23. juni 2021
Jan Peipo er daglig leder af Stop Spild Lokalts »madoase« i Slagelse, hvor cirka 30 frivillige uddeler overskudsvarer ud til  borgere, der enten vil være med til at bekæmpe madspild eller ikke selv har råd til mad.  Men de lokaler, foreningen lige nu holder til i, skal rives ned.
Jan Peipo er daglig leder af Stop Spild Lokalts »madoase« i Slagelse, hvor cirka 30 frivillige uddeler overskudsvarer ud til borgere, der enten vil være med til at bekæmpe madspild eller ikke selv har råd til mad. Men de lokaler, foreningen lige nu holder til i, skal rives ned.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygter at lukke: Redder mad fra skraldespanden og giver til dem, der ikke har råd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Frygter at lukke: Redder mad fra skraldespanden og giver til dem, der ikke har råd

Efterspørgslen på overskudsmad i Slagelse er stor. Og det samme er udbuddet. Men mens foreningen Stop Spild Lokalt hver dag henter varer, der ellers ville være endt i skraldespanden hos de lokale supermarkeder, frygter den daglige leder snart at stå uden udleveringssted.

Slagelse - 14. maj 2021 kl. 10:33
Af Fleur Sativa

- Det her skal jo snart rives ned. Det ved vi. Vi ved bare ikke hvornår.

Jan Peipo viser rundt i en del af de tidligere Ford-lokaler på Smedegade i Slagelse.

Herfra har han og omkring 30 andre frivillige fra foreningen Stop Spild Lokalt siden 15. januar i år uddelt overskudsvarer fra de lokale supermarkeder til borgere, der enten vil være med til at bekæmpe madspild, eller ikke selv har råd til at få brød på bordet. Og i maven.

Men selv om efterspørgslen - med cirka 100 udleveringer om ugen - er stor, frygter den daglige leder at stå uden udleveringssted, når lokalerne, der lige nu er stillet gratis til rådighed, skal jævnes med jorden.

Dermed mister borgere i Slagelse muligheden for at afhente overskudsmaden, der ellers ofte ender i supermarkedernes skraldespand.

- Det kan være om et par måneder eller et halvt år. Vi ved det ikke helt præcis, forklarer Jan Peipo.

På lånt tid

Udleveringsstedet i Slagelse er den 18. og seneste såkaldte »Madoase« under den frivillige forening Stop Spild Lokalt, der arbejder for at mindske madspild med aktiviteter fordelt rundt på hele Sjælland plus Fyn, Bornholm og i Nordjylland.

Men allerede da borgmesteren i januar mødte op og klippede snoren på åbningsdagen, vidste man, at lokalerne var givet på lånt tid.

Artiklen fortsætter efter billederne...

Siden åbningen den 15. januar har »Madoasen« i Slagelse haft omkring 2500 uddelinger af forskellige overskudsvarer. Foto: Thomas Olsen

De fødevarer, der ikke bliver afhentet - eller er i for dårlig kvalitet til at blive spist - kommer en bondemand hver anden dag og afhenter. Her bliver det givet videre som foder til råvildt, køer og høns, forklarer Jan Peipo. Med andre ord ender det aldrig nogensinde i en skraldespand, som det ellers ville have gjort hos supermarkederne. Foto: Thomas Olsen

Lige nu er det planen, at der skal bygges boliger i tre-fire etager i forlængelse af de nuværende etageboliger i Smedegade, videre rundt langs Rosenkildevej og næsten hele vejen rundt om grunden. Og så skal Stop Spild Lokalt ud og finde nye lokaler at være i. Hvis der vel at mærke fortsat skal være en »Madoase« i byen.

Noget, Jan Peipo personligt håber, der skal være. For tallene taler for sig selv.

700.000 ton madaffald

I Danmark bliver der hvert år smidt over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Heraf kommer 163.000 ton fra detailhandlen, 29.000 ton fra hoteller og restauranter og 31.000 ton fra institutioner og storkøkkener om året, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

"(...) hvis jeg kan gøre en forskel og slå to fluer med et smæk, så vil jeg gerne det. Men det kræver, at vi har et sted at være"
- Jan Peipo, daglig leder, Stop Spild Lokalt Slagelse

- Jeg synes, det er en skam, at vi smider så meget mad ud. Og jeg synes, der er så mange borgere, der har brug for hjælp. Så hvis jeg kan gøre en forskel og slå to fluer med et smæk, så vil jeg gerne det. Men det kræver, at vi har et sted at være, siger Jan Peipo, der er uddannet vagt og dørmand og med egne ord »har set, hvor mange borgere, der har brug for en ekstra hånd«.

Borgere, han altså i øjeblikket møder flere gange ugentligt i den lokale »Madoase«. Det sker mandag og torsdag, når der er åbent for udlevering for alle. Og når der hver søndag uddeles såkaldte »gladpakker« til borgere, der er visiteret af Slagelse Kommune.

Ingen støtte

- De har ikke råd til husleje. Nogle af dem bor i en campingvogn. Så i stedet for at bruge penge på mad, kan de bruge de penge på at have råd til et sted at bo. Så giver vi dem maden, så de ikke skal tænke på mad i en hel uge, forklarer Jan Peipo.

Artiklen fortsætter efter billedet...

For nylig har foreningen fået indleveret intet mindre end 800 kilo søde kartofler fra Uganda, som ifølge Jan Peipo har været en del af et et fødevareprojekt igangsat af Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Thomas Olsen

Men selv om kommunen visiterer borgere til madspildsforeningen, er den ikke hverken kommunalt- eller statsstøttet. Med andre ord kommer der ingen penge ind, medmindre borgere bidrager gennem eksempelvis MobilePay. Det er af den grund, at foreningen består af frivillige. Og af den grund de tidligere Ford-lokaler er stillet gratis til rådighed.

På samme måde er foreningen derfor på udkig efter et nyt sted, hvor de kan få lov til at opholde sig gratis.

Den frivillige forening eksisterer nemlig i kraft af, at udgifterne holdes nede - gerne så tæt på nul som muligt.

2500 uddelinger

- For mig handler det her om både mad og mennesker. Jeg vil gerne hjælpe mennesker, men også bekæmpe madspild, forklarer Jan Peipo, da han går rundt imellem alt fra mejeriprodukter til kasserede muleposer med et logo, der ifølge producenten ikke var hvidt nok til at sælge og derfor blev smidt ud.

På den måde er det ikke kun mad, der deles ud. Også sidste års julepynt, årskalendre for 2021 og forskelligt nips havde lidt en skæbne i skraldespanden, hvis ikke det havde været for Stop Spild Lokalts »Madoase«.

Artiklen fortsætter efter billederne...

Et sted som »Madoasen« handler om både mad og mennesker, mener den daglige leder. Og det er Maher Alnomaere fra Syrien et bevis på. For at kunne søge om opholdstilladelse i Danmark, arbejder han i øjeblikket som frivillig og hjælper blandt andet med at pakke maden. Foto: Thomas Olsen

Coronakrisen har gjort det svært at finde arbejde, forklarer Maher Alnomaere, der ellers tidligere har arbejdet som blandt andet købmand og gerne vil blive i Danmark med sin kone og børn. Foto: Thomas Olsen

I alt vurderer Jan Peipo, at man siden åbningen 15. januar har uddelt overskudsvarer til op mod 2500 borgere i Slagelse, og hver eneste uge er det tonsvis og ikke kilovis, der foræres væk.

- Mange tror, at det kun er udsatte eller folk uden penge, der kommer her. Men du må gerne eje en limousine, du må gerne køre rundt i en Ferrari, og du må gerne have 100.000 stående på kontoen - jeg er skideligeglad. Bare det mad, jeg har, det bliver spist. Det skal ikke smides ud. Det skal spises, fastslår Jan Peipo, der frygter de miljømæssige og menneskelige konsekvenser, det har, hvis »Madoasen« i fremtiden tvinges til at lukke.

Gør en forskel

- Hvis man så har en Ferrari og en MobilePay installeret på sin telefon, så må man selvfølgelig gerne tænke: »Okay, jeg overfører lige et beløb, så den frivillige forening kan køre rundt«, siger Jan Peipo, der allerede har oplevet den forskel, et sted som »Madoasen« kan gøre.

Ifølge ham er en dame med en datter og to hunde ofte kommet forbi for at hente noget af overskudsmaden.

- Da jeg møder hende første gang, har hun ikke fået mad i fire dage, fordi hun har givet det, hun kunne få fat i, til sin datter og til hundene. Men da hun så begyndte at komme her og få mad, kunne jeg se, at hun tog på. For nu fik hun pludselig proteiner, kulhydrater - og ja, kort sagt - hun fik mad, fortæller Jan Peipo.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk