18. oktober 2019
Den 67-årige Jørn Lisberg er blevet fængslet. Han skal senere udleveres til Frankrig.Foto: Mia Than West
Den 67-årige Jørn Lisberg er blevet fængslet. Han skal senere udleveres til Frankrig.Foto: Mia Than West
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hashdømt folkepensionist endelig fængslet: - Der er ikke noget tilbage at leve for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hashdømt folkepensionist endelig fængslet: - Der er ikke noget tilbage at leve for
Opdateret 20. juni 2019 kl. 08:09
Slagelse - 20. juni 2019 kl. 05:45
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Opholdet langs kysten i Kongsmark Strand ved Slagelse er slut for 67-årige Jørn Lisbergs vedkommende.

arrow Læs også: Besøg hos hashdømt aflyst: 67-årig sendt til Frankrig

Vognmanden, der sættes i forbindelse med en række smuglertogter - og fængslinger af chauffører fra såvel Sabro som Næstved - blev onsdag varetægtsfængslet. Nu er han fængslet i Nyborg efter i flere år at have undveget.

Fængslet blev han på anmodning fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der frygter, at den 67-årige ellers ville flygte, inden han sættes på et fly til Frankrig.

De franske myndigheder har langt om længe fået medhold i, at den hashdømte vognmand, som i april 2016 blev idømt en udeblivelsesdom på syv års fængsel i netop Frankrig, kan udleveres.

Det gjorde landsretten forleden klart, efter at byretten ellers havde ophævet udleveringsafgørelsen fra Rigsadvokaten tilbage i maj.

Ved grundlovsforhøret, der startede onsdag klokken 11, var det en noget svageligt udseende mand, der entrerede anklagebænken.

Iført træsko, sorte jeans og en blålig skjorte med de tre øverste knapper åbne, så den bare brystkasses øverste del kunne anes, stirrede den 67-årige ud i luften.

Han forklarede, at hans såvel mentale som fysiske habitus var helt i bund, hvilket den KOL-ramte tydeliggjorde ved at holde en astma- spray knyttet i hænderne, ved at hoste og skrante, og idet han med rande under øjnene havde en noget knaset stemme, når han talte.

Han blev i øvrigt direkte spurgt til, hvordan han vil have det med dels at blive fængslet, dels blive udleveret til Frankrig, som nu synes ganske klart.

- Så bliver mine børn forældreløse, lød det fra den 67-årige vognmand i retssal 1 på anklager Siw Olsens spørgsmål.

Han fastslog ydermere, at han ikke ville flygte inden udlevering, såfremt han ikke blev fængslet.

- Hvor skal jeg være, spurgte den tiltalte, som angiveligt kun har sin folkepension at rutte med.

Ifølge ham selv er der hverken opsparing eller anden pension at forsøde tilværelsen med, hvilket også betyder, at han ville få svært ved at opholde sig nogen andre steder end i Danmark.

Som argument for at varetægtsfængsle manden, og ikke bare skænke den 67-årige vognmand en fodlænke i hjemmet, var desuden, at de franske myndigheder siden forbrydelsen i 2014 og dommen, der blev afsagt i 2016 med fravær af hovedpersonen selv, har haft svært ved at få kløerne i vognmanden.

Det har de forsøgt ad flere omgange, også med Danmarks hjælp. Han er blevet forsøgt arresteret i februar 2018, men også tidligere, hvor Justitsministeriet har sagt god for en udlevering til Frankrig. Det skete oven i købet før dommen i april 2016. Rettere i marts året før, og den afgørelse er blevet prøvet ved flere retsinstanser.

Da udleveringen til strafforfølgelse skulle eksekveres i august 2015, lod Jørn Lisberg sig imidlertid indlægge på psykiatrisk afdeling med selvmordstanker. Han blev i december samme år udskrevet med konklusionen, at der intet lægeligt belæg var for, at han var selvmordstruet.

Det kan samtidig konstateres, at vognmanden har fået udskrevet antidepressiv medicin i oktober 2015, uden han dog egentlig konsulterede sin læge hverken før eller efter.

Hovedpersonens anke - og derfor også forsvarerens - går på, at Jørn Lisberg ikke er blevet oplyst tilstrækkeligt om straffesagen i Frankrig, der altså endte med en dom på syv års fængsel.

- Jeg har hverken fået anklageskrift eller haft muligheden for en forsvarer, siger den nu varetægtsfængslede Slagelse-vognmand.

Derfor vil han og advokat Peter Christiansen nu søge Procesbevillingsnævnet om at få prøvet Rigsadvokatens afgørelse om udlevering ved Højesteret, hvilket i så fald bliver et sidste skud i bøssen.

At det når så langt, synes dog usandsynligt, idet der først skal gives lov til, at spørgsmålet må blive prøvet i Højesteret.

Ifølge Peter Christiansen er der dog et tungtvejende argument, hvilket han også læser i Frankrigs retsplejelov. Her går §489 på, at hvis der protesteres mod domme, der afsiges i en tiltalts fravær, så skal sagen gå om på en måde, hvor anklagede parter får mulighed for selv at være til stede.

- Så dommen er faktisk ikke retskraftig, mener forsvareren.

Paragraffen lyder således:
- Udeblivelsesdommen er ugyldig på alle punkter, hvis tiltalte gør indsigelse mod fuldbyrdelse af dommen.

arrow Hashdømt vognmand mødes af lukket dør: Nu skal han udleveres
28. august 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 15:40
arrow Nævn tygger fortsat på udlevering af hashdømt vognmand
07. august 2019 kl. 06:10 Opdateret: kl. 15:25
arrow Udlevering af hashdømt Slagelse-vognmand lader vente på sig
11. juli 2019 kl. 22:17 Opdateret: kl. 22:17

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk