26. september 2021
Kenneth Nielsen er bekymret for sin gravide datter, der som han selv har spist af det sundhedsskadelige kød. Her står han med oksefars fra fyseren bag ham med PFOS-forgiftede kød. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Kenneth Nielsen er bekymret for sin gravide datter, der som han selv har spist af det sundhedsskadelige kød. Her står han med oksefars fra fyseren bag ham med PFOS-forgiftede kød. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gravid har spist farligt kød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gravid har spist farligt kød

Rapport fortæller om PFOS indhold i oksekød 63 gange højere, end hvad voksne mennesker må få. For børn er det endnu værre.

Slagelse - 25. marts 2021 kl. 05:55
Af Helge Wedel

PFOS skader immunforsvaret, reducerer fødselsvægt, giver forhøjede kolesterolniveauer og er kræftfremkaldende. Forurenet vand fra grøften køres til RGS Nordic Stigsnæs. PFOS-sagen er i Radio4 i dag.

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Sjællandske har haft adgang til den rapport og analyse, som Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har udarbejdet efter at have taget prøver i frosset kalvekød fra Kenneth Nielsens fryser.

Kødet stammer fra kvæg, der i sommeren 2020 i godt to måneder græssede ved den stærkt PFOS-forurenede grøft nær brandskolen. Kenneth Nielsen er ikke kun bekymret for sit eget helbred, fordi han har spist kød i op mod 15 år fra kvæg, der har græsset ved og drukket af vandet i grøften.

- Jeg er også bekymret for min datter, der er gravid i syvende måned, for hun har også i flere år fået kød af mig, siger Kenneth Nielsen. Han tilføjer, at hun også har to mindre børn, som også har spist af kødet.

Ifølge DTU-rapporten er indholdet af PFOS i kødet fra Kenneth Nielsens fryser 63 gange højere end, hvad der er sundt for et voksent menneske at spise. Hertil fastslår rapporten, at det giftige PFOS er endnu mere skadeligt for børn, hvor især deres immunforsvar skades. Hertil reducerer PFOS fødselsvægten og giver forhøjet kolesterol.

Gifteksperten og lægen Philippe Grandjean har tidligere oplyst til Sjællandske, at PFOS også er kræftfremkaldende.

Målinger på mennesker

Ifølge Philippe Grandjean findes der allerede målinger efter PFOS hos mennesker.

- Vi har målt masser af blodprøver på mennesker, mest på gravide kvinder og børn. Vi har derfor et sammenligningsgrundlag, så vi ved ,hvad der er normalt, siger Philippe Grandjean.

Til læge fredag

Kenneth Nielsen har tid hos sin læge i morgen fredag, ligesom han har videregivet alle tal og oplysninger om det sundhedsskadelige kød til Styrelsen for Patientsikkerhed, som også kommunen har bedt om at prioritere sagen. Han håber, at alle involverede snarest kan blive testet for indhold af PFOS i deres krop.

Bekymrede borgere

- Vi får mange henvendelser fra bekymrede borgere, så vi har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at prioritere sagen, så borgerne kan få besked om, hvad de skal gøre og også være opmærksom på, hvis de har spist det PFOS-forurenede kød i længere tid, siger Jette Jungsberg, afdelingsleder i kommunens miljøafdeling.

PFOS-vand til Stigsnæs

Hun oplyser, at oprensningen af grøften forløber planmæssig, ligesom konsulentvirksomheden Niras er i gang med en detaljeret kortlægning af PFOS-forureningen fra brandskolen samt anvisninger til omfanget af eventuel yderligere oprensninger.

- Den faste del af slammet bliver kørt til Nordic Waste i Randers, hvor det bliver behandlet før det bliver deponeret ved Ølst syd for Randers. Vandet fra grøften køres til RGS Nordic Stigsnæs, hvor det opbevares separat i lukkede tanke, siger Jette Jungsberg. Efterfølgende analyseres vandet, hvorefter der tages stilling til, hvad der skal ske med det.

Der er endnu ikke kommet resultat fra jordprøver taget i kolonihaverne. Ifølge Jette Jungsberg regner Fødevarestyrelsen med efter påske at gå i gang med analyser fra større fisk fanget i Korsør Nor.

En advarsel om noret

Kun rejer, hundestejler og mindre fisk er analyseret uden fund af for store mængder PFOS, men i DTU-rapporten står følgende advarsel at læse:

»Hvis vi sammenligner PFAS niveauerne i de ikke spiselige ålekvabber og hundestejler med de tentative aktionsgrænser, ligger de klart højere. Dette kan være en advarsel om at havmiljøet generelt er forurenet.«

I Radio4

Også den landsdækkende Radio4 har fået øje på PFOS-sagen i Korsør, som den fortæller om i dag ved halv ni-tiden.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk