23. juni 2021
Det er under lavmålet, når DF-næstformand Morten Messerschmidt kritiserer Slagelse-politikere, mener Radikale Venstres Troels Brandt.
gallery icon

Se billedserie

Det er under lavmålet, når DF-næstformand Morten Messerschmidt kritiserer Slagelse-politikere, mener Radikale Venstres Troels Brandt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Harsk kritik af byrødder for ja til muslimsk kulturhus: Nu får folketingspolitiker svar på tiltale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Harsk kritik af byrødder for ja til muslimsk kulturhus: Nu får folketingspolitiker svar på tiltale

Morten Messerschmidt, næstformand og folketingspolitiker for Dansk Folkeparti, raser i lørdagens Sjællandske over ja til muslimsk kulturhus. Kritikken preller dog af på blandt andre Radikale Venstres Troels Brandt, der som lokalt byrådsmedlem og ja-siger kipper med flaget.

Opdateret 09. december 2020 kl. 16:21
Slagelse - 09. december 2020 kl. 06:10
Af Carsten Lysdal

Det er ingen hemmelighed, at Slagelse Multikulturel Forenings virke og ønske om en permanent lovliggørelse af religiøse aktiviteter i et kulturhus i Slagelses vestby, skiller vandene.

arrow Læs også: Efter ja til religiøse aktiviteter: Nu vil højrefløj slå bremsen i

Ikke desto mindre er der et stort politisk flertal for et ja til, at foreningen fortsat kan drive foretagendet med bede- og fællesrum, hvilket dog af kritikere mere betegnes som et »knæfald for islam«.

En af stemmerne i debatten er Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, der forleden i Sjællandske tordnede mod byrådsflertallet, som på mandag ventes at blåstemple kulturhuset endeligt.

- Nu lovliggør man noget, der ellers har været ulovligt. Det er alene for Erdogans styre, gjaldede et af budskaberne fra DF-folketingspolitikeren, som nu får svar på tiltale.

R: Udtalelse er som »gift«

Han kommenterede blandt andet flere byrådspolitikeres umiddelbare positive indstilling, selv om deres partier på Christiansborg over en bred kam absolut ikke synes at dele samme begejstring for dannelsen af moskéer og lignende.

Her manede Jørgen Grüner (SF), formand for miljø-, plan- og landdistriktsudvalget, dog til ro og besindighed, idet han - uagtet hvad nogle måtte mene i Folketinget - anser det som et demokratisk plus at få foreninger til, som ikke er rabiate eller ekstreme, men tilpasser sig.

Det samme mener Troels Brandt (R), byrådsmedlem, der kort sagt mener, at Morten Messerschmidt bør stikke piben ind.

- Lad det være sagt med det samme; Jeg vil gerne rose mine byrådskollegaer for at holde fællesskabets fane højt og lade det danske frisind komme til sin ret og give plads til folkelig forskellighed, der er så grundlæggende for vores civilsamfund. Det er gift for vores samfund at skabe et billede af »dem og os« ved at bruge vendinger som »positionerer sig med islamiske kulturhuse«. Det her er et kulturhus, som bruges meget bredt - blandt andet til fejring af kvindernes kampdag og så videre, siger Troels Brandt, der tager foreningsformand Bilal Biyiks ord for gode varer, når sidstnævnte i Sjællandske fortæller, at der er tale om helt almindelige brugere - kun fra Slagelse og nærmeste omegn.

- Det er på lige fod med andre foreninger og borgere i Slagelse Kommune. Så kære Messerschmidt, forbud eller dæmonisering af en gruppe borgere i en forening er i min optik ikke måden, man møder mennesker på, udtaler Troels Brandt.

Kan gavne mere

Ifølge Troels Brandt skal der ikke herske nogen tvivl om, at Radikale Venstre bakker op. Også generelt set.

- Ja, vi er fortalere for kulturhuse. Kulturhuse med demokratiske værdier, gennemsigtighed og åbenhed. Påstanden om, at Slagelse Multikulturel Forening skulle være ambassade for Erdogans styre, kan ikke forenes med foreningens værdier, da det ikke er en politisk forening. Foreningen er åben for alle uanset politisk overbevisning, bemærker Troels Brandt og nævner, at kulturhuse generelt besidder nogle særlige værdier.

- De giver grobund for fællesskaber på tværs af skel og styrker værdien af det levede liv - helt uden kommercielle bagtanker, men med en velfærdsgevinst. Det giver højere livskvalitet, men kan også modvirke ensomhed, give færre sygedage og mere friske og aktive borgere. Det mener ikke bare jeg, men underbygges også af international og dansk forskning, siger han og dvæler ved, at foreningens videre virke - formentlig med en lokalplan, der også tillader, hvad der foregår på Landsgravvej 27A nu - kan være en vigtig vitaminindsprøjtning til moderne folkeoplysning.

- I et samfund, hvor skellene fortsat bliver mere markante, er det vigtigt at bakke op om kulturhusene, hvor vi fortsat kan mødes i øjenhøjde. Det er sammenhængskraft, mener han.

arrow Kritik af byråds-ja: »Alle kan se, at der er tale om en moské«
15. december 2020 kl. 19:51 Opdateret: kl. 20:01
arrow Højrefløj strittede imod og foreslog folkeafstemning om moské
15. december 2020 kl. 06:10 Opdateret: kl. 00:00
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk