23. januar 2021
Politiet var mødt kampklædt op, da to mænd torsdag eftermiddag blev stillet for et grundlovsforhør ved Retten i Næstved. De er - sammen med en tredje mand - sigtet for at have hjulpet bandeleder på flugt. Foto: Fleur Sativa
Politiet var mødt kampklædt op, da to mænd torsdag eftermiddag blev stillet for et grundlovsforhør ved Retten i Næstved. De er - sammen med en tredje mand - sigtet for at have hjulpet bandeleder på flugt. Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flugthjælp: En varetægtsfængslet og en fortsat anholdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flugthjælp: En varetægtsfængslet og en fortsat anholdt
Slagelse - 22. november 2019 kl. 00:39
Af Fleur Sativa

Pressen og kampklædt politi var talstærkt til stede, da to mænd på henholdsvis 20 og 25 år torsdag eftermiddag blev stillet for et grundlovsforhør ved Retten i Næstved.

Her blev en 25-årig mand varetægtsfængslet i fire uger, mens en 20-årig mand fik opretholdt sin anholdelse i tre døgn.

Begge er sigtet for at have hjulpet den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh med at flygte fra psykiatrisk afdeling i Slagelse. En sigtelse, begge nægter sig skyldige i.

Under grundlovsforhøret var det imidlertid kun den 20-årige, der udtalte sig. At den 25-årige ikke ønskede at udtale sig, kom frem, inden dommeren lukkede dørene af hensyn til den igangværende efterforskning.

Det er nemlig både anklagers og politiets opfattelse, at der er flere medgerningsmænd på fri fod.

arrow Læs også: Flygtet bandeleder anholdt i Spanien
Sad med hænderne i skødet

Inden dørene blev lukket sad den 25-årige, der har kortklippet, mørkt hår og mørke skægstubbe, derfor det meste af tiden med hænderne i skødet og lod sin forsvarer føre ordet. Han var ved retten iført mørke jeans med huller i, en sort dunjakke og sneakers.

FAKTA
Sådan lyder sigtelserne:
  • Efter straffelovens §124, stk. 2: I forening med andre identificerede og/eller uidentificerede medgerningsmænd og under forudgående aftale at have befriet Hemin Dilshad Saleh.
  • Efter straffelovens §192a: At være i besiddelse af skydevåben med de skærpende omstændigheder, at de var i besiddelse af skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted, og at der var isat patroner i våbenet.
  • Efter straffelovens §119, stk. 1: At have peget på sygehusets personale med våben og have truet personalet.
  • Efter straffelovens §260, stk. 1: Under trusler med pistol at have tvunget personalet til at lukke Hemin Dilshad Saleh og sig selv ud af de sikrede udgange.

Den 20-årige, der ønskede at udtale sig, mødte op i retten iført løse, mørke bukser og en sweatshirt. Han har mørkeblondt hår og fuldskæg. Men på grund af de lukkede døre, kender Sjællandske - ligesom med den 25-årige - ikke hans forklaring på sigtelsen.

I alt blev de to mænd sigtet for i alt fire beskrevne forhold. Herunder at være i besiddelse af skydevåben isat patroner samt at have peget på personalet med disse våben og truet sig vej ud af sygehusets sikrede udgange.

Det 24-årige ledende bandemedlem Hemin Dilshad Saleh, som de to mænd ifølge sigtelsen hjalp med at flygte, sad varetægtsfængslet i surrogat på Psykiatrisygehuset i Slagelse efter et groft overfald i en frisørsalon i København i september sidste år.

Efter episoden var Hemin Dilshad Saleh på flugt fra politiet i et år, før han blev anholdt den 10. oktober i år.

Tredje mand fængslet

Den 20-årige og den 25-årige blev anholdt i området omkring Storkøbenhavn onsdag, mens en tredje mand blev anholdt i går, torsdag, af tysk politi i Hamborg.

Manden, der blev anholdt i Tyskland, blev i går varetægtsfængslet in absentia, hvilket betyder, at han ikke selv var til stede under domshandlingen.

Han er sigtet for de samme forhold som den 20- og 25-årige, der fysisk var til stede ved Retten i Næstved under torsdagens grundlovsforhør.

Efter grundlovsforhøret blev den 25-årige mand varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. december, mens dommeren ikke fandt belæg for at varetægtsfængsle den 20-årige, der afgav forklaring. Dog fik anklagemyndigheden lov til at opretholde hans anholdelse i yderligere tre døgn, mens sagen efterforskes videre.

Hemin Dilshad Saleh, som fik hjælp til at flygte, er ledende medlem af gruppen Nord-Nordvest (NNV), der ligger i konflikt med gruppen Brothas i hovedstadsområdet. Han er fortsat på fri fod og er også blevet varetægtsfængslet in absentia.

Danmark har derfor kunne udstede en international arrestordre på ham. For de tre øvrige sigtede i sagen er der nedlagt navneforbud.

arrow Tysk politi har udleveret 17-årig i sag om vild fangeflugt
10. januar 2020 kl. 14:24 Opdateret: kl. 14:26
arrow Efter voldsom fangeflugt: 17-årig hentet hjem fra Tyskland
10. januar 2020 kl. 13:36 Opdateret: kl. 13:36
arrow Mistænkt medhjælper ved vild fangeflugt er blevet løsladt
18. december 2019 kl. 12:44 Opdateret: kl. 12:46
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk