23. marts 2019
Flertal ønsker forbud mod rygning i arbejdstiden. Om folk vil ryge, skal arbejdsgiveren - Slagelse Kommune - dog blande sig uden om, mener Venstre og Dansk Folkeparti.
Flertal ønsker forbud mod rygning i arbejdstiden. Om folk vil ryge, skal arbejdsgiveren - Slagelse Kommune - dog blande sig uden om, mener Venstre og Dansk Folkeparti.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal satser på totalt rygeforbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal satser på totalt rygeforbud
Slagelse - 24. august 2018 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pauserygning og en tur uden for matriklen for at pulse. Rygeloven fra 2007, som den er skruet sammen i dag, lægger i forvejen forhindringer i vejen for kommunale ansatte, der ønsker en smøg i arbejdstiden. Nu skal der dog nedlægges totalt forbud, mener et flertal i forebyggelses- og seniorudvalget.

arrow Læs også: Nabokommune har kvittet smøgerne for længst: Måske snart virkelighed i Slagelse også

Politikerne har netop besluttet at sende et forslag i høring om at forbyde rygning fuldstændigt, når talen falder på kommunale ansatte - hvor end de måtte være ansat i organisationen. Processen skal formelt sættes i sving af økonomiudvalget, og meningen er at inddrage medarbejdere, inden et totalforbud måtte se dagens lys.

Det giver god mening. Både nu og i et længere perspektiv, siger udvalgsformand Ali Yavuz (S) til Sjællandske.

- Vi har været på studietur i københavnsområdet - hos eksempelvis Hjerteforeningen - og den har bare bekræftet os i, at den her enkeltfaktor har en negativ indflydelse på vores helbred, siger formanden, der mener, at Slagelse Kommune skal følge de 30 andre kommuner i landet, der har indført røgfri arbejdstid.

I forvejen har Center for Sundhed og Ældre - som det eneste i kommunalt regi - forbud mod rygning i arbejdstiden, men nu skal de øvrige af kommunens enheder følge trop, mener han.

Antallet af rygere er på landsplan faldet de seneste 30 år. I 90'erne stødt, mens antallet nu stagnerer.

- Intentionen er også at hindre, at unge og nye rygere kommer til, men selvfølgelig har vi også et ønske om at hjælpe dem, der gerne vil stoppe med at ryge. Det bliver en del af personalepolitikken, og nu skal vi se på de tilbagemeldinger, vi får, lyder det.

Generelt er der store omkostninger forbundet med rygning. For en gennemsnitskommune med 59.000 indbyggere svarer det til 44 millioner kroner årligt, hvilket er et godt argument for at forbyde rygning i arbejdstiden, mener Ali Yavuz.

Et borgerligt mindretal i udvalget bestående af Cecilie Geiker (V), Ann Sibbern (DF) og Helle Jacobsen (V) stemmer dog imod og anbefaler i stedet, at rygeloven, som den er, følges.

- Vi er liberale, og hvem skal egentlig bestemme, hvem der ryger? Så længe det ikke generer nogen, og vi har en rygelov, vi følger, så skal arbejdsgiveren ikke blande sig yderligere, mener Venstres Helle Jacobsen, der hellere vil diskutere, hvor grænsen skal gå.

- Jeg forstår det på børne- og ungeområdet, hvor man i skoler skal være rollemodeller for de unge. Men et generelt forbud i hele kommunen er jeg personligt imod, siger hun.

arrow Villum Christensen central i sag om røgfri arbejdstid
17. september 2018 kl. 07:40 Opdateret: kl. 20:39

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk