5. juni 2020
En vennegruppe på seks var nogle af de første gæster til at tage plads ved et bord på Café Caramel i Slagelse, efter værtshuse, caféer og restauranter mandag genåbnede. De er alle enige i, at der er noget specielt ved at tage ud at spise - og er derfor glade for igen at have muligheden. Foto: Fleur Sativa
En vennegruppe på seks var nogle af de første gæster til at tage plads ved et bord på Café Caramel i Slagelse, efter værtshuse, caféer og restauranter mandag genåbnede. De er alle enige i, at der er noget specielt ved at tage ud at spise - og er derfor glade for igen at have muligheden. Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glæde over genåbning: - Det er sjovere at spise ude end derhjemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glæde over genåbning: - Det er sjovere at spise ude end derhjemme

I går, mandag, genåbnede landets værtshuse, caféer og restauranter. Flere var glade for, at de nu igen har mulighed for at tage ud at spise.

Slagelse - 19. maj 2020 kl. 09:24
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ude foran Café Caramel i Slagelse, sidder seks venner ved et langbord og venter på deres drikkevarer. Det er kun et par timer siden, at caféen åbnede, men vennerne er kommet tidligt.

arrow Læs også: Stamgæster klar fra morgenstunden

I går, mandag, kunne værtshuse, restauranter og caféer nemlig genåbne for første gang, siden al anden servering end take-away blev lukket ned den 18. marts som følge af COVID-19.

En genåbning, der blev taget god imod af dem, der benyttede sig af muligheden:

- Vi er stamkunder, så vi synes, at vi skulle ud og fejre det, fordi det er så længe siden, forklarer én af de seks venner, der besøgte Café Caramel, 19-årige Naja Lærkedahl. Hun bliver suppleret af en anden fra gruppen:

Træt af at være hjemme

- Og så er det bare sjovere at spise ude end derhjemme. Man er efterhånden ved at blive lidt træt af at se på sine egne fire vægge hele tiden, konstaterer 20-årige Maja Lisbeth Sørensen.

Fordi vennegruppen fra Slagelse normalt tager ud at spise på café og restaurant ofte, har det været svært for dem at vænne sig til, at alt har været lukket ned.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Vi sidder her jo ikke bare en enkelt time. Vi
sidder her mange timer, fortæller 19-årige
Naja Lærkedahl, der er glad for igen at kunne
tage på café med sine venner. Foto: Fleur Sativa


De er alle seks enige om, at oplevelsen ved at mødes på en café eller restaurant er anderledes, end hvis de »bare« mødes derhjemme.

- Her går der mennesker forbi, og der foregår hele tiden ting omkring én. Så i forhold til at sidde derhjemme, er der flere ting at snakke om. Og vi sidder her jo ikke bare en enkelt time. Vi sidder her mange timer, fortæller Naja Lærkedahl.

Åbner under nye forhold

Selv om landets værtshuse, restauranter og caféer igen kan invitere gæster indenfor, sker det imidlertid under helt nye forhold.

Som en del af genåbningens fase 2 har regeringen nemlig meldt en række retningslinjer ud. De er defineret af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med branchen.

Af retningslinjerne fremgår det blandt andet, at restauranter og caféer skal have to kvadratmeter per person, hvor kravet fordobles til fire kvadratmeter per person, hvis kunderne »i væsentlighed« står op.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Selv om landets værtshuse, restauranter og
caféer igen kan invitere gæster indenfor, sker
det imidlertid under helt nye forhold. Café Caramel
i Slagelse har blandt andet sat afskærmning op. 

Foto: Fleur Sativa


Derudover skal forsamlingsforbuddet overholdes, så der kun må serveres for selskaber på maksimalt ti personer.

Ligesom der skal sikres én meters afstand mellem hvert enkelt selskab.

Ifølge Salli Hakki, der ejer Café Caramel i Slagelse, vil det betyde plads til færre spisende gæster og i sidste ende en lavere omsætning.

- Det skal føles trygt

Caféejeren frygter samtidig, at flere kan være utrygge ved at tage ud at spise.

Som en direkte konsekvens af det har caféen valgt at droppe deres sædvanlige brunch-buffet, selv om buffetservering ifølge regeringens retningslinjer stadig er tilladt.

Caféen beholder dog muligheden for at købe en brunch-tallerken.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Ifølge Salli Hakki, der ejer Café Caramel i
Slagelse, vil restriktionerne betyde plads til
færre spisende gæster og i sidste ende en
lavere omsætning. Men sikkerheden er vigtigst,
siger han. Foto: Fleur Sativa


- Vi skal lige fornemme, hvor mange der kommer, og hvordan stemningen er. Jeg vil heller ikke risikere at lave en masse mad og sætte på en buffet, som vi så bagefter skal smide ud, fordi der ikke har været så mange spisende gæster, forklarer Salli Hakki.

Mandag kunne han konstatere, at første genåbningsdag forløb stille.

"Heldigvis siger folk, at de har savnet os."
- Salli Hakki, ejer af Café Caramel, Slagelse

- Der er stadig dem, der er bange og ikke kommer. Men så er der også dem, der har savnet det sociale fællesskab og gerne vil spise god mad. Så jeg håber, at det på sigt bliver godt, siger caféejeren og uddyber, at de fleste er glade for åbningen:

- Heldigvis siger folk, at de har savnet os. Og vi har taget alle de forholdsregler, vi kunne. For os er det vigtigste nemlig, at det skal føles trygt at gå ud at spise, slår Salli Hakki fast.

Billede

Genåbningen af caféer og restauranter i Slagelse
forløb stille. Men de gæster, der tog ud at spise, 
var glade for igen at have muligheden. 
Foto: Fleur Sativa


Billede

På Café Caramel har man indtil videre droppet
sin sædvanlige brunchbuffet. Man vurderer situationen
løbende, siger caféejer, Salli Hakki. Foto: Fleur Sativa


arrow Biblioteker genåbner stille - men med stor sikkerhed
19. maj 2020 kl. 12:14 Opdateret: kl. 21:44
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk