævnet nu endeligt har afvist at lade ham forsøge i Højesteret.
Hashdømt vognmand skal udleveres. Alle livliner er ude af spil, efter at procesbevillingsnævnet nu endeligt har afvist at lade ham forsøge i Højesteret.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hashdømt vognmand mødes af lukket dør: Nu skal han udleveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hashdømt vognmand mødes af lukket dør: Nu skal han udleveres
Slagelse - 28. august 2019 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra Kongsmark Strand til en celle Nyborg og nu snart videre til et fransk fængsel.

arrow Læs også: Besøg hos hashdømt aflyst: 67-årig sendt til Frankrig

Det er virkeligheden for 67-årige Jørn Lisberg, der siden juni har siddet varetægtsfængslet på Østfyn som følge af kravet om udlevering til Frankrig til straffuldbyrdelse af en udeblivelsesdom på syv års fængsel.

Han blev i april 2016 dømt in absentia ved Retten i Mont-de-Marsan. Brøden var hans overtrædelse af den franske narkotikalovgivning ved mere nøjagtigt i 2014 at have smuglet 103 kilo hash.

De franske myndigheder er dog ikke lykkedes med at få sat kløerne i Slagelse-vognmanden, hvis skæbne dog nu synes beseglet for alvor.

Da han i juni fik landsrettens ord for, at Rigsadvokatens afgørelse om, at han skal udleveres til Frankrig, var gyldig, ønskede han via sin daværende forsvarer at søge en såkaldt tredjeinstansbevilling. Rettere at få lov til at få afgørelsen prøvet ved Højesteret for blandt andet på den måde at trække en udlevering ud.

Siden har procesbevillingsnævnet, der træffer afgørelse i sådanne sager, tygget på ønsket, og imens har Jørn Lisberg bidt negle bag lås og slå i Nyborg.

Et faktum er dog nu, at den smuglerdømte vognmand, der også har en dom fra Københavns Byret på generaliebladet, må berede sig på at rejse.

- Nævnet har givet afslag, lyder det fra specialanklager Skipper Pelle Falsled, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, hvilket betyder, at der nu skal føres en dato i kalenderen, hvor de franske myndigheder kan afhente den 67-årige.

Inden landsretten blåstemplede Rigsadvokatens afgørelse fra august 2018, som går på, at vognmanden efter ønske fra de franske myndigheder kan og skal udleveres, afsagde Retten i Næstved kendelse i en helt anden retning.

»Retten ophæver på denne baggrund Rigsadvokatens afgørelse og hjemviser sagen til Rigsadvokaten,« lød det i kendelsen afsagt den 20. maj, som dog blev kæret af anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Herefter blev spørgsmålet indbragt for Østre Landsret, der modsat sagde god for en udlevering og dermed Rigsadvokatens afgørelse. Få dage senere blev Jørn Lisberg varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør, som blev holdt, alene fordi politiet mente, der var risiko for, at den 67-årige ville forsøge at flygte inden en eventuel udlevering.

Det er nemlig slet ikke hans kop te at skulle til Frankrig, hvor han nu skal afsone de syv års fængsel.

Ved grundlovsforhøret indikerede han, at hans liv er forbi, hvis han udleveres.

arrow Nævn tygger fortsat på udlevering af hashdømt vognmand
07. august 2019 kl. 06:10 Opdateret: kl. 15:25
arrow Udlevering af hashdømt Slagelse-vognmand lader vente på sig
11. juli 2019 kl. 22:17 Opdateret: kl. 22:17

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk