24. juli 2019
Eggeslevmagle Forsamlingshus lever i dag godt takket være en velfungerende bestyrelse og flere frivillige. Her fra venstre: Jette Haugan, Lis Sørensen, Olav Haugan, Helle Esbjerg og Tina Klausen. Foto: Solveig Hansen
gallery icon

Se billedserie

Eggeslevmagle Forsamlingshus lever i dag godt takket være en velfungerende bestyrelse og flere frivillige. Her fra venstre: Jette Haugan, Lis Sørensen, Olav Haugan, Helle Esbjerg og Tina Klausen. Foto: Solveig Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsamlingshuset på fode igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsamlingshuset på fode igen
Slagelse - 14. marts 2019 kl. 08:53
Af Solveig Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skælskør: Når de 100 år er rundet, er det mere reglen end undtagelsen, at helbredet skranter lidt. Det er imidlertid ikke tilfældet med Eggeslevmagle Forsamlingshus, som har været en del af landsbyen Eggeslevmagle siden 1911. Ganske vist har der været hårde år, hvor det så skidt ud. Og i 2013 så det faktisk så skidt ud, at de fleste ikke troede på en fremtid for forsamlingshuset - det på nær et par stædige kvinder, der kalder sig selv kællingerne.

- Den daværende kasserer kastede håndklædet i ringen og efterlod en pose fuld af ubetalte regninger, siger Helle Esbjerg, der dykkede ned i posen fra en ende af sammen med Jytte Haugan for en efter en at ringe til de mange kreditorer, som til sammen havde rigtig mange penge til gode.

Heldigvis var de fleste kreditorer åbne for en afdragsordning, og langsomt blev gælden betalt af - blandt andet være takket de mange trofaste bankospillere i forsamlingshuset, som møder op hver torsdag aften, hvilket de har gjort i umindelige tider, i troen på, at de hver aften har heldet med sig.

- Vi er bankospillerne meget taknemmelige, men det er vigtigt at understrege, at Eggeslevmagle Forsamlingshus er langt mere end bankospil, siger Helle Esbjerg. Hun er en del af den fem kvinder store bestyrelse i den forening, som for flere år siden afløste den tidligere andelsforening på stedet.

Siden hun begyndte som frivillig i forsamlingshuset i 2009, og siden indtrådte i bestyrelsen i 2010, har hun tilbragt uendelig mange ulønnede timer med at få styr på både regnskaber, rengøring og alt det andet, der følger med at drive et forsamlingshus. Meget ofte sammen med Jytte Haugan, som tidligere var formand, men som i dag er frivillig og er udtrådt af bestyrelsen for at give plads til nye kræfter. Bestyrelsen bstår i dag derfor af Helle Esbjerg, Tina Klausen, Lis Sørensen, Solvej og Ann-Barbara Leerhoff, som er foreningens formand.

Helle Esbjerg er ellers efter eget udsagn københavnerpige uden tradition for at mødes i et forsamlingshus, men alligevel er hun ikke et øjeblik i tvivl om, at det er forsamlingshuset, der er med til at holde sammen på en lille landsby som Eggeslevmagle, hvorfor hun uden tøven gennem flere år har prioriteret de mange ulønnede arbejdstimer.

- Forsamlingshuset må ikke lukke, for så er Eggeslevmagle ikke længere den by, som jeg flyttede til for mange år siden - men bare et sted, som man kører forbi på vej til eller fra Skælskør, siger Jytte Haugan.

Udover de over 100 bankospillere, der kommer til Eggeslevmagle fra nær og fjern for at spille bankospil hver torsdag, så bliver der også spillet bowls i forsamlingshuset hver tirsdag formiddag, ligesom kreative sjæle sætter hinanden stævne hver tirsdag aften for at udøve deres respektive håndværk. Fester i alskens afskygninger præger også i høj grad forsamlingshuset, som kan melde udsolgt langt ud i fremtiden på den konto. Både værter og gæster kommer ofte langsvejs fra efter at have fundet forsamlingshuset på hjemmesiden selskabslokaler.dk.

Om blot tre år er al gæld i forsamlingshuset indfriet, og i bestyrelsen glæder de sig ofte over, at det er lykkedes dem at vende nedgang til opgang.

- Jo sværere det blev, jo mere stædige blev vi, selv om det tog tid og kostede både blod, sved og tårer undervejs for hele bestyrelsen, siger Helle Esbjerg.

Som en del af forsamlingshusets succes fremhæver Helle Esbjerg et fantastisk samarbejde med Slagelse Kommune og Sparekassen Sjælland. Slagelse Kommune blandt andet vedrørende de baderum, som kommunen lejer og som for nylig er blevet renoveret. Og Sparekassen Sjælland blandt andet da forsamlingshusets gamle fyr pludselig brød sammen, og de stod klar med økonomisk rygdækning til at købe et nyt.

- Vi er rigtig glade for, at det går så godt, og at vi stadigvæk er her, men vi vil blive endnu gladere, hvis der er endnu flere, som vil være med til at løfte - både økonomisk og på frivillig basis, siger Helle Esbjerg, der understreger, at både nuværende frivillige og sponsorer allerede bliver værdsat højt.

Tænker nogen, at de kan bidrage med noget til forsamlingshuset, hører Helle Esbjerg det meget gerne ved et opkald på husets telefonnummer 58 14 12 91.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk