2. december 2020
Et kig indenfor i det ene af to identiske rum i bunkeren, som hver kan rumme omkring 50 mennesker.
gallery icon

Se billedserie

Et kig indenfor i det ene af to identiske rum i bunkeren, som hver kan rumme omkring 50 mennesker.
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtiden for byens næstældste torv og krigsbunker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtiden for byens næstældste torv og krigsbunker

Frem til 26. oktober har alle borgere mulighed for at give deres besyv med i forhold til, hvordan fremtidens Fisketorv kommer til at se ud. Flere mødte op torsdag, og borgerbilen er atter på plads fredag mellem 14 og 17.

Slagelse - 25. september 2020 kl. 07:00
Af Kim Brandt

Alle slagelseanere kender Fisketorvet, men ikke alle ved, at der ligger en større, underjordisk bunker »gemt« i buskadset bag ved den berømte fisk, som igennem årene har forsynet mange tørstige sjæle med koldt vand.

Bunkeren blev færdiggjort i krigens sidste måneder og har således aldrig været i brug. Kun i forbindelse med Sct. Michaels Nat og lignende, hvor nysgerrige sjæle har været inde og få en fornemmelse af levnet fra Anden Verdenskrig.

Selv om bunkeren ikke til dagligt gør meget væsen af sig, så er den alligevel blevet midtpunkt i snakken om, hvad der fremover skal ske med torvet.

Både torsdag og fredag er repræsentanter for Slagelse Kommune til stede i nogle timer for blandt andet at høre borgernes mening om fremtidens Fisketorv - herunder den gamle bunkers videre skæbne.

Der er også mulighed for at komme ned og se bunkeren indefra, hvilket dog frarådes gangbesværede.

- Jeg synes, at bunkeren skal blive liggende. Den er jo et stykke historie, og det er der efterhånden ikke meget tilbage af i Slagelse, siger Kirsten Andersen, som mødte op på Fisketorvet torsdag klokken 14.

Historiker Ole G. Nielsen var også til stede, men han var ikke enig:

- Der findes jo omkring 50 lignende bunkere i Slagelse, så hvad gør en fra eller til, mente han.

Byrådets beslutning

Fisketorvet ligger som bekendt i hjertet af Slagelse, og byplanarkitekt Ole Lund Sørensen ser gerne, at torvet bliver gjort mere tidssvarende.

- Det er til syvende og sidst byrådet, der beslutter, hvad der skal ske. Men forinden vil vi meget gerne høre borgernes mening om det - og derfor indsamler vi alle forslag, der måtte komme frem til den 26. oktober, siger han.

Det kan gøres via hjemmesiden www.de12torve.slagelse.dk, hvor man også kan læse meget mere om torvet og dets historie.

- Husk at skrive navn og adresse, da vi ikke behandler anonyme forslag, understreger arkitekten.

Hvad gemmer jorden?

Når bunkeren/beskyttelsesrummet med stor sandsynlighed bliver fjernet, så betyder det også et større gravearbejde. Og det er noget, som flere museumsfolk ser frem til med stor spænding:

- Fisketorvet er jo blandt de ældste områder i byen, og derfor kan der meget vel ligge interessante ting og sager gemt i jorden, siger arkitekten.

Blot 75 meter fra, hvor vi står, blev den såkaldte »Slagelse-skat« fundet i 1883 - en masse guld- og sølvmønter, som betegnes som den største middelalderlige skat, der er fundet i Danmark.

Hvis man finder noget af historisk værdi, bliver arbejdet naturligvis indstillet, mens museumsfolkene får lov til at undersøge området nærmere.

Den foreløbige plan er, at »det nye Fisketorv« kan stå færdigt omkring juni måned til næste år.

Men præcis hvordan det kommer til at se ud, er stadig kun på tegnebrættet.

Så mød op fredag eftermiddag mellem klokken 14-17 og giv din mening til kende.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk