21. september 2021
21-årige Mads Ravnsbæk har boet i Slagelse helt sit liv, mens jævnaldrende Emil Toft og Rasmus Paaske Simony kom til byen med deres forældre som børn. Alligevel er de tre venner nu alle flyttet til Valby i København. Ligesom flere andre unge ønsker de nemlig at studere i storbyen. Privatfoto.
21-årige Mads Ravnsbæk har boet i Slagelse helt sit liv, mens jævnaldrende Emil Toft og Rasmus Paaske Simony kom til byen med deres forældre som børn. Alligevel er de tre venner nu alle flyttet til Valby i København. Ligesom flere andre unge ønsker de nemlig at studere i storbyen. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forlader provinsen: - Det har altid været planen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forlader provinsen: - Det har altid været planen

Studerende søger fortsat mod de store byer for at starte på uddannelse. Rasmus, Emil og Mads er tre af dem, der har taget turen fra Slagelse til Valby i København. De forestiller sig dog at vende tilbage til hjemstavnen, når de skal finde arbejde og stifte familie.

Slagelse - 29. juli 2021 kl. 12:03
Af Fleur Sativa

I mange år har Slagelse ønsket at tiltrække studerende ved at tilbyde et bredt udbud af uddannelser, og drømmen om at blive en af landets største studiebyer lever i dag i bedste velgående.

Et ønske, der passer fint ind i den politiske målsætning om at få unge til at uddanne sig i provinsen.

arrow Læs også: Masser af ledige studiepladser i de mindre byer

Alligevel er flere unge blevet optaget på uddannelser i landets fire største byer, mens optaget uden for storbyerne er faldet. Og de unge flytter også helst adressen med sig i stedet for at pendle.

Det skyldes et behov for at mærke højere puls, mere kulturliv og større mangfoldighed, siger vennerne Rasmus Paaske Simony, Emil Toft og Mads Ravnsbæk.

De flyttede for nylig sammen fra Slagelse til Valby i København. Og natten til onsdag kom de alle tre 21-årige venner ind på hver deres drømmeuddannelse. I netop København.

Fravalgte ellers nyåbnet uddannelse

- Jeg kunne godt have læst i Slagelse. Og det overvejede jeg også. For faktisk var jeg lidt skeptisk i forhold til at flytte til storbyen, fortæller Mads Ravnsbæk, der snart skal læse til markedsføringsøkonom på Copenhagen Business Academy.

En uddannelse, han også ville kunne have læst på Zealand Sjællands Erhvervsakademi i Slagelse. Den by, hvor han har familie og både er født og opvokset.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Mads Ravnsbæk er født og opvokset i Slagelse, men forelskede sig i storbyen med det samme, han oplevede København. Privatfoto

Uddannelsen i Slagelse slog faktisk dørene op for ansøgere så sent som i foråret 2020. Men det var ikke nok til at holde på den unge slagelseaner.

- Jeg tænkte, at det ville blive en stor omvæltning at flytte til en by som København. Og jeg forestillede mig nok også, at der ville være for mange »storbysnobber«. Men så kom jeg herind og forelskede mig, fortæller Mads Ravnsbæk, der kender vennerne - og altså nu de to roommates - Emil og Rasmus, fra deres fælles gymnasietid i Slagelse.

Hører til det at være ung

At de tre venner er flyttet til bydelen Valby og ikke Vesterbro gør måske en forskel. For her er de tæt - men ikke for tæt - på storbyens pulserende liv, mener de.

Og så har de her samtidig haft mulighed for at flytte ind i noget større og nyere, end de ellers ville have haft råd til i indre København.

"Mine forældre har også altid fortalt mig om, hvor fedt det var, da de var unge og boede her."
- Emil Toft

Rasmus Paaske Simony og Emil Toft, der skal læse henholdsvis Global Business Informatics og multimediedesign, har dog aldrig - ligesom Mads - undersøgt, om deres uddannelse kunne tages tættere på Slagelse.

At opleve en storby som København hører til det at være ung, mener de.

- Det har altid været planen for mig, at jeg før eller siden skulle flytte til København i en årrække. Bare for at prøve at bo her. Og for at opleve den stemning og det liv, der er her, forklarer Rasmus Paaske Simony, der suppleres af Emil Toft:

- Sådan har jeg også haft det. Mine forældre har også altid fortalt mig om, hvor fedt det var, da de var unge og boede her, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter billederne...

Flytningen til Valby i København har altid ligget i kortene for Rasmus Paaske Simony. Det er her, ungdomsårene skal bruges, føler han. Privatfoto

Emil Toft har hørt sine forældre fortælle, hvordan det var, da de var unge og boede i København. Derfor vil nu han det samme. Privatfoto

Både Rasmus Paaske Simony og Emil Toft er således født i København og kommet til Slagelse som børn med deres forældre. Førstnævnte da han var et år gammel.

Vil vende tilbage - som forældre gjorde det

Men selv om de har levet størstedelen af deres liv i Slagelse - og Mads Ravnsbæk er født i byen - kan de tre venner ikke komme i tanke om noget, der kunne få dem til at blive boende.

Ikke lige nu i hvert fald.

"Jeg har brug for også at opleve alle de goder, som København byder på."
- Mads Ravnsbæk

- Slagelse har meget - både byliv og caféer - men jeg har brug for også at opleve alle de goder, som København byder på, forklarer Mads Ravnsbæk og uddyber:

- Det er en følelse af, at ungdommen skal bruges i storbyen. Det skal lige prøves. Og så kan jeg flytte tilbage til Slagelse, den dag jeg for eksempel skal stifte familie.

Emil Toft bryder ind.

- Jeg er enig med Mads, erklærer han, mens Rasmus Paaske Simony - der ligesom Emil har set sine forældre flytte til Slagelse, da de var voksne - tilslutter sig de to kammerater.

Også han ser først sig selv tilbage i Slagelse, når ungdomsårene er tilbragt i storbyen. Og ikke før.

På landsplan er fire procent flere blevet optaget på uddannelser i de store byer. Her er tallet gået fra 48.298 i 2019 til 50.100 i 2021, mens antallet af studerende, der er blevet optaget på en uddannelse uden for byerne, er faldet med én procent fra 17.416 i 2019 til 17.325 i 2021.

arrow Masser af ledige studiepladser i mindre byer
29. juli 2021 kl. 09:15 Opdateret: kl. 09:18
arrow Optag af studerende: Vi skal fortsætte udviklingen
29. juli 2021 kl. 08:42 Opdateret: kl. 17:47
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk