23. maj 2019
Både Rosanna, her i den store spisestue, og Jacob de Neergaard viste et hold rundt, da Sorø Bevaringsforening var på  besøg.  Foto: Per Vagnsø
gallery icon

Se billedserie

Både Rosanna, her i den store spisestue, og Jacob de Neergaard viste et hold rundt, da Sorø Bevaringsforening var på besøg. Foto: Per Vagnsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Godsejer: Et skrummel var ved at smuldre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godsejer: Et skrummel var ved at smuldre
Slagelse - 19. oktober 2018 kl. 09:32
Af Per Vagnsø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et smukt skrummel på 2000 kvadratmeter. Sådan omtaler godsejer Jacob de Neergaard selv Gyldenholm mellem Gimlinge og Sørbymagle, når han og fru Rosanna for eksempel tager imod godt 50 gæster, der via Sorø Bevaringsforening bliver vist rundt i den hovedbygning, der blev bygget i 1863-64 af Jacobs tipoldefar Charles. Han havde købt godset i 1862 og revet den gamle hovedbygning ned.

Senere fik Jacobs farfar godset overdraget, men han ville hellere bo i København og rejse. Bygningen var allerede begyndt at forfalde, da Jacobs far overtog den først i 1970'erne.

Der skulle årligt 20.000 liter olie til at holde fyret i gang, så det stod stille, og Gyldenholm gik på alle måder kold.

Uden varme i hovedbygningen bredte fugt og hussvamp sig, og der er stadig spor af fortidens kulde i sale og værelser, men Jacob og Rosanna er ved at få sat skik på det hele og lejer blandt andet ud til bryllupper, konferencer og konfirmationer.

Familien planlægger at flytte ind på godset om fire-fem år, efterhånden som den løbende istandsættelse skrider fremad.

- Det store skrummel var ved at smuldre. Store dele var ædt op af svamp. Det er lidt en tidslomme, for bygningen stod tom i 50-60 år. Til gengæld slap den for cigarrøg, champagnepropper og anden form for slitage, fortalte den nu 33-årige godsejer gæsterne ved rundvisningen.

Gæsterne ved rundvisningen var imponerede af den udsmykning, Gyldenholms hovedbygning er udstyret med indvendig. Det gælder om at kigge opad, for ikke mindst lofterne er rene kunstværker takket være guldaldermalerne Georg Hilker og Constantin Hansen, der havde hentet inspiration på en studierejse til Napoli. Som formand for Sorø Bevaringsforening, Helge Torm, fortalte, er det tydeligt at se, at Georg Hilker er den samme, som har udsmykket Sorø Akademi.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk